Zupa pomidorowa wyszła za kwaśna? Dodaj, a problem zniknie w mig

Wiele osób robi najpopularniejszą polską zupę ze świeżych pomidorów lub z pomidorów z puszki. Taka jest o wiele lepsza niż z koncentratu. Jednak istnieje ryzyko, że może wyjść nieco zbyt kwaśna. Dużo zależy od rodzaju pomidorów i stopnia ich dojrzałości. Istnieje wiele sposobów na złagodzenie kwaśnego smaku zupy, ale tylko jeden nie wymaga dodania nawet grama cukru czy nabiału.

Domowa zupa pomidorowaDomowa zupa pomidorowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Szybka zupa z przecieranych pomidorów? To możliwe, gdy w zanadrzu masz przygotowany bulion. Osoby, które często gotują zupy lub sosy, nie wyobrażają sobie wyposażenia lodówki bez jednego czy dwóch słoiczków. Pełne smaku warzywne kostki możesz również przechowywać w zamrażalniku. Kiedy masz ochotę coś z nich przygotować, wystarczy zalać je wrzątkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika

Jak zmienić smak kwaśnej zupy?

Aby złagodzić kwaśny smak zupy pomidorowej, najczęściej dodawana jest śmietanka – im wyższy procent i większa ilość, tym bardziej delikatny smak i kremowa konsystencja pomidorówki. Jednak w przypadku osób wrażliwych na laktozę takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. Innym sposobem jest dodatek cukru lub miodu.

Jeśli jednak nie chcesz dosładzać zupy, możesz sięgnąć po mniej oczywiste, a równie proste rozwiązanie. Wystarczy dodać odrobinę sody oczyszczonej, której zasadowy odczyn zrównoważy kwaśny. Sprawi również, że zupa nabierze bardziej kremowej tekstury. Jednak uważaj na ilość – nadmiar sody może nadać pomidorówce nieprzyjemnego mydlanego posmaku, a taki nie jest mile widziany.

Przepis na prostą zupę pomidorową z przecieranych pomidorów

Jeśli zależy ci na czasie, możesz sięgnąć po pomidory z puszki.

Składniki:

  • 1 kg świeżych pomidorów,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 50 ml koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Wykonanie:

  1. Z pomidorów wytnij twarde miejsca po ogonkach. Sparz pomidory wrzątkiem i pozostaw na sitku do odcieknięcia.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane, dodaj pomidory i smaż je do momentu, aż zrobią się miękkie.
  3. Następnie przetrzyj przez drobne sitko, aby oddzielić skórki. Skórki wyrzuć, a pomidory przełóż z powrotem do garnka.
  4. Dodaj bulion, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wymieszaj i zagotuj.
  5. Zmniejsz moc palnika, a na koniec dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład ryżem lub makaronem.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje