Kiedy otwierasz torebkę, zegar zaczyna tykać. Wystarczy prosty błąd, by cały aromat uleciał

Jak przechowywać kawę, żeby nie straciła niczego ze swojego charakterystycznego smaku i aromatu? To pytanie zadano profesjonalistom: baristom, producentom i właścicielom kawiarni. Ich wypowiedzi kształtują się w jasną i zgraną odpowiedź.

Kawa straci swój aromat. Wystarczy prosty błądKawa straci swój aromat. Wystarczy prosty błąd
Źródło zdjęć: © Canva | bacho nadiradze

Chociaż większość Polaków pije kawę regularnie i wielu z nas nie wyobraża sobie sytuacji, w której tego produktu spożywczego nie ma w domu, to nasza wiedza na temat czarnego napoju zwykle ogranicza się do absolutnej podstawy i raczej poza nią nie wykracza. Z tego powodu popełniamy na tej płaszczyźnie mnóstwo błędów. I nie chodzi jedynie o dodawanie do kawy niezdrowych dodatków, ale również nieprawidłowe przechowywanie ziaren.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialna sałatka à la pomidor. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem

Specjaliści na temat przechowywania kawy

Zaciekawieni tematem prawidłowego przechowywania kawy dziennikarze portalu huffpost.com postanowili poprosić o pomoc specjalistów. Kto, jak nie oni, mógłby powiedzieć więcej w tej sprawie? Jedną z osób, do której zwrócili się redaktorzy amerykańskiego serwisu, była Maryna Gray, dyrektor ds. kawy w "Bean Box". Jej wypowiedź jest bardzo przejrzysta:

Jak każdy inny specjał ze spiżarni, [ziarna kawy - red.] czerstwieją i tracą smak po pewnym czasie, ale jeśli są przechowywane w oryginalnym opakowaniu i odpowiednich warunkach, będziesz mógł cieszyć się kawą przez wiele tygodni po jej paleniu

Następnie specjalistka powiedziała, że pojemnik na kawę należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu i unikać ekspozycji na powietrze i światło. Tymczasem Caroline Bell, założycielka Cafe Grumpy dodała, że chociaż istnieją specjalne pojemniki do przechowywania kawy, to można posłużyć się również zwykłym opakowaniem — byleby było ono czyste, inaczej ziarna kawy wchłoną niechciane zapachy.

Kawa szybko przejmuje zapachy tego, co ją otacza
Kawa szybko przejmuje zapachy tego, co ją otacza © Canva | Mariakray

Mistrzyni baristów o przechowywaniu kawy

Dziennikarze huffpost.com zapytali o zdanie również Lailę Ghambari, konsultantkę do spraw kawy i byłą mistrzyni baristów w USA. Powiedziała ona, że od momentu otwarcia torebki z ziarnami kawy, "zegar zaczyna tykać", a naszym głównym zadaniem jest niedopuszczenie do tego, by do kawy dostawał się tlen.

Warto tu również dodać, że kawa w ziarnach jest "uzbrojona" w naturalną obronę przed utlenianiem. Tej cechy nie posiada natomiast kawa mielona. To na ten produkt warto uważać najbardziej, inaczej nasza kawa nie będzie już w ogóle przypominała tego, czym była kiedyś!

Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇