Już pojawił się w lasach. Taki wysyp zdarza się raz na kilka lat

Na grzybobranie w czerwcu? Szaleństwo? Desperacja? Absolutny brak cierpliwości? Nic bardziej mylnego. To pora roku dobra, jak każda inna. Zwłaszcza że w polskich lasach pojawił się duży wysyp podgrzybka brunatnego — niezwykle smacznego grzyba z rodziny borowikowatych. Nie jest on jednak jedynym okazem, który można aktualnie znaleźć w lesie. 

ObrazekPodgrzybek brunatny pojawił się już w lasach iglastych - Pyszności; foto: Adobe Stock

Mamy to do siebie, że lubimy pisać o grzybach w porach roku, które nie do końca się z nimi kojarzą. W grudniu popełniliśmy artykuł o zimowych okazach, po które warto się schylić. Okazuje się, że teraz, w czerwcu, polskie lasy również stały się domem dla kilku ciekawych gatunków, które uchodzą za smakowite kąski. Deszcze, które ostatnimi dniami nawiedziły Polskę, tylko przyspieszyły ich wzrost. A więc... śmiało idźcie na grzybobranie!

Podgrzybek brunatny w polskich lasach

Jednym z ciekawszych gatunków grzybów, które pojawiły się w czerwcu w nadwiślańskich lasach, jest podgrzybek brunatny. Ten okaz preferuje lasy iglaste i najczęściej można go spotkać w okolicach sosen. Ma ciemnożółty trzon i kasztanowo-brązowy kapelusz, który z czasem staje się coraz jaśniejszy. Rozpoznaje się go też po pewnej charakterystycznej cesze. Jego biało-żółty miąższ po nacięciu zawsze robi się siny. 

Obrazek
Podgrzybek brunatny już w polskich lasach - Pyszności; foto: Canva

Podgrzybek brunatny, ze względu na swój intensywny smak i zapach doskonale sprawdzi się jako składnik risotto, zup czy zapiekanek. Grzybiarze często marynują go kwaśnej, octowej zalewie. Nie dajmy się jednak ponieść zapałowi — podgrzybek, tak jak inne grzyby, przed smażeniem, duszeniem czy marynowaniem zawsze należy wcześniej obgotować. Dzięki temu zabiegowi nie będzie już tak ciężkostrawny.

Inne letnie grzyby w lasach

Chociaż podgrzybek brunatny to nasz ulubiony letni grzyb, to nie jest jedynym gatunkiem występującym aktualnie w polskich lasach. W okolicach świerków, dębów, sosen i buków, skryte pod warstwą mchu czekają na swoich odkrywców pierwsze pieprzniki jadalne, czyli popularne kurki. Cierpliwi grzybiarze mogą też natknąć się na krasnoborowiki albo koźlarze.

Obrazek
Kurki, koźlarze, krasnoborowiki - dla nich warto iść w czerwcu na grzyby - Pyszności; foto: Canva

Wygląda na to, że ci, którzy już w czerwcu udadzą się na pierwsze grzybobranie, mogą z niego powrócić z pełnych koszem imponujących zbiorów. Nie wszystkie z nich są jednak równie atrakcyjne — jeśli o wygląd chodzi — co koźlarze czy podgrzybki. Przykładem niepozornego, a jednocześnie pysznego i niezwykle zdrowego grzyba jest baraniocha. Więcej o niej możesz przeczytać tutaj.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo