PrzepisObiadPapryka po węgiersku jest lepsza niż leczo. Kilka składników i obiad mam gotowy

Papryka po węgiersku jest lepsza niż leczo. Kilka składników i obiad mam gotowy

Kuchnia węgierska idealnie trafia w gust Polaków. Kolorowe dodatki i wyraziste przyprawy sprawiają, że dania wyglądają kusząco i na długo pozostają w pamięci. Kilka klasyków z kuchni madziarskiej już na stałe zadomowiło się w polskim menu, o czym świadczy rozmaitość wariantów. Pora rozszerzyć repertuar o pyszny gulasz z papryką.

Sos z papryki po węgiersku można wyjadać chlebem
Sos z papryki po węgiersku można wyjadać chlebem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Trzeba przyznać, że Węgrzy potrafią przygotowywać sosy. Być może kluczem do sukcesu wcale nie jest duża ilość wyszukanych składników, a prostota i świeże warzywa, najlepiej z własnego ogródka. Bazę wielu dań tworzą trzy podstawowe produkty: papryka, cebula i czosnek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Co do papryki w kremowym sosie?

Potrawę możesz wzbogacić o mięsny dodatek, na przykład w postaci kawałków wołowiny lub mięsa mielonego. W wersji wegetariańskiej możesz dodać czerwoną fasolę z puszki. Do dania podaj ryż, makaron lub chrupiącą bagietkę. Jeśli chcesz pozostać w kręgu kuchni madziarskiej, przygotuj langosze, czyli pyszne placki z cebulą lub startym serem.

Przepis na paprykę po węgiersku

Danie świetnie smakuje zarówno w wersji z dodatkiem całych papryk, jak i z warzywami pokrojonymi w paski. Decydując się na pierwszą opcję, pamiętaj, aby wydrążyć z papryki gniazda nasienne.

Składniki:

  • 8 papryk – mogą być w różnych kolorach,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • olej do smażenia,
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • łyżeczka cukru,
  • 100 ml białego wina wytrawnego,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • pęczek natki pietruszki.

Wykonanie:

  1. Umyj paprykę i oczyść z nasion, możesz ją pokroić w ćwiartki lub paski. Przełóż na głęboką patelnię.
  2. Dodaj cebulę pokrojoną w pióra i drobno posiekany czosnek. Podsmaż na oleju roślinnym.
  3. Gdy warzywa się zarumienią, dodaj sproszkowaną paprykę, cukier i wino. Na wierzch połóż kawałki masła. Dopraw solą i pieprzem, po czym przykryj patelnię pokrywką.
  4. Duś do czasu, aż papryki będą miękkie.
  5. Na koniec zabiel zahartowaną śmietaną.
  6. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.

Papryka po węgiersku z piekarnika

Węgierską potrawę z papryki możesz przygotować w piekarniku, najlepiej w żeliwnym naczyniu z pokrywką. Podsmażone warzywa zalej winem, dodaj przyprawy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Powinno być gotowe po ok. 30 minutach.

Śmietanę nałóż na gotowe danie przełożone na talerz – najlepiej bardzo dobrze schłodzoną. Wygląda zjawiskowo, gdy stopniowo rozpływa w gorącym sosie.

kuchnia węgierskapaprykapotrawy wegetariańskie

Wybrane dla Ciebie