Cały tydzień piła kawę tylko z grzybami. Od początku widziała skutki uboczne

Kawa z grzybami może u wielu wywołać zniesmaczenie. Okazuje się jednak, że połączenie to stanowi jeden z najnowszych trendów w suplementacji oraz może pozytywnie wpływać na pracę organizmu. Dziennikarka thehealthy.com codziennie rano przez siedem dni piła grzybową kawę i monitorowała wpływ napoju na swój nastrój, uwagę i energię. Po tygodniu - jak podkreśliła - zauważyła zdumiewające efekty.

ObrazekKawa z grzybami może mieć pozytywne skutki dla organizmu - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Jaime Alexis Stathis, dziennikarka thehealthy.com (portalu będącego w portfolio Reader's Digest, poruszającego tematykę zdrowia) jak podkreśliła w artykule, cierpi na ADHD - zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi. Dodała, że często pije kawę, ponieważ ta pomaga jej się skupić. W ramach eksperymentu postanowiła więc rozpoczynać dzień od czarnego naparu z dodatkiem superfods, czyli grzybów lion's mane i chaga.

Kawa z grzybami. Co to za wynalazek?

Zanim jednak przejdziemy do opisywania efektów, jakie odczuła dziennikarka po testowaniu kawy z grzybami, spójrzmy, co na ten temat ma do powiedzenia internet oraz specjaliści z zakresu zdrowia. O naparze możemy przeczytać, że po pierwsze - jest modny, a po drugie - drogi. Co warto podkreślić, nie jest tutaj mowa o domowej roboty mieszaninie kawy i grzybów, a o kupnym gotowym produkcie. Grzyby przechodzą proces suszenia i ekstrakcji w celu wydobycia korzystnych związków, które następnie miesza się ze zwykłą kawą. Finalnie produkt wygląda jak zwykłe fusy (i podobno dobrze smakuje).

Grzybowa kawa ma zmniejszać odczuwanie stresu i redukować stany zapalne, wzmacniać odporność czy zwiększać poziom energii w organizmie. Jak jednak wskazują specjaliści z Cleveland Clinic, nie ma wielu badań sugerujących, że wszystkie te twierdzenia są prawdziwe. Jak wskazują, szum wokół kawy z grzybami opiera się na niesprawdzonym założeniu: spożywając przetworzone i parzone razem z kawą grzyby, dostarczamy organizmowi dobroczynnych związków zawartych w tychże produktach. Nie wiemy jednak, czy tak jest.

- Naprawdę nie ma nic złego w kawie grzybowej, o ile nie dodaje się tony cukru ani śmietanki. Ale odczujesz te same korzyści, oraz dodatkowo działanie błonnika, jeśli po prostu będziesz jeść grzyby normalnie w swojej diecie - tłumaczy dietetyczka z Beth Czerwony z Cleveland Clinic (Stany Zjednoczone).
Obrazek
Lion's mane, czyli soplówka jeżowata i chaga - błyskoporek podkorowy - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Piła kawę z grzybami przez tydzień. Oto efekty

Jaime Alexis Stathis postanowiła więc na własnej skórze przekonać się, czy faktycznie kawa z grzybami ma tak cudowne właściwości. Jak wspomnieliśmy, wybrała kawę z adaptogennymi grzybami lion's mane (soplówka jeżowata) i chaga (błyskoporek podkorowy). Grzyby adaptogenne zawierają substancje pomagające organizmowi w radzeniu sobie ze stresorami różnego rodzaju – zwiększają wytrzymałość na stres psychologiczny, biologiczny (drobnoustroje, stan zapalny) czy chemiczny (stres oksydacyjny).

Stathis stwierdziła, że już na samym początku eksperymentu odczuła, dla niej szczególnie ważny, efekt - po pierwszej filiżance kawy z grzybami nie miała już ochoty na kolejne. Tak było każdego dnia - po jednej porcji odczuwała "pobudzenie psychiczne". Podkreśliła, że w jej przypadku to zdumiewające, ponieważ wcześniej piła jej dużo więcej. Wytłumaczyła, że kawa dostarcza jej dopaminy, poprawia nastrój i wydajność, dlatego też trudno jej było ograniczyć spożycie naparu. W przypadku kawy z grzybami wystarczyła jej jedna porcja na dzień.

Efekt skonsultowała z Tero Isokauppilą, fińskim hodowcą grzybów i założycielem firmy Four Sigmatic (która wprowadziła grzyby lecznicze do głównego nurtu). Mężczyzna wyjaśnił, że istnieje synergia między kawą, lion's mane i chagą. Grzyby te - wytłumaczył - pomagają organizmowi w normalizacji i przystosowaniu się do stresorów, a kawa z dodatkiem tych grzybów przynosi korzyści w postaci wyraźnego skupienia umysłu, zrównoważonej energii (czyli bez typowych dla zwykłej kawy "zastrzyków") i radzenia sobie ze stresem.

Wypróbuj również nasz przepis na faszerowane pieczarki na grilla. Świetny pomysł nie tylko dla roślinożerców:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę