Mleko czy woda - w czym powinno się moczyć bułkę na kotlety mielone?

Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielonego? Kotlet ten to jeden z najpopularniejszych polskich dań. Podbija serca wielu ludzi. To danie bez dodatku bułki nie jest takie samo. Ważna znaczenie ma to, w czym moczymy bułkę. Mleko czy woda? Oto kilka porad, które na pewno przydadzą się w twojej kuchni.

Obrazek
Paulina

Mleko czy woda? Oto jest pytanie!

Od razu odpowiadając na pytanie, bułkę do kotletów mielonych namaczamy w mleku. Czemu jest to takie ważne? Otóż woda może spowodować, że kotlety po usmażeniu będą się rozpadać i staną się suche w środku. Co więcej, istnieje szansa, że pojawi się nieprzyjemny zapach. Tego raczej byśmy nie chcieli. Jeśli chcesz, by kotlety wyszły idealne, kolejnym ważnym krokiem jest wybór mięsa.

Obrazek

Puszyste kotlety mielone to przede wszystkim dobre mięso

Mięso ma tutaj duże znaczenie, ważne by było średnio tłuste. Do takich mięs zaliczamy łopatkę wieprzową. Do przygotowania kotletów możemy wybrać np. karkówkę, szynkę czy drób. Natomiast kotlety mogą być zbyt tłuste lub za suche. Jeśli zdecydujemy się na łopatkę, warto dodać do niej coś o większej zawartości tłuszczu. Sprawdzi się tu na przykład boczek.

Obrazek
Kotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej - Pyszności

Do przygotowania kotletów mielonych potrzebujesz:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • czerstwa bułka
  • średnia cebula
  • jajko
  • 4 łyżki mleka (do namoczenia bułki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • szczypta suszonego oregano
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • szczypta suszonej pietruszki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania: 

Do przygotowania kotletów możemy wybrać np. karkówkę, łopatkę, szynkę czy drób. Dziś zdecydowanie postawimy na mięso z łopatki wieprzowej, wykorzystywane przez wielu znakomitych kucharzy. Bułkę namocz w mleku i odstaw na 15 minut, tak by zmiękła.

Rozgrzewamy olej na patelni, obieramy i dokładnie szatkujemy cebulę na małe kawałki. Smażymy, aż do zarumieniania.  Odstawiamy z ognia aż do wystudzenia. Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy cebulą, odciśniętą z mleka bułkę i jajko. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymianek i pietruszka. Całość łączymy przy pomocy łopatki lub ręką do uzyskania jednolitej masy, dokładnie mieszając. Z wyrobionej masy formujemy okrągłe kulki. Obtaczamy je w bułce tartej i tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju. 

Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, to proponujemy przepis na mielone z dodatkiem chałki:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej