Już pojawił się w lasach. Taki wysyp zdarza się raz na kilka lat

Na grzybobranie w czerwcu? Szaleństwo? Desperacja? Absolutny brak cierpliwości? Nic bardziej mylnego. To pora roku dobra, jak każda inna. Zwłaszcza że w polskich lasach pojawił się duży wysyp podgrzybka brunatnego — niezwykle smacznego grzyba z rodziny borowikowatych. Nie jest on jednak jedynym okazem, który można aktualnie znaleźć w lesie. 

ObrazekPodgrzybek brunatny pojawił się już w lasach iglastych - Pyszności; foto: Adobe Stock

Mamy to do siebie, że lubimy pisać o grzybach w porach roku, które nie do końca się z nimi kojarzą. W grudniu popełniliśmy artykuł o zimowych okazach, po które warto się schylić. Okazuje się, że teraz, w czerwcu, polskie lasy również stały się domem dla kilku ciekawych gatunków, które uchodzą za smakowite kąski. Deszcze, które ostatnimi dniami nawiedziły Polskę, tylko przyspieszyły ich wzrost. A więc... śmiało idźcie na grzybobranie!

Podgrzybek brunatny w polskich lasach

Jednym z ciekawszych gatunków grzybów, które pojawiły się w czerwcu w nadwiślańskich lasach, jest podgrzybek brunatny. Ten okaz preferuje lasy iglaste i najczęściej można go spotkać w okolicach sosen. Ma ciemnożółty trzon i kasztanowo-brązowy kapelusz, który z czasem staje się coraz jaśniejszy. Rozpoznaje się go też po pewnej charakterystycznej cesze. Jego biało-żółty miąższ po nacięciu zawsze robi się siny. 

Obrazek
Podgrzybek brunatny już w polskich lasach - Pyszności; foto: Canva

Podgrzybek brunatny, ze względu na swój intensywny smak i zapach doskonale sprawdzi się jako składnik risotto, zup czy zapiekanek. Grzybiarze często marynują go kwaśnej, octowej zalewie. Nie dajmy się jednak ponieść zapałowi — podgrzybek, tak jak inne grzyby, przed smażeniem, duszeniem czy marynowaniem zawsze należy wcześniej obgotować. Dzięki temu zabiegowi nie będzie już tak ciężkostrawny.

Inne letnie grzyby w lasach

Chociaż podgrzybek brunatny to nasz ulubiony letni grzyb, to nie jest jedynym gatunkiem występującym aktualnie w polskich lasach. W okolicach świerków, dębów, sosen i buków, skryte pod warstwą mchu czekają na swoich odkrywców pierwsze pieprzniki jadalne, czyli popularne kurki. Cierpliwi grzybiarze mogą też natknąć się na krasnoborowiki albo koźlarze.

Obrazek
Kurki, koźlarze, krasnoborowiki - dla nich warto iść w czerwcu na grzyby - Pyszności; foto: Canva

Wygląda na to, że ci, którzy już w czerwcu udadzą się na pierwsze grzybobranie, mogą z niego powrócić z pełnych koszem imponujących zbiorów. Nie wszystkie z nich są jednak równie atrakcyjne — jeśli o wygląd chodzi — co koźlarze czy podgrzybki. Przykładem niepozornego, a jednocześnie pysznego i niezwykle zdrowego grzyba jest baraniocha. Więcej o niej możesz przeczytać tutaj.

Wybrane dla Ciebie

Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend