WideoMini Pavlova w jesiennym wydaniu. Na sam widok cieknie ślinka

Mini Pavlova w jesiennym wydaniu. Na sam widok cieknie ślinka

Mini Pavlova to pomysł na prosty i elegancki deser w jednoporcjowym wydaniu. Przygotowanie jest jeszcze prostsze niż w przypadku klasycznej bezy, a wykończenie w postaci kremu ze śmietanki, polewy karmelowej oraz jabłek sprawi, że błyskawicznie zniknie z talerzyków.

Mini Pavlova- Pyszności
Mini Pavlova- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

05.10.2023 06:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Beza Pawłowa (znana również jako Pavlova) to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Krąży legenda, że powstanie jej zawdzięczamy rosyjskiej primabalerinie Annie Pawłowej. Podczas swojego tournée po Australii i Nowej Zelandii poprosiła jednego z szefów kuchni o przygotowanie lekkiego deseru. W odpowiedzi na tę prośbę stworzył on bezę, którą przykrył warstwą śmietankowego kremu i świeżymi owocami. Wariacji na temat klasycznego przepisu jest cała masa, a ja mam dzisiaj dla ciebie patent na jesienną odsłonę tego deseru. Owoce leśne zastąpiłam tutaj jabłkami i dodałam prostą polewę karmelową. Niebo w gębie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini Pavlova w jesiennym wydaniu

Składniki:

na 6 sztuk:

  • 6 białek,
  • 300 g drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.

Sos karmelowy:

  • 150 g cukru,
  • 60 g masła,
  • 150 ml śmietanki 30%.

Krem:

  • 660 ml śmietanki 36%,
  • 5 łyżek cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 2 jabłka do dekoracji,
  • listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Białka wbijam do miski i ubijam na wysokich obrotach miksera, wsypując stopniowo cukier. Gdy piana będzie już puszysta i lśniąca, dodaję mąkę ziemniaczaną i miksuję.

Ubite białka- Pyszności
Ubite białka- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Na blaszce układam papier do pieczenia i przy pomocy szklanki i ołówka odrysowuję na nim koła. Ubite białka przekładam do rękawa cukierniczego i wypełniam kółka tak, aby zostało wgłębienie na krem. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 140 st. Celsjusza przez 70 minut. Odstawiam do wystudzenia.

Bezy- Pyszności
Bezy- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Przygotowuję sos karmelowy. Do garnka wsypuję cukier i podgrzewam go, aż rozpuści się do brązowej masy. Robię to na małym ogniu, aby nie przypalić karmelu. Dodaję masło i mieszam całość, aż się rozpuści. Ściągam garnek z palnika, wlewam śmietankę.

Sos karmelowy- Pyszności
Sos karmelowy- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam na bitą śmietanę wraz z cukrem pudrem. Przekładam do rękawa cukierniczego i wypełniam upieczone beziki.

Mini Pavlova- Pysznośc
Mini Pavlova- Pysznośc© Licencjodawca

Krok 5: Na wierzchu układam kawałki jabłek i polewam całość karmelową polewą. Dekoruję listkami mięty i gotowe. Smacznego!

Mini Pavlova- Pysznośc
Mini Pavlova- Pysznośc© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideobeza