Leśnicy radzą: lepiej nie smaż i nie sól kurek. Zaskoczeni?

Na profilu Lasów Państwowych pojawił się bardzo ciekawy wpis. Wzbudził on zainteresowanie użytkowników Twittera. Tym razem poszło o kurki. Leśnicy podzielili się kila radami dotyczącymi ich przyrządzania. Mogą one zaskoczyć wielu z nas.

KurkiKurki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Twitter
Paulina Hermann

Kurki to jedne z najbardziej pożądanych skarbów lasu. Na ich temat postanowili wypowiedzieć się polscy leśnicy. Po raz kolejny podzieli się oni swoją wiedzą, która na pewno zostanie przez nas wykorzystana. Ich porady pojawiły się na twitterowym koncie Lasów Państwowych. Wynika z nich, że nie powinniśmy smażyć i solić kurek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada śląska z kluskami i modro kapustą

Sezon na grzyby się rozkręca. Lasy Państwowe wyjaśniają, jak przygotować kurki

Już teraz grzyby zaczynają pojawiać się w naszych lasach. Najwięcej osób szuka borowików, podgrzybków i właśnie kurek. Lasy Państwowe postanowiły podzielić się jedną bardzo ważną poradą dotyczącą ich przygotowania. Może ona zaskoczyć wiele osób.

Dlaczego kurki, pieprzniki jadalne, nie bywają robaczywe? Bo mają działanie przeciwpasożytnicze. Niestety tracą je w temperaturze powyżej 55 st. C i pod wpływem soli. Dlatego warto je ususzyć i używać jako przyprawę do kanapek, kasz, sosów czy sałatek — czytamy we wpisie.

Jajecznica z kurkami stanowiła codzienność wielu osób. Maślany smak jajek i dobrze doprawione grzyby dopełniały całości. Polscy leśnicy, mówiąc o ważnych właściwościach pieprznika jadalnego, wywrócili nieco światopogląd mnóstwa mieszkańców naszego kraju.

Kurki
Kurki © Adobe Stock

Ciekawość wzbudza kwestia dotycząca robaczywości. W tych grzybach nigdy nie znajdziemy żadnego insekta, co sprawia, że kurka ma ogromną przewagę. To zasługa przeciwpasożytniczych właściwości. Jak wspominają Lasy Państwowe, obróbka termiczna w wysokiej temperaturze sprawia, że te zdolności znikają.

Co więc możemy zrobić, gdy nazbieramy kurek? Leśnicy proponują, by je ususzyć i dodawać do sałatek lub kanapek. Możemy też przygotować z nich wspaniały sos grzybowy, który pasuje na przykład do naleśników. Jeśli zaś zmielimy suszone grzyby, będą pełnić rolę aromatycznej przyprawy.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie