Mini Pavlova w jesiennym wydaniu. Na sam widok cieknie ślinka

Mini Pavlova to pomysł na prosty i elegancki deser w jednoporcjowym wydaniu. Przygotowanie jest jeszcze prostsze niż w przypadku klasycznej bezy, a wykończenie w postaci kremu ze śmietanki, polewy karmelowej oraz jabłek sprawi, że błyskawicznie zniknie z talerzyków.

Mini Pavlova- PysznościMini Pavlova- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Beza Pawłowa (znana również jako Pavlova) to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Krąży legenda, że powstanie jej zawdzięczamy rosyjskiej primabalerinie Annie Pawłowej. Podczas swojego tournée po Australii i Nowej Zelandii poprosiła jednego z szefów kuchni o przygotowanie lekkiego deseru. W odpowiedzi na tę prośbę stworzył on bezę, którą przykrył warstwą śmietankowego kremu i świeżymi owocami. Wariacji na temat klasycznego przepisu jest cała masa, a ja mam dzisiaj dla ciebie patent na jesienną odsłonę tego deseru. Owoce leśne zastąpiłam tutaj jabłkami i dodałam prostą polewę karmelową. Niebo w gębie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Od samego patrzenia na te małe dzieła sztuki cieknie nam ślinka. Z tobą będzie tak samo

Mini Pavlova w jesiennym wydaniu

Składniki:

na 6 sztuk:

  • 6 białek,
  • 300 g drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.

Sos karmelowy:

  • 150 g cukru,
  • 60 g masła,
  • 150 ml śmietanki 30%.

Krem:

  • 660 ml śmietanki 36%,
  • 5 łyżek cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 2 jabłka do dekoracji,
  • listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Białka wbijam do miski i ubijam na wysokich obrotach miksera, wsypując stopniowo cukier. Gdy piana będzie już puszysta i lśniąca, dodaję mąkę ziemniaczaną i miksuję.

Ubite białka- Pyszności
Ubite białka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Na blaszce układam papier do pieczenia i przy pomocy szklanki i ołówka odrysowuję na nim koła. Ubite białka przekładam do rękawa cukierniczego i wypełniam kółka tak, aby zostało wgłębienie na krem. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 140 st. Celsjusza przez 70 minut. Odstawiam do wystudzenia.

Bezy- Pyszności
Bezy- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Przygotowuję sos karmelowy. Do garnka wsypuję cukier i podgrzewam go, aż rozpuści się do brązowej masy. Robię to na małym ogniu, aby nie przypalić karmelu. Dodaję masło i mieszam całość, aż się rozpuści. Ściągam garnek z palnika, wlewam śmietankę.

Sos karmelowy- Pyszności
Sos karmelowy- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam na bitą śmietanę wraz z cukrem pudrem. Przekładam do rękawa cukierniczego i wypełniam upieczone beziki.

Mini Pavlova- Pyszności
Mini Pavlova- Pysznośc © Licencjodawca

Krok 5: Na wierzchu układam kawałki jabłek i polewam całość karmelową polewą. Dekoruję listkami mięty i gotowe. Smacznego!

Mini Pavlova- Pyszności
Mini Pavlova- Pysznośc © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty