Już pojawił się w lasach. Taki wysyp zdarza się raz na kilka lat

Na grzybobranie w czerwcu? Szaleństwo? Desperacja? Absolutny brak cierpliwości? Nic bardziej mylnego. To pora roku dobra, jak każda inna. Zwłaszcza że w polskich lasach pojawił się duży wysyp podgrzybka brunatnego — niezwykle smacznego grzyba z rodziny borowikowatych. Nie jest on jednak jedynym okazem, który można aktualnie znaleźć w lesie. 

ObrazekPodgrzybek brunatny pojawił się już w lasach iglastych - Pyszności; foto: Adobe Stock

Mamy to do siebie, że lubimy pisać o grzybach w porach roku, które nie do końca się z nimi kojarzą. W grudniu popełniliśmy artykuł o zimowych okazach, po które warto się schylić. Okazuje się, że teraz, w czerwcu, polskie lasy również stały się domem dla kilku ciekawych gatunków, które uchodzą za smakowite kąski. Deszcze, które ostatnimi dniami nawiedziły Polskę, tylko przyspieszyły ich wzrost. A więc... śmiało idźcie na grzybobranie!

Podgrzybek brunatny w polskich lasach

Jednym z ciekawszych gatunków grzybów, które pojawiły się w czerwcu w nadwiślańskich lasach, jest podgrzybek brunatny. Ten okaz preferuje lasy iglaste i najczęściej można go spotkać w okolicach sosen. Ma ciemnożółty trzon i kasztanowo-brązowy kapelusz, który z czasem staje się coraz jaśniejszy. Rozpoznaje się go też po pewnej charakterystycznej cesze. Jego biało-żółty miąższ po nacięciu zawsze robi się siny. 

Obrazek
Podgrzybek brunatny już w polskich lasach - Pyszności; foto: Canva

Podgrzybek brunatny, ze względu na swój intensywny smak i zapach doskonale sprawdzi się jako składnik risotto, zup czy zapiekanek. Grzybiarze często marynują go kwaśnej, octowej zalewie. Nie dajmy się jednak ponieść zapałowi — podgrzybek, tak jak inne grzyby, przed smażeniem, duszeniem czy marynowaniem zawsze należy wcześniej obgotować. Dzięki temu zabiegowi nie będzie już tak ciężkostrawny.

Inne letnie grzyby w lasach

Chociaż podgrzybek brunatny to nasz ulubiony letni grzyb, to nie jest jedynym gatunkiem występującym aktualnie w polskich lasach. W okolicach świerków, dębów, sosen i buków, skryte pod warstwą mchu czekają na swoich odkrywców pierwsze pieprzniki jadalne, czyli popularne kurki. Cierpliwi grzybiarze mogą też natknąć się na krasnoborowiki albo koźlarze.

Obrazek
Kurki, koźlarze, krasnoborowiki - dla nich warto iść w czerwcu na grzyby - Pyszności; foto: Canva

Wygląda na to, że ci, którzy już w czerwcu udadzą się na pierwsze grzybobranie, mogą z niego powrócić z pełnych koszem imponujących zbiorów. Nie wszystkie z nich są jednak równie atrakcyjne — jeśli o wygląd chodzi — co koźlarze czy podgrzybki. Przykładem niepozornego, a jednocześnie pysznego i niezwykle zdrowego grzyba jest baraniocha. Więcej o niej możesz przeczytać tutaj.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥