NewsyNie depcz po nim, to nie chwast. Poznaj darmowy suplement, który szybko odchudza

Nie depcz po nim, to nie chwast. Poznaj darmowy suplement, który szybko odchudza

Kurdybanek szerzej znany jest jako chwast - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Kurdybanek szerzej znany jest jako chwast - Pyszności; Fot. Adobe Stock

19.05.2023 20:11, aktual.: 20.05.2023 00:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kurdybanek zaskarbił sobie tylu zwolenników, co próbujących pozbyć się go z ogródków wrogów. Dla wielu to po prostu uciążliwy chwast, do tego niezwykle ekspansywny. Inni doceniają jego drogocenne właściwości i dodają do kanapek, jak natkę pietruszki. O tym, dlaczego warto zwrócić szczególną uwagę na kurdybanek, opowiedziała dietetyczka i fitoterapeutka Marzena Grzesiak.

Depczemy po nim, staramy się wyplenić go z ogródków za wszelką cenę. Należy pamiętać jednak, że kurdybanek to przede wszystkim lecznicze zioło, charakteryzujące się m.in. właściwościami wspomagającymi odchudzanie. Więcej na ten temat opowiedziała w jednym ze swoich nagrań wideo dietetyczka i fitoterapeutka Marzena Grzesiak, znana w social mediach jako fitodietetyk.

Chwast z ogródka na odchudzanie?

Kurdybanek w ogrodnictwie uznawany jest za trudny do wyplenienia chwast. Dietetyczka Marzena Grzesiak podpowiada jednak, by zamiast deptać czy wyrzucać roślinę, czerpać z niej korzyści. Okazuje się, że to niezwykle bogate w wiele składników odżywczych zioło, charakteryzujące się zbawiennym wpływem na organizm. Nie bez powodu dawniej kurdybanek nazywano "chwastem cudotwórcą". Co takiego potrafi?

- (...) wspomaga pracę całego układu pokarmowego, wydzielanie kwasów żołądkowych, wydzielanie żółci oraz przyswajanie wszelkich witamin i minerałów. I co ważne, wspomaga przemianę materii, dzięki czemu szybciej schudniesz - tłumaczy Marzena Grzesiak na Instagramie. - Detoksykuje, oczyszcza cały organizm i usuwa nadmiar wody. Co bardzo ważne, ma działanie przeciwzapalne, a więc jest idealny dla osób, które mają np. Hashimoto. Poprawia odporność organizmu, działa antybakteryjnie oraz antywirusowo i wspomaga homeostazę, czyli nasz system samonaprawy - wylicza dalej dietetyczka.

Właściwości zdrowotne kurdybanku

Kurdybanek ma właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne. Może pomóc w łagodzeniu objawów związanych z infekcjami górnych dróg oddechowych, takimi jak kaszel, katar czy zapalenie gardła. Roślina ta zawiera też naturalne związki o działaniu przeciwbakteryjnym, które wspierają zwalczanie bakterii, tj. Staphylococcus aureus czy Escherichia coli. Kurdybanek może być stosowany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie, w zależności od potrzeb.

Stosuje się go również do łagodzenia problemów trawiennych, takich jak niestrawność czy bóle brzucha. Może pomóc w poprawie trawienia i łagodzić dolegliwości jelitowe. Zawiera substancje o działaniu przeciwzapalnym, wspierające leczenie takich dolegliwości, jak zapalenie stawów czy zapalenie skóry. Ma działanie uspokajające na układ nerwowy - łagodzi napięcia, stres i bezsenność. Napary z kurdybanku mogą więc być stosowane jako środek relaksujący. 

Bluszczyk kurdybanek - Pyszności; Foto gettyimages.com
Bluszczyk kurdybanek - Pyszności; Foto gettyimages.com

Jak spożywać kurdybanek?

Bluszczyk kurdybanek rośnie w miejscach cienistych, w ogrodach, zaroślach, lasach. Jest pospolitą rośliną, występuje w całym kraju. Zbiera się go w okresie jego kwitnienia, który przypada na okres od maja do końca lipca. W sezonie najlepiej jest korzystać ze świeżego zioła. Kurdybanek bowiem jada się na surowo, podobnie jak natkę pietruszki, wcześniej wystarczy go posiekać. Można dodawać go do sałatek, kanapek, a także past i twarożków. Z powodzeniem posłuży jako dodatek do zup, mięs czy dań z jajek.

Roślinę tę ceni się także jako przyprawę ze względu na charakterystyczny, lekko pikantny i korzenny aromat. Ususzone ziele wspaniale odnajdzie się w zupach, mięsach i sosach. Z suszonego kurdybanku przyrządzimy też zdrową herbatkę. Wystarczą dwie łyżeczki suszu, które zalać trzeba 200 ml gorącej wody. Całość powinna się parzyć ok. 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie herbatkę warto odcedzić. Tak przygotowany napar można spożywać 2-3 razy dziennie.