Moja mama dodaje dwie łyżki do gara z bigosem. Dzięki temu nie jest za kwaśny

Tradycyjny bigos to potrawa, która gości na wielu świątecznych stołach. Jest smaczny i aromatyczny, ale czasami może się zdarzyć, że wyjdzie zbyt kwaśny. Na szczęście istnieje kilka sposobów na ratowanie takiego bigosu.

Moja mama dodaje dwie łyżki do gara z bigosem. Dzięki temu nie jest za kwaśnyMoja mama dodaje dwie łyżki do gara z bigosem. Dzięki temu nie jest za kwaśny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Bigos, tradycyjne danie świąteczne, jest uwielbiane przez wielu. Jednak czasem zdarza się, że w trakcie jego przygotowywania skomplikowane proporcje i różnorodność składników mogą sprawić, że potrawa wychodzi zbyt kwaśna. Warto wiedzieć, jak temu zaradzić. Moja mama ma sprawdzony sposób na uniknięcie nadmiaru kwasowości w bigosie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

List do św. Mikołaja w słodkim wydaniu. Maluchy będą zachwycone

Bigos - dlaczego wychodzi zbyt kwaśny?

Jak już wspomniałem, bigos może być zbyt kwaśny z kilku powodów. Najczęściej jest to spowodowane zbyt kwaśną kapustą. Jeśli nie chcemy, aby bigos był zbyt kwaśny, powinniśmy dobrze odcisnąć kapustę kiszoną. Można również dodać do niej trochę świeżej kapusty, która zrównoważy kwaśny smak.

Jak uratować zbyt kwaśny bigos?

Innym sposobem na uratowanie kwaśnego bigosu, który zdradziła mi moja mama, jest dodanie do niego suszonych śliwek. Śliwki to naturalny słodzik, który nada bigosowi słodko-kwaśny smak. Dodajemy je najlepiej dzień wcześniej, aby miały czas na nasiąknięcie smakiem bigosu.

Jeśli nie mamy suszonych śliwek, możemy dodać do bigosu powideł śliwkowych. Powidła to również dobry sposób na poprawienie smaku kwaśnego bigosu.

Ostatnim sposobem na uratowanie kwaśnego bigosu jest dodanie do niego szczypty sody oczyszczonej. Soda oczyszczona zneutralizuje kwas w kapuście i sprawi, że bigos będzie mniej kwaśny.

Czasem drobne poprawki sprawiają, że tradycyjny bigos staje się prawdziwą ucztą smaków. Warto eksperymentować, dostosowując przepis do własnych preferencji smakowych. Teraz, uzbrojony w te kulinarne triki, możesz cieszyć się doskonałym bigosem za każdym razem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯