Bosacka wzięła do ręki popularną mąkę. Nie zostawiła suchej nitki na producencie

Mąka Basia lżejsza o 100 gramów - przekazuje w mediach społecznościowych Katarzyna Bosacka. Dziennikarka tym razem pod lupę wzięła zjawisko tzw. downsizingu i jego coraz szerszą ekspansję. Na swoim profilu na Instagramie udostępniła zdjęcia produktów, które w ostatnim czasie uległy "odchudzeniu". To jednak kropla w morzu. Przykłady "pomniejszonych" produktów  można liczyć w nieskończoność.

ObrazekMąka Basia. Katarzyna Bosacka o downsizingu - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: Katarzyna Bosacka (screenshot)

Bosacka za przykład downsizingu podała mąkę Basię, której standardowe opakowanie zostało pomniejszone o 100 gramów, przy zachowaniu tej samej ceny. "Ale, że mąka zaczyna mieć 900 g zamiast 1 kg to już jest naprawdę szokujące... "(pis. oryg) - skwitowała Bosacka. Jedna z internautek skomentowała wpis dziennikarki, sugerując, że teraz trzeba kupić dwie takie mąki, żeby finalnie mieć kilogram produktu.

"Odchudzona" mąka Basia. Zwróć na to uwagę, zanim zaczniesz piec ciasto

Na Instagramie dziennikarki pojawiło się więcej przykładów produktów, których gramatury w ostatnim czasie zostały pomniejszone. Żytnia mąka Basia, czekolada, parówki, masa krówkowa, a nawet... papier toaletowy. Tabliczki czekolady ważą już nie 100, a 90 lub nawet 80 gramów, gramatura parówek zaś została zredukowana o 20 gramów. "Stopniała" też masa krówkowa - z 460 do 400 gramów. Natomiast w przypadku papieru toaletowego widzimy, że pomniejszeniu uległy tekturowe rolki.

"Myślę, że downsizing już dziś nikogo nie zaskakuje, ale warto zdawać sobie z niego sprawę i sprawdzać gramaturę produktów spożywczych oraz cenę za 1 kilogram/1 litr! (pis. oryg.)" - tłumaczy Bosacka.

Na wagi produktów należy zwracać szczególną uwagę m.in. wtedy, kiedy zabieramy się za wypieki. Porywając z półki masło i opakowanie mąki, trzeba liczyć się z tym, że kostka masła nie waży już 250 gramów, a 200 (lub nawet mniej), a mąka - jak wyżej wskazano - może być pomniejszona o 100 gramów. Co za tym idzie, albo pieczemy mniejsze ciasto, redukując proporcjonalnie gramatury pozostałych składników, albo kupujemy więcej niż tak naprawdę potrzebujemy.

Downsizing w handlu. Na czym to polega?

Downsizing to celowe zmniejszanie wagi lub ilości produktów przy zachowaniu tej samej ceny. To nie pierwszy raz, kiedy Katarzyna Bosacka mówi głośno o downsizingu, wytykając producentom "pomniejszanie" produktów przy zachowaniu tej samej ceny w celu cięcia kosztów. Jednym z flagowych przykładów stosowania tej praktyki na polskim rynku było zredukowanie wagi Ptasiego Mleczka. Masę słodyczy zmniejszano stopniowo, z półkilogramowego opakowania do 380- gramowego. Cena się nie zmieniła, a firma tłumaczyła nową wagę produktu ulepszoną procedurą wytwarzania.

Downsizingowi uległa też popularna czekolada Toblerone i to w dość nietypowy sposób. Producent powiększył przerwy między ząbkami, co ostatecznie zmniejszyło wagę produktu ze 170 do 150 gramów. Tutaj decyzja ta została podyktowana oszczędnościami. Tym samym za tę samą cenę, klienci dostają mniejszy batonik. Przykładów jest więcej: wytłaczanki z dziewięcioma jajkami, napoje w butelkach 1,75 l lub 0,85 l czy opakowania herbat, w których znajdziemy już nie sto, a 92 czy 88 torebek.

Firmy tłumaczą, że oszczędności nie są jedyną przesłanką, jaką kierują się przy downsizingu. Wskazują, że decyzja o zmniejszeniu porcji w opakowaniu może być podyktowana chęcią walki z otyłością lub marnowaniem żywności.

Zobacz także przepis na zraziki bryzole, czyli obiad z PRL-u. To prawdziwa kulinarna podróż:

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste