Tak gotuj mrożone pierogi. Inaczej się rozpadną i będą do wyrzucenia

Mrożone pierogi to prawdziwy skarb, który czeka na wygłodniałych domowników w wielu zamrażarkach. W szczególności, gdy niedawno były święta. Żeby jednak nie stracić w nich tego, co najlepsze, należy je odpowiednio ugotować.

Jak gotować zamrożone pierogiJak gotować zamrożone pierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Do zamrażarki trafiają często pierogi z różnym nadzieniem, czekając na swoją chwilę chwały, gdy nie ma czasu na przygotowanie obiadu. Bywa jednak, że po wrzuceniu ich do wrzątku zamieniają się w breję, a znajdujący się w nich farsz wypływa. Zamiast psuć sobie humor rozpadającymi się pierogami, zwróć uwagę na kilka szczegółów. Uchroni cię to przed obiadową katastrofą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe ciasteczka kwiatuszki jak z pysznej cukierni. Teściowa będzie zachwycona

Mrożenie pierogów

Zamrożone pierogi mogą być tak samo smaczne, jak świeżo przygotowane, jeśli zostaną właściwie zamrożone i podgrzane. Istnieje kilka sposobów na ich mrożenie, od surowych przez zblanszowane, co zaleca Anna Starmach, po ugotowane, chociaż te ostatnie dadzą najlepszy smak tylko przy sporadycznym stosowaniu.

Pierogi to klasyk polskiej kuchni
Pierogi to klasyk polskiej kuchni © Adobe Stock

Przygotowane pierogi umieszczamy w zamrażarce osobno, na tacce posypanej mąką lub posmarowanej olejem, co zapobiega ich zlepianiu. Po zamrożeniu można je przełożyć do woreczków strunowych, co sprawia, że podczas podgrzewania nie tracą formy i smaku.

Jak gotować mrożone pierogi?

Gotowanie zamrożonych pierogów to kolejny kluczowy etap. Często mamy skłonność, by robić to dłużej niż w przypadku świeżych, jednak potrzebują tylko nieco więcej czasu, około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na wierzch. Jeśli pierogi zostały wcześniej ugotowane przed zamrożeniem, czas odgrzewania będzie jeszcze krótszy. Zbyt długo gotowane tracą jędrność i smak. Zwiększa się również ryzyko tego, że po prostu zaczną się rozpadać. Co jeszcze warto wziąć pod uwagę?

Mrożone pierogi gotuj tylko w ten sposób
Mrożone pierogi gotuj tylko w ten sposób © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Tak jak świeże, mrożone pierogi należy gotować w dużym garnku, aby mogły swobodnie się obracać. Do wody dodaj sól i odrobinę oleju, aby uniknąć ich sklejenia. Gotuj je na niedużym ogniu, przykrywając częściowo garnek pokrywką. Dzięki temu zapobiegniesz pękaniu, a znajdujący się w środku farsz będzie ciepły.

Jeżeli chcemy serwować pierogi zaraz po wyjęciu z wody, nie wymagają wcześniejszego rozmrażania. Podgrzewanie pod przykryciem w gorącej wodzie zapewni szybkie gotowanie, lecz jeśli zamierzamy je smażyć, warto wcześniej rozmrozić. Potem tylko podsmażanie na patelni, aż zaczną się rumienić i można zajadać się pysznymi pierogami.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie