Kombucha podbija świat! Jeden z najzdrowszych napojów na świecie przygotujesz również w domu

Kombucha coraz częściej pojawia się w naszych domach. Co kryje się za tą nazwą i dlaczego warto ją pić?

Obrazek
Ewa

Fermentowana herbata

Kombucha to fermentowana herbata, która wywodzi się z Dalekiego Wschodu. Pierwsze wzmianki na jej temat pojawiły się już ok. III wieku przed naszą erą.
Od 30 lat popularność tego napoju w Europie rośnie, przywędrowała do nas ostatecznie ze Stanów Zjednoczonych.

Nazwa pochodzi od grzybka o konsystencji białej galarety, który trochę przypomina meduzę. To właśnie on odpowiada za proces fermentacji herbaty.

Ten napój to samo zdrowie!

Kombucha to prawdziwa bomba dobrych kultur bakteryjnych, które niesamowicie wpływają na zdrowie naszych jelit. Probiotyki świetnie pomagają przy wszelakich dolegliwościach: od biegunki, po zespół jelita drażliwego.
Probiotyki mogą również zapobiegać chorobom przenoszonym przez żywność, hamując rozwój Salmonelli i Helicobacter pylori.

Obrazek

Wspomaga odchudzanie

Zawarte w niej witaminy z grupy B pobudzają metabolizm, a niektóre badania sugerują, że obecność probiotyków może przyczynić się do utraty wagi.
Badania z 2005 roku wykazały, że dzięki zawartości kwasu octowego, jabłkowego i polifenoli kombucha ogranicza gromadzenie się tłuszczu w organizmie.

Obrazek

Składniki:

  • 1 grzybek kombucha (z łatwością kupisz go przez internet)
  • 2 łyżki octu jabłkowego/winnego lub 50 ml sklepowej kombuchy
  • 2 łyżki dobrej herbaty liściastej (np. pu-erh)
  • 2 litry filtrowanej wody
  • 150 g cukru trzcinowego
  • słoik
  • gumka recepturka i gaza
Obrazek

Przygotowanie:

  1. Przygotuj herbatę z 2 litrów wody (musi być dość mocna).
  2. Dokładniej umyj i wytrzyj słoik.
  3. Gdy herbata się zaparzy- odsącz ją, żeby pozbyć się fusów.
  4. Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i wystudź napar.
  5. Do słoika wlej kombuchę lub ocet, żeby zakwasić środowisko fermentacji grzyba.
  6. Ostudzoną herbatę przelej do słoika i dodaj na nią grzyba.
  7. Nakryj słoik gazą i zabezpiecz gumką recepturką. Odstaw w ciemne miejsce
  8. Gdy zauważysz pojawienie się drugiego grzyba (5-10 dni), odczekaj jeszcze 2-3 dni.
  9. Spróbuj powstałego napoju- jeśli wolisz kwaśniejsze smaki, pozwól mu jeszcze trochę "leżakować".
  10. Wyjmij grzybka do małego słoika i zalej kombuchą (wykorzystasz ją do kolejnej fermentacji, zamiast sklepowej wersji lub octu)
Obrazek

Gdy tylko opanujesz przygotowanie podstawowej wersji- spróbuj zrobić smakową! Możesz dodać naturalny sok, imbir i cytrynę- to, co tylko lubisz.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"