PrzepisWegańskaKiedy mam ochotę na słodkie, przygotowuję to na śniadanie. Energii starczy mi do południa

Kiedy mam ochotę na słodkie, przygotowuję to na śniadanie. Energii starczy mi do południa

Po ciężkiej, nieprzespanej nocy mam nieodpartą ochotę na coś słodkiego tak jak większość z nas. W ten sposób organizm domaga się porcji energii. Niestety, tabliczka czekolady na śniadanie to nie jest najlepszy pomysł.

Smoothie bowl
Smoothie bowl
Źródło zdjęć: © Getty Images | Oksana Bratanova

16.10.2023 | aktual.: 18.10.2023 14:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W te wyjątkowo ciężkie poranki przygotowuję tzw. smoothie bowl. W niewielkiej, słodkiej miseczce mieszczą się zarówno węglowodany, jak i zdrowe tłuszcze, a także sporo białka, bowiem nie żałuję sobie orzechów. W ten sposób "zastępuje" sobie słodycze i jednocześnie, dostarczam organizmowi wszystkich niezbędnych składników.

Co najlepsze, nie ma tutaj ani grama cukru, produktów pochodzenia zwierzęcego czy glutenu. Osoby będące na diecie wegańskiej, ketogenicznej czy paleo pokochają to śniadanie. Wystarczy, że zmiksujesz ze sobą kilka ogólnodostępnych składników. Dodatki to kwestia indywidualna. Najczęściej sięgam po sezonowe owoce, a kiedy czeka mnie długi dzień, nie żałuje sobie dodatkowej porcji orzechów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegańskie smoothie śniadaniowe — przepis

Składniki:

  • 2 mrożone banany (najlepsze będą te ciemne, dojrzałe),
  • pół szklanki napoju migdałowego lub owsianego,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka syropu klonowego albo z agawy,
  • dodatki: sezonowe owoce, pestki słonecznika, pestki dyni, ulubione orzechy, masło orzechowe.

Przygotowanie:

  1. Mrożone banany kroję w kostkę, a następnie, wrzucam je do miski blendera kielichowego.
  2. Banany zalewam mlekiem, syropem klonowym, wsypuję cynamon i ekstrakt waniliowy.
  3. Całość miksuję tak długo, aż konsystencja zamieni się w gęsty krem.
  4. Tak przygotowane smoothie przelewam do miseczki i posypuję ulubionymi dodatkami. Najczęściej dodaję pestki dyni, pestki słonecznika, pastę orzechową oraz mrożone maliny.

Porady:

  1. Jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej, napój roślinny możesz zastąpić mlekiem krowim.
  2. Mrożone banany nadają tutaj fantastycznej, kremowej konsystencji. Jeżeli jednak nie masz mrożonych bananów, możesz wykorzystać świeże owoce. Wówczas zmniejsz ilość mleka do 1/3 szklanki lub dodaj 50 g miękkich płatków owsianych.
  3. Poza sezonem świeże owoce możesz zastąpić mrożonymi lub suszonymi.