Mleko czy woda - w czym powinno się moczyć bułkę na kotlety mielone?

Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielonego? Kotlet ten to jeden z najpopularniejszych polskich dań. Podbija serca wielu ludzi. To danie bez dodatku bułki nie jest takie samo. Ważna znaczenie ma to, w czym moczymy bułkę. Mleko czy woda? Oto kilka porad, które na pewno przydadzą się w twojej kuchni.

Obrazek
Paulina

Mleko czy woda? Oto jest pytanie!

Od razu odpowiadając na pytanie, bułkę do kotletów mielonych namaczamy w mleku. Czemu jest to takie ważne? Otóż woda może spowodować, że kotlety po usmażeniu będą się rozpadać i staną się suche w środku. Co więcej, istnieje szansa, że pojawi się nieprzyjemny zapach. Tego raczej byśmy nie chcieli. Jeśli chcesz, by kotlety wyszły idealne, kolejnym ważnym krokiem jest wybór mięsa.

Obrazek

Puszyste kotlety mielone to przede wszystkim dobre mięso

Mięso ma tutaj duże znaczenie, ważne by było średnio tłuste. Do takich mięs zaliczamy łopatkę wieprzową. Do przygotowania kotletów możemy wybrać np. karkówkę, szynkę czy drób. Natomiast kotlety mogą być zbyt tłuste lub za suche. Jeśli zdecydujemy się na łopatkę, warto dodać do niej coś o większej zawartości tłuszczu. Sprawdzi się tu na przykład boczek.

Obrazek
Kotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej - Pyszności

Do przygotowania kotletów mielonych potrzebujesz:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • czerstwa bułka
  • średnia cebula
  • jajko
  • 4 łyżki mleka (do namoczenia bułki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • szczypta suszonego oregano
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • szczypta suszonej pietruszki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania: 

Do przygotowania kotletów możemy wybrać np. karkówkę, łopatkę, szynkę czy drób. Dziś zdecydowanie postawimy na mięso z łopatki wieprzowej, wykorzystywane przez wielu znakomitych kucharzy. Bułkę namocz w mleku i odstaw na 15 minut, tak by zmiękła.

Rozgrzewamy olej na patelni, obieramy i dokładnie szatkujemy cebulę na małe kawałki. Smażymy, aż do zarumieniania.  Odstawiamy z ognia aż do wystudzenia. Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy cebulą, odciśniętą z mleka bułkę i jajko. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymianek i pietruszka. Całość łączymy przy pomocy łopatki lub ręką do uzyskania jednolitej masy, dokładnie mieszając. Z wyrobionej masy formujemy okrągłe kulki. Obtaczamy je w bułce tartej i tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju. 

Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, to proponujemy przepis na mielone z dodatkiem chałki:

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki