Ksiądz podpowiada, co włożyć do koszyczka. "Jak czegoś zabraknie, to tragedii nie ma"

Czego nie może zabraknąć w wielkanocnym koszyczku, a co właściwie można sobie odpuścić? Ksiądz Marek Sawicki podpowiedział nam, jak przygotować się do sobotniego święcenia pokarmów.

Co powinno znaleźć się w koszyczku?Co powinno znaleźć się w koszyczku?
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook
Ewa Malinowska

W sobotni poranek w wielu domach panuje świąteczne zamieszanie. Do kościoła ze święconką wybiera się specjalnie wyznaczona delegacja. Zanim jednak pokarmy zostaną skropione wodą święconą, trwa ożywiona dyskusja na temat tego, co powinno znaleźć się w koszyczku wielkanocnym. Mama wkłada chrzan, tata dorzuca kiełbasę, trwa rodzinna kłótnia o to, ile pisanek może się tam zmieścić, a na koniec pada jeszcze pomysł, że może też karmę dla Fafika. Czego tak naprawdę nie może zabraknąć, a co można sobie odpuścić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i wyrazista zupa chrzanowa. Ostra konkurencja dla żurku na wielkanocny stół

Koszyki robią wrażenie

Ksiądz Marek Sawicki, twórca kanału "Ksiądz w wielkim mieście" i duszpasterz akademicki, niejeden wielkanocny koszyk w swoim życiu już widział. O ile sama zawartość jest raczej powtarzalna, a i pod ozdobnymi serwetkami trudno dopatrzyć się poszczególnych elementów, o tyle sam rozmiar potrafi być naprawdę imponujący.

- Zaskakiwały mnie rozmiary koszyków. Rzeczywiście zdarza się, że ktoś potrafi przynieść naprawdę sporo jedzenia. U niektórych króluje minimalizm, w szczególności wtedy, gdy to panowie przynoszą koszyczki do kościoła. Czasem jest jednak naprawdę na bogato, z dużą ilością produktów. To jest piękne, że zawsze wszystko jest zadbane, piękne i udekorowane. Widać, że to starannie przygotowane koszyki i włożono w to sporo serca - mówi ksiądz Marek w rozmowie dla serwisu Pyszności.pl.
Koszyk wielkanocny może zaskoczyć rozmiarem
Koszyk wielkanocny może zaskoczyć rozmiarem © Pyszności

Czasem w koszyczkach dostrzec można także regionalne akcenty. W jednej z beskidzkich parafii, w której ksiądz Marek pełnił posługę, serwety były pięknie zdobione parzenicami, czyli góralskimi haftami w postaci serc i ornamentów, które oznaczają rodzinę, jedność i wspólnotę. Do tego w koszyczku często lądował także oscypek.

Co dodać do koszyczka wielkanocnego?

Pomijając osobiste akcenty i regionalne zwyczaje, w koszyczku nie może zabraknąć ważnych dla katolicyzmu symboli. Najważniejszym jest baranek, czyli symbol Chrystusa. Nie ma tutaj wytycznych, czy musi być z masła, cukru czy pieczywa. Ważną rolę odgrywają także jajka (zwycięstwo życia nad śmiercią) oraz chrzan (symbol Męki Pańskiej). Modlitwa, w której kapłan poświęca pokarm, rozpoczyna się od chleba, więc i on jest niezbędny w świątecznym koszyczku.

- Generalnie ważne jest w tym wszystkim, żeby po prostu było to odniesienie do świąt. Nie chodzi o to, żeby tam teraz wrzucić spaghetti, pizze, które w ogóle się z tym nie kojarzą. Bardzo ważna jest tutaj symbolika. Oczywiście ksiądz jak błogosławi i kropi wodą święconą, to całą żywność, która tam się znajduje. Więc jak ktoś sobie włoży ciasto, to też jak najbardziej wszystko będzie poświęcone - zaznacza duszpasterz akademicki.

Koszyczki mogą cieszyć oko, kusić kolorami i wzorami. Wielkanoc to czas radości i nadziei, a nie stresu związanego z idealnym wypełnieniem koszyczka.

- Życie pokonuje śmierć, dobro pokonuje zło. Chrystus pokonuje szatana. Jeśli o czymś zapomnimy dodać do koszyczka, to nic nie szkodzi. Jeśli czegoś zabraknie, to nie ma tragedii. Ważna jest dobra, szczera intencja - mówi ksiądz Marek Sawicki, twórca kanału "Ksiądz w wielkim mieście".

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie