Przyrządzasz kurki w ten sposób? Lepiej zmień swoje kulinarne nawyki!

Rozpoczął się sezon na kurki. Te popularne letnie grzyby coraz częściej można spotkać w pobliskich lasach, a i w sklepach są coraz tańsze. Wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem i właściwościami, dlatego ważny jest ich odpowiedni sposób przygotowania. Najczęściej praktykowaną metodą jest smażenie i solenie kurek. Okazuje się, że to błąd, o czym przekonują Lasy Państwowe.

Smażenie kurek
Smażenie kurek
Źródło zdjęć: © Cnava

26.06.2023 | aktual.: 18.07.2023 12:23

Sezon na grzyby w Polsce już się rozpoczął. Na wielu obszarach leśnych można już znaleźć borowiki czy kurki. W przypadku tych drugich grzybów można pokusić się o stwierdzenie, że są prawdziwym skarbem lata.

Większość osób decyduje się na przygotowanie jajecznicy z kurkami, ale równie smaczne będą pierogi z kurkami, przygotowywane według tradycyjnych babcinych receptur. W związku z tym, że kurek jest coraz więcej w lasach i w sklepach, warto zwrócić uwagę na szczegół, związany z tym, jak przyrządzać kurki. Okazuje się, że smażenie i solenie tych popularnych grzybów jest błędem. Dlaczego?

Kurki – popularne letnie grzyby

Zanim dowiesz się, dlaczego nie powinno się solić i smażyć kurek, warto jest poświęcić kilka słów tym popularnym letnim grzybom. Kurki, określane również jako pogromcy pasożytów, mają wiele korzystnych właściwości. Oprócz swojego wyjątkowego smaku pieprznik jadalny znajduje zastosowanie w medycynie ludowej, szczególnie w zwalczaniu bakterii i wirusów. Jest to jeden z nielicznych grzybów, którego można spożywać na surowo, zachowując w ten sposób jego właściwości.

Smażenie kurek nie jest dobrym rozwiązaniem
Smażenie kurek nie jest dobrym rozwiązaniem© Canva

Jeśli chcesz cieszyć się ich działaniem przez cały rok, możesz je suszyć. Warto zauważyć, że oprócz walorów smakowych, grzyby dostarczają wiele cennych składników odżywczych. Kurki są bogate w białko, błonnik, witaminy z grupy B, witaminę D, żelazo, mangan, fosfor i potas. Mają również niską kaloryczność i niski indeks glikemiczny. Należy jednak pamiętać, że nie każdy może spożywać kurki. W rzadkich przypadkach mogą one wywoływać reakcje alergiczne lub dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Dlatego warto zachować umiar i nie podawać ich bardzo małym dzieciom oraz osobom starszym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego nie powinno się smażyć i solić kurek?

Grzyby można przygotować na kilka różnych sposobów, ale najpopularniejsze jest smażenie, gotowanie czy suszenie. W przypadku kurek najlepszym rozwiązaniem jest suszenie. Sól i wysoka temperatura mogą zniszczyć ich niezwykłe właściwości. Lasy Państwowe wyjaśniają, dlaczego kurki, czyli pieprzniki jadalne, zazwyczaj nie są robaczywe.

Jest to związane z ich działaniem przeciwpasożytniczym. Niestety, powyżej temperatury 55 stopni Celsjusza i pod wpływem soli tracą one te właściwości. Dlatego warto suszyć kurki i używać ich jako przyprawy do kanapek, kasz, sosów czy sałatek. Ten wpis wzbudził duże zainteresowanie, ponieważ wiele osób nie zdawało sobie sprawy, że kurek nie powinno się solić ani smażyć. Niektórzy nawet nie wiedzieli, że te grzyby można jeść bez obróbki termicznej.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
grzybykurkisezon na kurki
Wybrane dla Ciebie