PoradyLeśnicy radzą: lepiej nie smaż i nie sól kurek. Zaskoczeni?

Leśnicy radzą: lepiej nie smaż i nie sól kurek. Zaskoczeni?

Kurki
Kurki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Twitter
27.08.2023 07:33

Na profilu Lasów Państwowych pojawił się bardzo ciekawy wpis. Wzbudził on zainteresowanie użytkowników Twittera. Tym razem poszło o kurki. Leśnicy podzielili się kila radami dotyczącymi ich przyrządzania. Mogą one zaskoczyć wielu z nas.

Kurki to jedne z najbardziej pożądanych skarbów lasu. Na ich temat postanowili wypowiedzieć się polscy leśnicy. Po raz kolejny podzieli się oni swoją wiedzą, która na pewno zostanie przez nas wykorzystana. Ich porady pojawiły się na twitterowym koncie Lasów Państwowych. Wynika z nich, że nie powinniśmy smażyć i solić kurek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sezon na grzyby się rozkręca. Lasy Państwowe wyjaśniają, jak przygotować kurki

Już teraz grzyby zaczynają pojawiać się w naszych lasach. Najwięcej osób szuka borowików, podgrzybków i właśnie kurek. Lasy Państwowe postanowiły podzielić się jedną bardzo ważną poradą dotyczącą ich przygotowania. Może ona zaskoczyć wiele osób.

Dlaczego kurki, pieprzniki jadalne, nie bywają robaczywe? Bo mają działanie przeciwpasożytnicze. Niestety tracą je w temperaturze powyżej 55 st. C i pod wpływem soli. Dlatego warto je ususzyć i używać jako przyprawę do kanapek, kasz, sosów czy sałatek — czytamy we wpisie.

Jajecznica z kurkami stanowiła codzienność wielu osób. Maślany smak jajek i dobrze doprawione grzyby dopełniały całości. Polscy leśnicy, mówiąc o ważnych właściwościach pieprznika jadalnego, wywrócili nieco światopogląd mnóstwa mieszkańców naszego kraju.

Kurki
Kurki© Adobe Stock

Ciekawość wzbudza kwestia dotycząca robaczywości. W tych grzybach nigdy nie znajdziemy żadnego insekta, co sprawia, że kurka ma ogromną przewagę. To zasługa przeciwpasożytniczych właściwości. Jak wspominają Lasy Państwowe, obróbka termiczna w wysokiej temperaturze sprawia, że te zdolności znikają.

Co więc możemy zrobić, gdy nazbieramy kurek? Leśnicy proponują, by je ususzyć i dodawać do sałatek lub kanapek. Możemy też przygotować z nich wspaniały sos grzybowy, który pasuje na przykład do naleśników. Jeśli zaś zmielimy suszone grzyby, będą pełnić rolę aromatycznej przyprawy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także