Tak gotuj mrożone pierogi. Inaczej się rozpadną i będą do wyrzucenia

Mrożone pierogi to prawdziwy skarb, który czeka na wygłodniałych domowników w wielu zamrażarkach. W szczególności, gdy niedawno były święta. Żeby jednak nie stracić w nich tego, co najlepsze, należy je odpowiednio ugotować.

Jak gotować zamrożone pierogiJak gotować zamrożone pierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Do zamrażarki trafiają często pierogi z różnym nadzieniem, czekając na swoją chwilę chwały, gdy nie ma czasu na przygotowanie obiadu. Bywa jednak, że po wrzuceniu ich do wrzątku zamieniają się w breję, a znajdujący się w nich farsz wypływa. Zamiast psuć sobie humor rozpadającymi się pierogami, zwróć uwagę na kilka szczegółów. Uchroni cię to przed obiadową katastrofą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe ciasteczka kwiatuszki jak z pysznej cukierni. Teściowa będzie zachwycona

Mrożenie pierogów

Zamrożone pierogi mogą być tak samo smaczne, jak świeżo przygotowane, jeśli zostaną właściwie zamrożone i podgrzane. Istnieje kilka sposobów na ich mrożenie, od surowych przez zblanszowane, co zaleca Anna Starmach, po ugotowane, chociaż te ostatnie dadzą najlepszy smak tylko przy sporadycznym stosowaniu.

Pierogi to klasyk polskiej kuchni
Pierogi to klasyk polskiej kuchni © Adobe Stock

Przygotowane pierogi umieszczamy w zamrażarce osobno, na tacce posypanej mąką lub posmarowanej olejem, co zapobiega ich zlepianiu. Po zamrożeniu można je przełożyć do woreczków strunowych, co sprawia, że podczas podgrzewania nie tracą formy i smaku.

Jak gotować mrożone pierogi?

Gotowanie zamrożonych pierogów to kolejny kluczowy etap. Często mamy skłonność, by robić to dłużej niż w przypadku świeżych, jednak potrzebują tylko nieco więcej czasu, około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na wierzch. Jeśli pierogi zostały wcześniej ugotowane przed zamrożeniem, czas odgrzewania będzie jeszcze krótszy. Zbyt długo gotowane tracą jędrność i smak. Zwiększa się również ryzyko tego, że po prostu zaczną się rozpadać. Co jeszcze warto wziąć pod uwagę?

Mrożone pierogi gotuj tylko w ten sposób
Mrożone pierogi gotuj tylko w ten sposób © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Tak jak świeże, mrożone pierogi należy gotować w dużym garnku, aby mogły swobodnie się obracać. Do wody dodaj sól i odrobinę oleju, aby uniknąć ich sklejenia. Gotuj je na niedużym ogniu, przykrywając częściowo garnek pokrywką. Dzięki temu zapobiegniesz pękaniu, a znajdujący się w środku farsz będzie ciepły.

Jeżeli chcemy serwować pierogi zaraz po wyjęciu z wody, nie wymagają wcześniejszego rozmrażania. Podgrzewanie pod przykryciem w gorącej wodzie zapewni szybkie gotowanie, lecz jeśli zamierzamy je smażyć, warto wcześniej rozmrozić. Potem tylko podsmażanie na patelni, aż zaczną się rumienić i można zajadać się pysznymi pierogami.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi