Leśnicy radzą: lepiej nie smaż i nie sól kurek. Zaskoczeni?

Na profilu Lasów Państwowych pojawił się bardzo ciekawy wpis. Wzbudził on zainteresowanie użytkowników Twittera. Tym razem poszło o kurki. Leśnicy podzielili się kila radami dotyczącymi ich przyrządzania. Mogą one zaskoczyć wielu z nas.

KurkiKurki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Twitter
Paulina Hermann

Kurki to jedne z najbardziej pożądanych skarbów lasu. Na ich temat postanowili wypowiedzieć się polscy leśnicy. Po raz kolejny podzieli się oni swoją wiedzą, która na pewno zostanie przez nas wykorzystana. Ich porady pojawiły się na twitterowym koncie Lasów Państwowych. Wynika z nich, że nie powinniśmy smażyć i solić kurek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada śląska z kluskami i modro kapustą

Sezon na grzyby się rozkręca. Lasy Państwowe wyjaśniają, jak przygotować kurki

Już teraz grzyby zaczynają pojawiać się w naszych lasach. Najwięcej osób szuka borowików, podgrzybków i właśnie kurek. Lasy Państwowe postanowiły podzielić się jedną bardzo ważną poradą dotyczącą ich przygotowania. Może ona zaskoczyć wiele osób.

Dlaczego kurki, pieprzniki jadalne, nie bywają robaczywe? Bo mają działanie przeciwpasożytnicze. Niestety tracą je w temperaturze powyżej 55 st. C i pod wpływem soli. Dlatego warto je ususzyć i używać jako przyprawę do kanapek, kasz, sosów czy sałatek — czytamy we wpisie.

Jajecznica z kurkami stanowiła codzienność wielu osób. Maślany smak jajek i dobrze doprawione grzyby dopełniały całości. Polscy leśnicy, mówiąc o ważnych właściwościach pieprznika jadalnego, wywrócili nieco światopogląd mnóstwa mieszkańców naszego kraju.

Kurki
Kurki © Adobe Stock

Ciekawość wzbudza kwestia dotycząca robaczywości. W tych grzybach nigdy nie znajdziemy żadnego insekta, co sprawia, że kurka ma ogromną przewagę. To zasługa przeciwpasożytniczych właściwości. Jak wspominają Lasy Państwowe, obróbka termiczna w wysokiej temperaturze sprawia, że te zdolności znikają.

Co więc możemy zrobić, gdy nazbieramy kurek? Leśnicy proponują, by je ususzyć i dodawać do sałatek lub kanapek. Możemy też przygotować z nich wspaniały sos grzybowy, który pasuje na przykład do naleśników. Jeśli zaś zmielimy suszone grzyby, będą pełnić rolę aromatycznej przyprawy.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości