Papryka po węgiersku jest lepsza niż leczo. Kilka składników i obiad mam gotowy

Kuchnia węgierska idealnie trafia w gust Polaków. Kolorowe dodatki i wyraziste przyprawy sprawiają, że dania wyglądają kusząco i na długo pozostają w pamięci. Kilka klasyków z kuchni madziarskiej już na stałe zadomowiło się w polskim menu, o czym świadczy rozmaitość wariantów. Pora rozszerzyć repertuar o pyszny gulasz z papryką.

Sos z papryki po węgiersku można wyjadać chlebemSos z papryki po węgiersku można wyjadać chlebem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Trzeba przyznać, że Węgrzy potrafią przygotowywać sosy. Być może kluczem do sukcesu wcale nie jest duża ilość wyszukanych składników, a prostota i świeże warzywa, najlepiej z własnego ogródka. Bazę wielu dań tworzą trzy podstawowe produkty: papryka, cebula i czosnek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Co do papryki w kremowym sosie?

Potrawę możesz wzbogacić o mięsny dodatek, na przykład w postaci kawałków wołowiny lub mięsa mielonego. W wersji wegetariańskiej możesz dodać czerwoną fasolę z puszki. Do dania podaj ryż, makaron lub chrupiącą bagietkę. Jeśli chcesz pozostać w kręgu kuchni madziarskiej, przygotuj langosze, czyli pyszne placki z cebulą lub startym serem.

Przepis na paprykę po węgiersku

Danie świetnie smakuje zarówno w wersji z dodatkiem całych papryk, jak i z warzywami pokrojonymi w paski. Decydując się na pierwszą opcję, pamiętaj, aby wydrążyć z papryki gniazda nasienne.

Składniki:

  • 8 papryk – mogą być w różnych kolorach,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • olej do smażenia,
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • łyżeczka cukru,
  • 100 ml białego wina wytrawnego,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • pęczek natki pietruszki.

Wykonanie:

  1. Umyj paprykę i oczyść z nasion, możesz ją pokroić w ćwiartki lub paski. Przełóż na głęboką patelnię.
  2. Dodaj cebulę pokrojoną w pióra i drobno posiekany czosnek. Podsmaż na oleju roślinnym.
  3. Gdy warzywa się zarumienią, dodaj sproszkowaną paprykę, cukier i wino. Na wierzch połóż kawałki masła. Dopraw solą i pieprzem, po czym przykryj patelnię pokrywką.
  4. Duś do czasu, aż papryki będą miękkie.
  5. Na koniec zabiel zahartowaną śmietaną.
  6. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.

Papryka po węgiersku z piekarnika

Węgierską potrawę z papryki możesz przygotować w piekarniku, najlepiej w żeliwnym naczyniu z pokrywką. Podsmażone warzywa zalej winem, dodaj przyprawy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Powinno być gotowe po ok. 30 minutach.

Śmietanę nałóż na gotowe danie przełożone na talerz – najlepiej bardzo dobrze schłodzoną. Wygląda zjawiskowo, gdy stopniowo rozpływa w gorącym sosie.

Wybrane dla Ciebie

Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby