Mleko czy woda - w czym powinno się moczyć bułkę na kotlety mielone?

Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielonego? Kotlet ten to jeden z najpopularniejszych polskich dań. Podbija serca wielu ludzi. To danie bez dodatku bułki nie jest takie samo. Ważna znaczenie ma to, w czym moczymy bułkę. Mleko czy woda? Oto kilka porad, które na pewno przydadzą się w twojej kuchni.

Obrazek
Paulina

Mleko czy woda? Oto jest pytanie!

Od razu odpowiadając na pytanie, bułkę do kotletów mielonych namaczamy w mleku. Czemu jest to takie ważne? Otóż woda może spowodować, że kotlety po usmażeniu będą się rozpadać i staną się suche w środku. Co więcej, istnieje szansa, że pojawi się nieprzyjemny zapach. Tego raczej byśmy nie chcieli. Jeśli chcesz, by kotlety wyszły idealne, kolejnym ważnym krokiem jest wybór mięsa.

Obrazek

Puszyste kotlety mielone to przede wszystkim dobre mięso

Mięso ma tutaj duże znaczenie, ważne by było średnio tłuste. Do takich mięs zaliczamy łopatkę wieprzową. Do przygotowania kotletów możemy wybrać np. karkówkę, szynkę czy drób. Natomiast kotlety mogą być zbyt tłuste lub za suche. Jeśli zdecydujemy się na łopatkę, warto dodać do niej coś o większej zawartości tłuszczu. Sprawdzi się tu na przykład boczek.

Obrazek
Kotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej - Pyszności

Do przygotowania kotletów mielonych potrzebujesz:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • czerstwa bułka
  • średnia cebula
  • jajko
  • 4 łyżki mleka (do namoczenia bułki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • szczypta suszonego oregano
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • szczypta suszonej pietruszki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania: 

Do przygotowania kotletów możemy wybrać np. karkówkę, łopatkę, szynkę czy drób. Dziś zdecydowanie postawimy na mięso z łopatki wieprzowej, wykorzystywane przez wielu znakomitych kucharzy. Bułkę namocz w mleku i odstaw na 15 minut, tak by zmiękła.

Rozgrzewamy olej na patelni, obieramy i dokładnie szatkujemy cebulę na małe kawałki. Smażymy, aż do zarumieniania.  Odstawiamy z ognia aż do wystudzenia. Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy cebulą, odciśniętą z mleka bułkę i jajko. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymianek i pietruszka. Całość łączymy przy pomocy łopatki lub ręką do uzyskania jednolitej masy, dokładnie mieszając. Z wyrobionej masy formujemy okrągłe kulki. Obtaczamy je w bułce tartej i tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju. 

Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, to proponujemy przepis na mielone z dodatkiem chałki:

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie