Zupa pomidorowa wyszła za kwaśna? Dodaj, a problem zniknie w mig
Wiele osób robi najpopularniejszą polską zupę ze świeżych pomidorów lub z pomidorów z puszki. Taka jest o wiele lepsza niż z koncentratu. Jednak istnieje ryzyko, że może wyjść nieco zbyt kwaśna. Dużo zależy od rodzaju pomidorów i stopnia ich dojrzałości. Istnieje wiele sposobów na złagodzenie kwaśnego smaku zupy, ale tylko jeden nie wymaga dodania nawet grama cukru czy nabiału.
Szybka zupa z przecieranych pomidorów? To możliwe, gdy w zanadrzu masz przygotowany bulion. Osoby, które często gotują zupy lub sosy, nie wyobrażają sobie wyposażenia lodówki bez jednego czy dwóch słoiczków. Pełne smaku warzywne kostki możesz również przechowywać w zamrażalniku. Kiedy masz ochotę coś z nich przygotować, wystarczy zalać je wrzątkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika
Jak zmienić smak kwaśnej zupy?
Aby złagodzić kwaśny smak zupy pomidorowej, najczęściej dodawana jest śmietanka – im wyższy procent i większa ilość, tym bardziej delikatny smak i kremowa konsystencja pomidorówki. Jednak w przypadku osób wrażliwych na laktozę takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. Innym sposobem jest dodatek cukru lub miodu.
Jeśli jednak nie chcesz dosładzać zupy, możesz sięgnąć po mniej oczywiste, a równie proste rozwiązanie. Wystarczy dodać odrobinę sody oczyszczonej, której zasadowy odczyn zrównoważy kwaśny. Sprawi również, że zupa nabierze bardziej kremowej tekstury. Jednak uważaj na ilość – nadmiar sody może nadać pomidorówce nieprzyjemnego mydlanego posmaku, a taki nie jest mile widziany.
Przepis na prostą zupę pomidorową z przecieranych pomidorów
Jeśli zależy ci na czasie, możesz sięgnąć po pomidory z puszki.
Składniki:
- 1 kg świeżych pomidorów,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 50 ml koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Wykonanie:
- Z pomidorów wytnij twarde miejsca po ogonkach. Sparz pomidory wrzątkiem i pozostaw na sitku do odcieknięcia.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane, dodaj pomidory i smaż je do momentu, aż zrobią się miękkie.
- Następnie przetrzyj przez drobne sitko, aby oddzielić skórki. Skórki wyrzuć, a pomidory przełóż z powrotem do garnka.
- Dodaj bulion, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wymieszaj i zagotuj.
- Zmniejsz moc palnika, a na koniec dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład ryżem lub makaronem.