Kombucha podbija świat! Jeden z najzdrowszych napojów na świecie przygotujesz również w domu
Kombucha coraz częściej pojawia się w naszych domach. Co kryje się za tą nazwą i dlaczego warto ją pić?
17.11.2020 12:41
Fermentowana herbata
Kombucha to fermentowana herbata, która wywodzi się z Dalekiego Wschodu. Pierwsze wzmianki na jej temat pojawiły się już ok. III wieku przed naszą erą.
Od 30 lat popularność tego napoju w Europie rośnie, przywędrowała do nas ostatecznie ze Stanów Zjednoczonych.
Nazwa pochodzi od grzybka o konsystencji białej galarety, który trochę przypomina meduzę. To właśnie on odpowiada za proces fermentacji herbaty.
Ten napój to samo zdrowie!
Kombucha to prawdziwa bomba dobrych kultur bakteryjnych, które niesamowicie wpływają na zdrowie naszych jelit. Probiotyki świetnie pomagają przy wszelakich dolegliwościach: od biegunki, po zespół jelita drażliwego.
Probiotyki mogą również zapobiegać chorobom przenoszonym przez żywność, hamując rozwój Salmonelli i Helicobacter pylori.
Wspomaga odchudzanie
Zawarte w niej witaminy z grupy B pobudzają metabolizm, a niektóre badania sugerują, że obecność probiotyków może przyczynić się do utraty wagi.
Badania z 2005 roku wykazały, że dzięki zawartości kwasu octowego, jabłkowego i polifenoli kombucha ogranicza gromadzenie się tłuszczu w organizmie.
Składniki:
- 1 grzybek kombucha (z łatwością kupisz go przez internet)
- 2 łyżki octu jabłkowego/winnego lub 50 ml sklepowej kombuchy
- 2 łyżki dobrej herbaty liściastej (np. pu-erh)
- 2 litry filtrowanej wody
- 150 g cukru trzcinowego
- słoik
- gumka recepturka i gaza
Przygotowanie:
- Przygotuj herbatę z 2 litrów wody (musi być dość mocna).
- Dokładniej umyj i wytrzyj słoik.
- Gdy herbata się zaparzy- odsącz ją, żeby pozbyć się fusów.
- Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i wystudź napar.
- Do słoika wlej kombuchę lub ocet, żeby zakwasić środowisko fermentacji grzyba.
- Ostudzoną herbatę przelej do słoika i dodaj na nią grzyba.
- Nakryj słoik gazą i zabezpiecz gumką recepturką. Odstaw w ciemne miejsce
- Gdy zauważysz pojawienie się drugiego grzyba (5-10 dni), odczekaj jeszcze 2-3 dni.
- Spróbuj powstałego napoju- jeśli wolisz kwaśniejsze smaki, pozwól mu jeszcze trochę "leżakować".
- Wyjmij grzybka do małego słoika i zalej kombuchą (wykorzystasz ją do kolejnej fermentacji, zamiast sklepowej wersji lub octu)
Gdy tylko opanujesz przygotowanie podstawowej wersji- spróbuj zrobić smakową! Możesz dodać naturalny sok, imbir i cytrynę- to, co tylko lubisz.