Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Wśród wielu jadalnych kwiatów, te są niemałym zaskoczeniem. Juka karolińska, również popularna jako roślinna ozdobna w Polsce, latem wypuszcza piękne kwiatostany. Uformowane w kształt dużych dzwonków płatki nie tylko cieszą oko, ale również doskonale smakują.
Juka karolińska, znana również jako juka włóknista, to roślina, która zyskała popularność w polskich ogrodach dzięki swojej odporności na trudne warunki atmosferyczne. Kwitnie od połowy czerwca do końca lipca, a jej kwiaty zachwycają delikatnym, orzeźwiającym zapachem. Co ciekawe, również świetnie smakują, na przykład usmażone w chrupiącej panierce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki napełniam pysznym farszem. Zapiekane na ziemniakach to obiad idealny
Właściwości zdrowotne juki i zastosowanie w kuchni
Juka karolińska nie tylko cieszy oko i podniebienie, ale także jest znana z właściwości zdrowotnych. Dzięki zawartości antyoksydantów pomaga w walce z wolnymi rodnikami, a cały pakiet witamin skutecznie wspiera układ odpornościowy. Dzięki nim regularne spożywanie kwiatów juki może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia.
Kwiaty juki można spożywać zarówno na surowo, jak i smażone lub w formie kiszonek. Możesz dodać je do letniej sałatki polanej sosem winegret, a nawet do jajecznicy. Płatki wystarczy oczyścić, przepłukać i już po chwili można wrzucić je na patelnię. Świetnie smakują podsmażone na maśle.
Przepis na faszerowane kwiaty juki
Wybieraj całkowicie rozwinięte kwiaty, zbieraj je rano z roślin, które rosną z dala od ulicy. Po umyciu możesz dodatkowo przelać wrzątkiem, aby usunąć ewentualną goryczkę.
Składniki:
- 12 świeżych kwiatów juki karolińskiej,
- 100 g ricotty,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 jajko,
- 100 g bułki tartej,
- sól i pieprz według uznania,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Delikatnie wypłucz kwiaty i usuń pręciki, które są gorzkie i niejadalne. Całe kwiatostany osusz na ręczniku papierowym.
- Na patelni z rozgrzanym masłem podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Przełóż do miski i wymieszaj z ricottą, natką pietruszki oraz surowym jajkiem. Dopraw solą i pieprzem.
- Farszem wypełnij kwiatostany juki i delikatnie skręć końcówki płatków, aby zamknąć nadzienie w środku.
- Następnie obtocz w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem do zarumienienia panierki na złoto.