Katarzyna Bosacka wzięła do ręki ptasie mleczko i się załamała. Czym jest downsizing?

Katarzyna Bosacka odkryła praktyki producentów i je zdemaskowała. Okazało się, że zmienili oni gramaturę wielu produktów. To nie spodobało się konsumentom, bo płacimy tyle samo (albo nawet i więcej) za mniej. Nawet nie zwróciliśmy na to uwagi.

Facebook/Katarzyna BosackaFacebook/Katarzyna Bosacka
Źródło zdjęć: © Facebook | Lenovo
Paulina Hermann

Katarzyna Bosacka na co dzień zajmuje się tematyką zdrowego odżywiania. Szerszej publiczności dała się poznać jako prowadząca programu "Wiem, co jem i co kupuję". Obecnie prowadzi profile społecznościowe, na których tłumaczy najróżniejsze zawiłości dotyczące produktów spożywczych. Ostatnio nie zostawiła suchej nitki na producentach żywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gnocchi z kiełbasą w sosie pomidorowym

Katarzyna Bosacka obnażyła zagrywki producentów

Zjawisko downsizingu jest coraz bardziej powszechne. Zmienia się gramatura (najczęściej zmniejsza), ale cena się nie zmienia. Od jakiegoś czasu płacimy więcej za mniej. Możemy to zauważyć na przykładzie wielu produktów. Jesteśmy w stanie to zauważyć, jeśli dokładnie się przyjrzymy i pamiętamy wcześniejszą gramaturę. Producenci bowiem nie kwapią się do poinformowania o zmianach.


Z praktyką tą spotkamy się niemalże w każdym sklepie. Katarzyna Bosacka pokazała to na przykładzie lodów. Po tym poście fani zaczęli informować ją o tym, że kupują mniejsze produkty i płacą tyle samo (lub nawet więcej).

Przykład downsizingu
Przykład downsizingu © fot. Instagram | Katarzyna Bosacka

Downsizing coraz mocniejszy

Zjawisko to dotyczy najróżniejszych produktów. Najczęściej praktyce poddane są mrożonki, jogurty, makarony oraz sosy. Idealnym przykładem będzie duży serek Danio. Wcześniej ważył 220 gramów, teraz 200 gramów. To nie jest wielka zmiana, ale pozwala zaoszczędzić bardzo dużo pieniędzy (rocznie produkuje się ogromną ilość jogurtów). Są jeszcze inne przykłady:

  • makaron spaghetti (z 500 g na 400 g),
  • soki warzywne (z 330 ml na 300 ml),
  • czekolady (100 g na 90 g),
  • parówki (zazwyczaj brakuje jednej sztuki),
  • batony (są lżejsze o kilka gramów),
  • ptasie mleczko (z 500 g na 360 g).

Najwięcej kontrowersji wywołuje ostatni produkt. Prawie 30 lat temu ważył on 500 gramów, teraz masa zmniejszyła się do 360 gramów. Katarzyna Bosacka skomentowała:

"Z roku na rok Ptasie Mleczko staje się coraz bardziej Ptasim Mleczuńkiem! W 1994 r. ważyło 500 g i przez kolejne lata sukcesywnie zmniejszała się jego gramatura. W 2018 r. było to 380 g, w 2020 - 360 g, a dziś już 340 g! Niezłe jaja, jakby przepiórcze!".

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej