Większość myśli, że to chwast. Bije na głowę wszystkie warzywa, które znasz

Na pewno kojarzymy jej wygląd — widzimy ją niemalże wszędzie, przy drogach, na wysypiskach, na nieużytkach i przy terenach nadrzecznych. Dla wielu osób jest chwastem, który trzeba tępić. Jednak komosa biała, jak się okazuje, to bardzo smaczna dzika roślina. Ma też szerokie zastosowanie w zielarstwie.

ObrazekKomosa biała (Adobe)
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Lebioda to ziele jednorocznie, które zalicza się do rodziny komosowatych. Jego bardzo bliską kuzynką jest komosa ryżowa. Co ciekawe, nazywa się ją pseudozbożem i ... warzywem. Niegdyś była bardzo popularna, ale po pojawieniu się szpinaku i kapusty poszła w odstawkę.

Komosa biała to jedna z najsmaczniejszych polskich roślin

W obecnych czasach uznaje się ją za chwast i jest zwalczana przez ogrodników oraz rolników. To błędne podejście, gdyż jest to roślina jadalna. Ba! Nawet uznaje się ją za warzywo. Prof. Łukasz Łuczaj idzie jeszcze dalej — dla niego komosa biała jest najsmaczniejszym polskim dzikim zielem.

Spożywać powinno się młode rośliny, które mają mniej niż 15 cm wysokości. Są one bogate w białko, błonnik, węglowodany, witaminy (A, C, K oraz te z grupy B) i minerały (potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo). Listki w smaku przypominają szpinak, zaś pędy mają podobny zapach do szparagów. Do jedzenia nadają się też nasiona, ale trzeba je uprzednio uprażyć na patelni.

Zastosowanie w ziołolecznictwie

Nie jest zbyt popularna w tej kwestii, ale ma wiele właściwości leczniczych. Komosa biała:

  • udrażnia drogi oddechowe przy grypie, przeziębieniu, gruźlicy i astmie,
  • odkaża organizm,
  • pomaga pozbyć się toksyn i oczyszcza układ pokarmowy,
  • wzmacnia układ nerwowy,
  • niweluje efekty silnego stresu,
  • jest niezastąpiona przy infekcjach dróg moczowych,
  • wspiera wzrok,
  • pomaga leczyć celiakię,
  • wspomaga gojenie się ran i oparzeń (w formie okładów z naparów).
Obrazek
Komosa uznawana jest za chwast (Adobe)

Komosa biała w kuchni

Zanim zaczniemy ją jeść, musimy sparzyć roślinę wrzątkiem lub po prostu ją ugotować. Dzięki temu pozbędziemy się saponin, które mają fotouczulające działanie. Po tym procesie dobrze byłoby komosę przepłukać zimną wodą.

Warzywo nadaje się do wielu dań. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki, sosów, naleśników, makaronów oraz zapiekanek. Możemy też przygotować wegańską zupę.

Wybrane dla Ciebie

Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre