Koleżanka z pracy pije zamiast kawy. Najpierw pukałam się w głowę, ale zobaczyłam efekty
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki gorącej kawy. Zamiast jednak po raz kolejny parzyć małą czarną, postaw na zdrową herbatę. Szybko poczujesz rezultaty.
Moja koleżanka swój czas przy biurku spędza najczęściej z kubkiem herbaty rooibos. Na początku wszyscy patrzyli na nią z powątpiewaniem, kiedy przestała ustawiać się w kolejce do ekspresu. Kiedy jednak opowiedziała, dlaczego to robi, a po pewnym czasie wspomniała, że musiała wymienić pół szafy, puszka z herbatą na stałe zagościła w mojej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Dakłas - idealne połączenie kakaowego biszkoptu z kremem i bakaliami
Czym jest herbata rooibos?
Rooibos to w zasadzie nie jest herbata, a ziołowy napar z fermentowanych liści krzewu Aspalathus linearis. Rośnie on w południowej części Afryki w specyficznym górzystym regionie Prowincji Przylądkowej Zachodniej. Ma naturalnie słodki, lekko orzechowy, ziemisty smak i rudawy kolor. Niektórzy wyczuwają w niej nuty wanilii lub miodu. W przeciwieństwie do herbaty i kawy nie zawiera kofeiny, więc można popijać ją nawet późnym wieczorem.
Właściwości herbaty rooibos
Sam smak to nie wszystko. Rooibos jest naparem bogatym w antyoksydanty, które chronią przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu pomagają w ochronie przed procesami chorobowymi, dbają o młodą skórę i zapobiegają procesowi starzenia się organizmu. Napar wspiera również układ odpornościowy i poprawia trawienie. W porównaniu z herbatą czarną i zieloną, rooibos ma niższą zawartość tanin, które są związkami mogącymi utrudniać wchłanianie niektórych składników odżywczych, takich jak żelazo.
Zawarta w niej kwercetyna pomaga również obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi, nazywanego "złym cholesterolem". Dzięki temu wspiera zdrowie serca i zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Herbata rooibos na odchudzanie
Herbata rooibos jest również naturalnym wsparciem w procesie odchudzania. Oczywiście nie jest to cudowny środek na utratę wagi, ale może wspomóc zdrowy styl życia. O ile nie dodamy do niej cukru czy miodu, to nie posiada żadnych kalorii. Dzięki aspalatynie (przeciwutleniaczowi) może za to pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi. Nie zawiera kofeiny, co czyni go idealnym napojem dla tych, którzy chcą ograniczyć jej spożycie.
Działa kojąco na nerwy, co może pomóc w redukcji stresu i unikaniu niezdrowych przekąsek. Zawiera związki wspierające układ pokarmowy, które regulują trawienie i przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu. Chociaż wątroba i nerki są głównymi organami odpowiedzialnymi za usuwanie toksyn, wspieranie ich funkcjonowania poprzez dostarczanie antyoksydantów może poprawić efekt. Właściwości moczopędne pomogą z kolei w pozbyciu kumulującej się wody, wspierając uczucie lekkości.
Jak zaparzyć rooibos?
Przygotowanie roiboos jest proste. Wystarczy zalać susz wrzątkiem i parzyć przez 5-6 minut, aby napar nie był za gorzki. Można go pić na ciepło lub zimno, z dodatkiem miodu lub cytryny, co wzbogaca jego smak. Zazwyczaj na jedną filiżankę (około 200-250 ml) używa się 1-2 łyżeczek suszu rooibos, ale moc dopasować można do indywidualnych preferencji.