Zdrowe tłuszcze, zawierające kwasy omega-3 © Adobe Stock | julijadmi

Kwasy omega-3 i ich znaczenie dla organizmu człowieka

Wykluczając z diety tłuszcze w obawie przed otyłością czy chorobami wieńcowo-naczyniowymi, w rzeczywistości działamy na przekór. Nie wszystkie tłuszcze są złe, część z nich jest wręcz niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i pomaga uniknąć wielu problemów zdrowotnych, m.in. chorób cywilizacyjnych. Temat ten przybliża Paulina Pawicka, dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka.

NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – jak sugeruje nazwa – są niezbędnym składnikiem diety. Niestety organizm człowieka nie jest w stanie sam ich wytworzyć, dlatego też muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Do NNKT zaliczamy jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a głównymi reprezentantami tych drugich są kwasy omega-6 (n-6) i kwasy omega-3 (n-3). I to właśnie ich obecność w diecie, w odpowiednim stosunku, ma znaczący wpływ na nasze zdrowie.

Kwasy omega-3, którym przyjrzymy się bliżej, znane są ze swojego korzystnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy. Pomagają obniżać poziom trójglicerydów we krwi, regulować ciśnienie krwi, poprawiać elastyczność naczyń krwionośnych oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia zakrzepów. A to dopiero początek.

KWasy omega-3 wspierają zdrowie serca
Kwasy omega-3 wspierają zdrowie serca © Adobe Stock

Jak kwasy omega-3 wpływają na organizm?

Dietetyczka kliniczna Paulina Pawicka wymienia szereg właściwości kwasów omega-3 i zaznacza, że odpowiednie ich spożycie to prosty sposób na poprawę jakości życia. Poza tym, że obniżają ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej i występowania incydentów wieńcowych czy udarów, wpływają też na zmniejszenie procesu zapalnego oraz profilaktykę i leczenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2 – a więc mogą chronić organizm przed zapadaniem na choroby cywilizacyjne. Co jeszcze?

— Spożywanie pokarmów bogatych w kwasy omega-3 wiąże się z obniżeniem ryzyka wystąpienia zaburzenia funkcji poznawczych, choroby Alzheimera i demencji. Kwasy omega-3 wpływają też na poprawę pamięci, co wykazano zarówno u osób zdrowych w średnim wieku, jak również wśród chorych pacjentów — dodaje specjalistka.

Dietetyczka podkreśla istotny wpływ kwasów omega-3 na pracę mózgu dodając, że zapobiegają one zaburzeniom nastroju, a także obniżają ryzyko rozwoju choroby afektywnej dwubiegunowej i depresji. Kwasy omega-3 powinny znaleźć się też w diecie kobiet w ciąży, gdyż wpływają m.in. na prawidłowy rozwój w okresie prenatalnym, a także dojrzewanie układu nerwowego i rozwój funkcji poznawczych, behawioralnych, mowy oraz narządu wzroku u niemowląt i małych dzieci.

Obecność omega-3 w diecie poprawia jakość życia
Obecność omega-3 w diecie poprawia jakość życia © Adobe Stock

Nasza dieta jest uboga w kwasy omega-3. Jakie są skutki niedoboru?

"Nawet 80 proc. światowej populacji nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3" - alarmują eksperci z okazji Międzynarodowego Dnia Kwasów Omega-3, przypadającego 3 marca. Dane te nie napawają optymizmem. Jak organizm daje znać, że w diecie jest za mało tego składnika?

— Objawy niedoboru kwasów z rodziny omega-3 są czasem niespecyficzne, a także widoczne dopiero w dłuższym okresie czasu — zaznacza Paulina Pawicka.

Dietetyczka podkreśla, że uwagę powinny zwrócić takie dolegliwości, jak: sucha skóra, obniżona odporność organizmu, problemy z pamięcią i koncentracją, nadmierne uczucie zmęczenia, problemy ze wzrokiem, suchość oczu, a także nadciśnienie tętnicze i miażdżyca. Gdzie zatem szukać źródeł tego cennego składnika? Zanim znajdziemy odpowiedź na to pytanie, należy nieco bliżej przyjrzeć się kwasom omega-3, by lepiej zrozumieć, jak wpływają na nasz organizm.

Paulina Pawicka wyjaśnia, że istnieją trzy główne rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3. Są to: kwas alfalinolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). ALA występuje głównie w olejach roślinnych, takich jak olej lniany, sojowy i rzepakowy. DHA i EPA znajdują się w rybach i innych owocach morza. Co jednak istotne, to właśnie EPA i DHA mają najbardziej zbawienny wpływ dla naszego zdrowia.

— Organizm ludzki może przekształcić niektóre ALA w EPA, a następnie w DHA, ale tylko w bardzo małych ilościach. Dlatego też pozyskiwanie EPA i DHA z żywności i suplementów diety jest jedynym praktycznym sposobem na zwiększenie poziomu tych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie — dodaje dietetyczka.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno wykazuje bardzo dobry stosunek omega-6 do omega-3
Olej rzepakowy tłoczony na zimno wykazuje bardzo dobry stosunek omega-6 do omega-3 © Adobe Stock

Kwasy omega-3, omega-6, omega-9. Przede wszystkim równowaga

Kwasy omega-6 i omega-9 również są kluczowe dla zdrowia, jednak łatwiej je pozyskać z pożywienia, a ich niedobór nie jest tak powszechny jak w przypadku kwasów omega-3. Co więcej, kwas omega-9 do NNKT zaliczany jest warunkowo, gdyż organizm jest w stanie samodzielnie go syntetyzować, pod warunkiem dostatecznej podaży kwasów omega-3 i -6. W tym wszystkim istotne jest jednak, by zachować odpowiednią proporcję spożycia kwasów omega-6 do omega-3.

Obecnie za stosunek optymalny omega-6 do omega-3 uważany jest poziom 3:1, wskazuje specjalistka. Ciekawostką niech będzie, że u ludzi pierwotnych stosunek ten wynosił mniej więcej 1:1 i nasze ciało przy zachowaniu właśnie takich proporcji działa najlepiej. Paulina Pawicka alarmuje jednak, że w obecnej diecie zachodniej stosunek omega-6 do omega-3 może wynosić 15:1, a nawet 16,7:1. Czym to skutkuje?

— Nadmierna ilość kwasów tłuszczowych omega-6 i bardzo wysoki stosunek omega-6 do omega-3 sprzyjają rozwojowi wielu chorób, w tym chorób układu krążenia, nowotworów oraz chorób zapalnych i autoimmunologicznych. Natomiast podwyższony poziom omega-3 i niższy stosunek omega-6 do omega-3 wywiera działanie hamujące — tłumaczy dietetyczka.
W przypadku braku możliwości zapewnienia odpowiedniej ilości omega-3 z pożywienia można posiłkować się suplementami
W przypadku braku możliwości zapewnienia odpowiedniej ilości omega-3 z pożywienia można posiłkować się suplementami © Adobe Stock

Dawkowanie i źródła kwasów omega-3

Według Instytutu Żywności i Żywienia zalecane dzienne spożycie kwasu omega-3 ALA dla osoby dorosłej wynosi 0,5 proc. wartości energetycznej diety (z reguły około 1-2 g na dzień). Natomiast rekomendacje na dzienne spożycie kwasów EPA+DHA sięgają 250 mg. W przypadku różnych chorób, a także np. istnienia ryzyka przedwczesnego porodu u kobiet ciężarnych wartości te się zmieniają.

Kwas ALA znaleźć można przede wszystkim w orzechach włoskich i olejach roślinnych, w tym m.in. rzepakowym tłoczonym na zimno (posiada bardzo dobry stosunek kwasu omega-3 do omega-6). Dwie łyżki oleju rzepakowego zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwas ALA. Natomiast jedynym źródłem kwasów EPA i DHA jest tłuszcz pochodzący z ryb, owoce morza i glony morskie. Chcąc zapewnić sobie rekomendowaną ilość tych składników w diecie, należy spożywać dwa razy w tygodniu rybę (w tym raz tłustą). Nie wszyscy jednak mogą pozwolić sobie na tłuste ryby morskie. Co wtedy? Czy warto przychylnym okiem spojrzeć na suplementy?

— Te podstawowe 250 mg jesteśmy w stanie dostarczyć sobie sami z pożywienia, chociaż tak naprawdę małej ilości osób się to udaje. Z wyższymi wartościami będziemy mieć już problem. Oczywiście zachęcam do tego, aby starać się uwzględniać w swojej diecie jak największą ilość produktów będących źródłem kwasów omega-3, ale uważam, że warto wspomagać się ich dodatkową suplementacją — podsumowuje dietetyczka.
Wybrane dla Ciebie
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej