Na ulicy podpowiedziała nam, jak zrobić najlepszy chłodnik na upały

Kulinarne hity PRL-u to z pewnością temat, który przywołuje w wielu Polakach nostalgiczne wspomnienia z minionych dekad. Choć czasy te nie należały do najłatwiejszych, a dostępność produktów spożywczych była często ograniczona, to właśnie wtedy narodziła się w Polakach kreatywność i pomysłowość w kuchni. Zapytaliśmy przechodniów, jakie potrawy szczególnie pamiętają z tamtego okresu.

Marcin Michałowski

Kulinarne hity PRL-u budzą nostalgię w sercach wielu Polaków. Miniona epoka, choć często pełna wyzwań, obfitowała w smaki, które na zawsze zapisały się w naszej pamięci. Mimo ograniczonej dostępności składników ówczesna kuchnia była pełna kreatywności i pomysłowości. Zapytaliśmy przechodniów, jakie smaki sprzed lat pamiętają najbardziej.

Jeśli chodzi o letnie potrawy, najczęściej w odpowiedzi padał chłodnik, który przygotowywała mama lub babcia. Przepis na to danie był wyjątkowo prosty.

Chłodnik zawsze był z buraczkami, szczypiorkiem, podbielany śmietaną. Do tego były ziemniaczki gotowane z okrasą przysmażanego boczku z cebulką lub po prostu przypiekane ziemniaczki na smalcu. Dodatkowo był chlebek posypany cukrem i polany wodą lub w ekskluzywnej wersji śmietaną. To był rarytas! - wspomina jedna z naszych rozmówczyń.
Kulinarne hity PRL-u - chłodnik.
Kulinarne hity PRL-u - chłodnik. © Adobe Stock

Symbole PRL-owskiej kuchni domowej

Wśród najczęściej wymienianych dań prym wiódł bezapelacyjnie chleb z cukrem polany wodą. To kwintesencja PRL-owskiej prostoty i pomysłowości. Danie to, choć skromne, stanowiło dla wielu dzieci smak dzieciństwa i do dziś kojarzy się z ciepłymi domowymi klimatami.

Równie popularne były naleśniki czy placki ziemniaczane, zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Nasi rozmówcy wspominają również bardzo dobrze wodę z saturatorów, które stały na ulicach. Jednak domowy obiad najchętniej popijano kompotem z sezonowych owoców - truskawek, wiśni czy jabłek. Dziś już mało kto gotuje tradycyjny kompot.

Kulinarne hity PRL. Kotlety z mortadeli.
Kulinarne hity PRL. Kotlety z mortadeli. © Adobe Stock

Choć czasy PRL-u minęły dawno temu, to wiele z ówczesnych potraw wciąż cieszy się dużą popularnością. Proste przepisy, łatwo dostępne produkty i niepowtarzalny smak sprawiają, że chętnie wracamy do nich pamięcią i przyrządzamy we własnych kuchniach. Kulinarne hity PRL-u to nie tylko smaki przeszłości, ale również cenna lekcja, jak z kilku prostych składników przygotować wartościowy i smaczny posiłek dla całej rodziny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser