Kiedy zauważysz w sklepie, kup bez wahania. Wygląda jak makaron, prawie nie ma kalorii

Konjac zwany jest też dziwadłem, shirataki lub trupim kwiatem. To roślina, z której możemy przygotować specjalny makaron. Zdobywa coraz większą popularność i jest niezwykle doceniana przez dietetyków. Do czego warto ją wykorzystać?

ObrazekKonjac (Adobe)
Paulina Hermann

Korzeń dziwadła jest niskokaloryczny, nie zawiera cukru i glutenu. Co ważne, ma również niski indeks glikemiczny. W bulwie znajdziemy glukomannan, czyli błonnik, którego nie da się strawić. Ma on inną właściwość — bardzo dobrze wchłania wodę. Dzięki temu po zjedzeniu konjaca jesteśmy na długo nasyceni. Błonnik wspiera też trawienie oraz obniża poziom glukozy i złego cholesterolu we krwi. Ponadto zapobiega zaparciom.

Czym jest makaron konjac?

Dziwadło naturalnie rośnie na terenach Japonii, Korei Południowej i Chin. W Polsce znajdziemy go tylko w ogrodach botanicznych. Roślina kwitnie raz na kilka lat, a jej kwiaty śmierdzą zgniłym mięsem. Dzięki temu wabi owady. Na szczęście nie będziemy jeść kwiatów, tylko bulwę.

Korzeń shirataki mieli się i wytwarza z niego mąkę, a z tej mąki powstaje makaron. Co ciekawe, produkt składa się w 97 proc. z wody i tylko w 3 proc. z konjacu. Nie zawiera ani grama tłuszczu, próżno w nim szukać węglowodanów (ich jest niewiele), znajdziemy też śladowe ilości białka.

Obrazek
Konjac (Adobe)

Konjac jest bezzapachowy i nie ma smaku, świetnie za to chłonie aromaty potraw, z którymi się go podaje. Idealnie nadaję się do wszystkich rodzajów dań. Po ugotowaniu staje się jędrny i sprężysty. Makaron możemy kupić w sklepie. Zamknięty jest w opakowaniu z wodną zalewą. Po otwarciu przechowujemy go przez maksymalnie trzy dni w lodówce.

Shirataki (a głównie jego bulwa) jest źródłem witamin: A, B1, B6, B9 (kwas foliowy), B12, C, D  oraz E. Zawiera także żelazo, cynk, fosfor, miedź i wapń. Konjac wykorzystuje się w kosmetyce, na przykład w produkcji gąbeczek kojących i pielęgnujących cerę.

Jak gotować makaron?

Konjac można przygotować na kilka sposobów:

  1. Odsączamy i od razu dodajemy do ulubionej potrawy (konjac nie wymaga gotowania).
  2. Gotujemy przez kilka minut (źródła podają od minuty od pięciu minut).
  3. Smażymy przez kilka minut.

Makaron konjac pasuje do zup (na przykład rosołu lub ramenu), sałatek, zapiekanek makaronowych lub różnorakich dań z patelni.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje