Zupa pomidorowa wyszła za kwaśna? Dodaj, a problem zniknie w mig

Wiele osób robi najpopularniejszą polską zupę ze świeżych pomidorów lub z pomidorów z puszki. Taka jest o wiele lepsza niż z koncentratu. Jednak istnieje ryzyko, że może wyjść nieco zbyt kwaśna. Dużo zależy od rodzaju pomidorów i stopnia ich dojrzałości. Istnieje wiele sposobów na złagodzenie kwaśnego smaku zupy, ale tylko jeden nie wymaga dodania nawet grama cukru czy nabiału.

Domowa zupa pomidorowaDomowa zupa pomidorowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Szybka zupa z przecieranych pomidorów? To możliwe, gdy w zanadrzu masz przygotowany bulion. Osoby, które często gotują zupy lub sosy, nie wyobrażają sobie wyposażenia lodówki bez jednego czy dwóch słoiczków. Pełne smaku warzywne kostki możesz również przechowywać w zamrażalniku. Kiedy masz ochotę coś z nich przygotować, wystarczy zalać je wrzątkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika

Jak zmienić smak kwaśnej zupy?

Aby złagodzić kwaśny smak zupy pomidorowej, najczęściej dodawana jest śmietanka – im wyższy procent i większa ilość, tym bardziej delikatny smak i kremowa konsystencja pomidorówki. Jednak w przypadku osób wrażliwych na laktozę takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. Innym sposobem jest dodatek cukru lub miodu.

Jeśli jednak nie chcesz dosładzać zupy, możesz sięgnąć po mniej oczywiste, a równie proste rozwiązanie. Wystarczy dodać odrobinę sody oczyszczonej, której zasadowy odczyn zrównoważy kwaśny. Sprawi również, że zupa nabierze bardziej kremowej tekstury. Jednak uważaj na ilość – nadmiar sody może nadać pomidorówce nieprzyjemnego mydlanego posmaku, a taki nie jest mile widziany.

Przepis na prostą zupę pomidorową z przecieranych pomidorów

Jeśli zależy ci na czasie, możesz sięgnąć po pomidory z puszki.

Składniki:

  • 1 kg świeżych pomidorów,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 50 ml koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Wykonanie:

  1. Z pomidorów wytnij twarde miejsca po ogonkach. Sparz pomidory wrzątkiem i pozostaw na sitku do odcieknięcia.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane, dodaj pomidory i smaż je do momentu, aż zrobią się miękkie.
  3. Następnie przetrzyj przez drobne sitko, aby oddzielić skórki. Skórki wyrzuć, a pomidory przełóż z powrotem do garnka.
  4. Dodaj bulion, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wymieszaj i zagotuj.
  5. Zmniejsz moc palnika, a na koniec dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład ryżem lub makaronem.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki