PrzepisDania główneSchabowe ruloniki z pieczarkowym farszem podane na ziemniaczanym chruście

Schabowe ruloniki z pieczarkowym farszem podane na ziemniaczanym chruście

Schabowe ruloniki z pieczarkowym farszem podane na ziemniaczanym chruście
Agnieszka
20.05.2022 16:41

Schabowe ruloniki z pieczarkowym farszem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Sycące mięso z połączeniu z ziemniaczanym chrustem zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Przepis sprawdzi się nie tylko na codzień, ale także podczas bardziej formalnych uroczystości. Danie może świecić triumfy na każdym rodzinnym przyjęciu. Połączenie schabu i pieczarem to strzał w 10 - nie ma szansy, żeby komuś nie posmakowało. Perfekcyjny chrust udało nam się stworzyć przy pomocy Zoodlera marki Philips.

Składniki:

  • pół kg pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 gram żółtego sera
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kg schabu bez kości
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pół kg ziemniaków
  • olej

Schabowe ruloniki z pieczarkowym farszem krok po kroku

Przygotowanie dania rozpoczniemy od farszu. Pieczarki pokrój na drobno i podmaż na oleju bądź maśle. Gdy zmiękną oraz zmniejszą swoją objętość dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Dodaj także sól i pieprz do smaku. Pieczarki zdejmij z patelni i dodaj do nich starty ser, a następnie dokładnie wymieszaj.

Obraz

Schab pokrój w plastry i cienko rozbij. Aby nie przerwać mięsa warto zabezpieczyć mięso folią. Na środek każdego rozbitego plastra schabu dodaj kopiastą łyżkę farszu, a następnie uformuj rulonik. Gotowe schabowe ruloniki ułóż ciasto w naczyniu żaroodpornym.

Obraz

Ruloniki zalej śmietanką, a następnie przygotuj ziemniaki. Należy je obrać, a następnie w Zoodlerze przygotować z nich estetycznie "spaghetti".

Obraz

Gotowe ziemniaki przełóż do miski, dodaj olej oraz sól i pieprz, a następnie wymieszaj. Tak przygotowane ziemniaki ułóż na wierzchu schabu. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę, aby ziemniaki stały się przyjemnie chrupiące.

Obraz

Gotowe ruloniki schabowe podawaj na chruście ziemniaczanym. Najlepiej czują się w towarzystwie soczystej surówki albo klasycznej mizerii. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także