Kiedyś babcie tylko w tym piekły. Teraz młode gospodynie nawet nie wiedzą jak się nazywa
Przed laty w polskich domach był sprzętem niemal obowiązkowym. Wiele egzemplarzy działa do dziś i ząb czasu niespecjalnie nadszarpnął ich funkcjonalnością.
15.01.2024 07:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy w kuchni pojawiał się prodiż, zawsze oznaczało to przygotowanie czegoś wyjątkowo smacznego. W jego wnętrzu wyrabiano ciasta i pieczono mięsa. Zanim piekarniki elektryczne stały się popularne i powszechne, to prodiż ułatwiał pracę naszym mamom i babciom. Po latach kurzenia się na strychu sprzęt wraca do łask. Warto sprawdzić, czy zapomniany sprzęt nie czeka gdzieś w czeluściach piwnic, szaf i schowków, aby ponownie wrócić do łask.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sprzęt do zadań specjalnych
Kiedy wszyscy zachwycają się multicookerami dostępnymi na rynku, łatwo zapomnieć o urządzeniu, które było lata przed nimi. Prodiż to rodzaj zasilanego prądem garnka, w którym można było dusić, piec i gotować. Przygotowane w nim ciasta nie pękały i równomiernie się wypiekały, a mięso było idealnie kruche i soczyste. Zajmował również znacznie mniej miejsca niż tradycyjny piekarnik, a więksi fani pakowali go nawet ze sobą na wakacje.
Niesłusznie zapomniany wraca do łask
W jednym z odcinków "Milionerów" uczestnik dostał o to, która nazwa sprzętu sugeruje, że jest on genialny. Poprawną odpowiedzią był "prodiż". Nazwa sprzętu pochodzi od francuskiego słowa "prodige", co oznacza fenomen, cud, coś nadzwyczajnego. I coś w tym musi być, bo prodiż to kuchenny skarb.
W prodiżach głównie przygotowywano ciasta, mięsa i pasztety. Niektórzy szczęśliwcy mieli do tych sprzętów dodatkowe akcesoria, takie jak rożen, umożliwiający pieczenie szaszłyków czy kurczaka. Istniała żelazna zasada, aby podczas pieczenia ciast nie otwierać urządzenia, aby ciasto nie opadło. Przy pieczeniu mięsa z kolei uchylano pokrywę prodiża, aby podlać sosem, wodą lub piwem.
Do dziś mają wiele zalet
Jeśli w rodzinnym posagu nie przypadł ci prodiż, to nic straconego. Dzięki zainteresowaniu w ostatnich latach nieco zapomnianym sprzętem, w sklepach można go kupić jeszcze dzisiaj. Prodiże produkowane są obecnie z wysokiej jakości aluminium, którego nie trzeba się obawiać. Na minus wypada brak możliwości regulowania temperatury, do czego przyzwyczaiły nas tradycyjne piekarniki. Z drugiej strony sprawia to, że jest naprawdę prosty w użyciu.
Masz do dziś w swojej szafie sprzęt z PRLu?