PrzepisProste przepisyZupa pomidorowa wyszła za kwaśna? Dodaj, a problem zniknie w mig

Zupa pomidorowa wyszła za kwaśna? Dodaj, a problem zniknie w mig

Wiele osób robi najpopularniejszą polską zupę ze świeżych pomidorów lub z pomidorów z puszki. Taka jest o wiele lepsza niż z koncentratu. Jednak istnieje ryzyko, że może wyjść nieco zbyt kwaśna. Dużo zależy od rodzaju pomidorów i stopnia ich dojrzałości. Istnieje wiele sposobów na złagodzenie kwaśnego smaku zupy, ale tylko jeden nie wymaga dodania nawet grama cukru czy nabiału.

Domowa zupa pomidorowa
Domowa zupa pomidorowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szybka zupa z przecieranych pomidorów? To możliwe, gdy w zanadrzu masz przygotowany bulion. Osoby, które często gotują zupy lub sosy, nie wyobrażają sobie wyposażenia lodówki bez jednego czy dwóch słoiczków. Pełne smaku warzywne kostki możesz również przechowywać w zamrażalniku. Kiedy masz ochotę coś z nich przygotować, wystarczy zalać je wrzątkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika

Jak zmienić smak kwaśnej zupy?

Aby złagodzić kwaśny smak zupy pomidorowej, najczęściej dodawana jest śmietanka – im wyższy procent i większa ilość, tym bardziej delikatny smak i kremowa konsystencja pomidorówki. Jednak w przypadku osób wrażliwych na laktozę takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. Innym sposobem jest dodatek cukru lub miodu.

Jeśli jednak nie chcesz dosładzać zupy, możesz sięgnąć po mniej oczywiste, a równie proste rozwiązanie. Wystarczy dodać odrobinę sody oczyszczonej, której zasadowy odczyn zrównoważy kwaśny. Sprawi również, że zupa nabierze bardziej kremowej tekstury. Jednak uważaj na ilość – nadmiar sody może nadać pomidorówce nieprzyjemnego mydlanego posmaku, a taki nie jest mile widziany.

Przepis na prostą zupę pomidorową z przecieranych pomidorów

Jeśli zależy ci na czasie, możesz sięgnąć po pomidory z puszki.

Składniki:

  • 1 kg świeżych pomidorów,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 50 ml koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Wykonanie:

  1. Z pomidorów wytnij twarde miejsca po ogonkach. Sparz pomidory wrzątkiem i pozostaw na sitku do odcieknięcia.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane, dodaj pomidory i smaż je do momentu, aż zrobią się miękkie.
  3. Następnie przetrzyj przez drobne sitko, aby oddzielić skórki. Skórki wyrzuć, a pomidory przełóż z powrotem do garnka.
  4. Dodaj bulion, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wymieszaj i zagotuj.
  5. Zmniejsz moc palnika, a na koniec dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład ryżem lub makaronem.
zupa pomidorowadomowy obiaddomowe porady

Wybrane dla Ciebie