Kiedy zauważysz w sklepie, kup bez wahania. Wygląda jak makaron, prawie nie ma kalorii

Konjac zwany jest też dziwadłem, shirataki lub trupim kwiatem. To roślina, z której możemy przygotować specjalny makaron. Zdobywa coraz większą popularność i jest niezwykle doceniana przez dietetyków. Do czego warto ją wykorzystać?

ObrazekKonjac (Adobe)
Paulina Hermann

Korzeń dziwadła jest niskokaloryczny, nie zawiera cukru i glutenu. Co ważne, ma również niski indeks glikemiczny. W bulwie znajdziemy glukomannan, czyli błonnik, którego nie da się strawić. Ma on inną właściwość — bardzo dobrze wchłania wodę. Dzięki temu po zjedzeniu konjaca jesteśmy na długo nasyceni. Błonnik wspiera też trawienie oraz obniża poziom glukozy i złego cholesterolu we krwi. Ponadto zapobiega zaparciom.

Czym jest makaron konjac?

Dziwadło naturalnie rośnie na terenach Japonii, Korei Południowej i Chin. W Polsce znajdziemy go tylko w ogrodach botanicznych. Roślina kwitnie raz na kilka lat, a jej kwiaty śmierdzą zgniłym mięsem. Dzięki temu wabi owady. Na szczęście nie będziemy jeść kwiatów, tylko bulwę.

Korzeń shirataki mieli się i wytwarza z niego mąkę, a z tej mąki powstaje makaron. Co ciekawe, produkt składa się w 97 proc. z wody i tylko w 3 proc. z konjacu. Nie zawiera ani grama tłuszczu, próżno w nim szukać węglowodanów (ich jest niewiele), znajdziemy też śladowe ilości białka.

Obrazek
Konjac (Adobe)

Konjac jest bezzapachowy i nie ma smaku, świetnie za to chłonie aromaty potraw, z którymi się go podaje. Idealnie nadaję się do wszystkich rodzajów dań. Po ugotowaniu staje się jędrny i sprężysty. Makaron możemy kupić w sklepie. Zamknięty jest w opakowaniu z wodną zalewą. Po otwarciu przechowujemy go przez maksymalnie trzy dni w lodówce.

Shirataki (a głównie jego bulwa) jest źródłem witamin: A, B1, B6, B9 (kwas foliowy), B12, C, D  oraz E. Zawiera także żelazo, cynk, fosfor, miedź i wapń. Konjac wykorzystuje się w kosmetyce, na przykład w produkcji gąbeczek kojących i pielęgnujących cerę.

Jak gotować makaron?

Konjac można przygotować na kilka sposobów:

  1. Odsączamy i od razu dodajemy do ulubionej potrawy (konjac nie wymaga gotowania).
  2. Gotujemy przez kilka minut (źródła podają od minuty od pięciu minut).
  3. Smażymy przez kilka minut.

Makaron konjac pasuje do zup (na przykład rosołu lub ramenu), sałatek, zapiekanek makaronowych lub różnorakich dań z patelni.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟