Kiedyś babcie tylko w tym piekły. Teraz młode gospodynie nawet nie wiedzą jak się nazywa

Przed laty w polskich domach był sprzętem niemal obowiązkowym. Wiele egzemplarzy działa do dziś i ząb czasu niespecjalnie nadszarpnął ich funkcjonalnością.

Prodiż - PysznościProdiż - Pyszności
Źródło zdjęć: © materiały prywatne
Ewa Malinowska

Kiedy w kuchni pojawiał się prodiż, zawsze oznaczało to przygotowanie czegoś wyjątkowo smacznego. W jego wnętrzu wyrabiano ciasta i pieczono mięsa. Zanim piekarniki elektryczne stały się popularne i powszechne, to prodiż ułatwiał pracę naszym mamom i babciom. Po latach kurzenia się na strychu sprzęt wraca do łask. Warto sprawdzić, czy zapomniany sprzęt nie czeka gdzieś w czeluściach piwnic, szaf i schowków, aby ponownie wrócić do łask.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprzęt do zadań specjalnych

Kiedy wszyscy zachwycają się multicookerami dostępnymi na rynku, łatwo zapomnieć o urządzeniu, które było lata przed nimi. Prodiż to rodzaj zasilanego prądem garnka, w którym można było dusić, piec i gotować. Przygotowane w nim ciasta nie pękały i równomiernie się wypiekały, a mięso było idealnie kruche i soczyste. Zajmował również znacznie mniej miejsca niż tradycyjny piekarnik, a więksi fani pakowali go nawet ze sobą na wakacje.

prodiż
prodiż © wikimedia

Niesłusznie zapomniany wraca do łask

W jednym z odcinków "Milionerów" uczestnik dostał o to, która nazwa sprzętu sugeruje, że jest on genialny. Poprawną odpowiedzią był "prodiż". Nazwa sprzętu pochodzi od francuskiego słowa "prodige", co oznacza fenomen, cud, coś nadzwyczajnego. I coś w tym musi być, bo prodiż to kuchenny skarb.

W prodiżach głównie przygotowywano ciasta, mięsa i pasztety. Niektórzy szczęśliwcy mieli do tych sprzętów dodatkowe akcesoria, takie jak rożen, umożliwiający pieczenie szaszłyków czy kurczaka. Istniała żelazna zasada, aby podczas pieczenia ciast nie otwierać urządzenia, aby ciasto nie opadło. Przy pieczeniu mięsa z kolei uchylano pokrywę prodiża, aby podlać sosem, wodą lub piwem.

prodiż piekarnik multicooker kurczak pieczenie
prodiż piekarnik multicooker kurczak pieczenie © Adobe Stock | Ananya Khumthong

Do dziś mają wiele zalet

Jeśli w rodzinnym posagu nie przypadł ci prodiż, to nic straconego. Dzięki zainteresowaniu w ostatnich latach nieco zapomnianym sprzętem, w sklepach można go kupić jeszcze dzisiaj. Prodiże produkowane są obecnie z wysokiej jakości aluminium, którego nie trzeba się obawiać. Na minus wypada brak możliwości regulowania temperatury, do czego przyzwyczaiły nas tradycyjne piekarniki. Z drugiej strony sprawia to, że jest naprawdę prosty w użyciu.

Masz do dziś w swojej szafie sprzęt z PRLu?

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat