Naleśniki po węgiersku. Tak dobre, że nie potrzebują nadzienia

Co kraj to inny kulinarny obyczaj. W tym inne receptury na naleśniki, czyli jedno z klasycznych dań mącznych. O ile polska wersja nie zawiera żadnych spulchniaczy, o tyle Węgrzy dodają produkt, który podkręca strukturę placków z patelni.

Naleśniki po węgiersku wyróżnia jeden dodatek do ciastaNaleśniki po węgiersku wyróżnia jeden dodatek do ciasta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Kuchnia węgierska ma wiele wspólnych mianowników z kuchnią polską. Jedną z potraw, które zjemy u babci nad Wisłą i babki znad Dunaju są naleśniki. Smażone jeden po drugim na patelni mogą być świetną propozycją zarówno na śniadanie, obiad, jak i deser. Czy faktycznie nie potrzebują nadzienia? Tak, jeśli do masy dorzucisz dodatkowe składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy naleśniki bez mąki mogą się udać? My już wiemy

Jak robią naleśniki po węgiersku?

Sekretny składnik, który zdecydowanie może zaskoczyć wielu polskich fanów naleśników, to dodatek drożdży. W oryginale są to świeże drożdże, ale stosując przelicznik tego produktu, możesz użyć też drożdży suchych. Kluczowe będzie przygotowanie zaczynu drożdżowego przy wykorzystaniu drożdży świeżych - w ciepłe mleko należy wkruszyć drożdże, dodać nieco cukru i wymieszać. Następnie połączyć mikserem na średnich obrotach z pozostałymi składnikami.

Proporcje składników:

  • 300 ml mleka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • odrobina soli,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • olej do smażenia,
  • cukier (opcjonalnie).

Naleśniki po węgiersku na słodko i wytrawnie

Naleśniki można jeść wypełnione słodkim twarożkiem lub przełożone wytrawnym farszem. Ale jeśli do masy na ciasto naleśnikowe dodasz odpowiednie produkty, będą doskonałe również saute. W wersji na słodko idealnie sprawdzą się prawdziwy cukier waniliowy lub cukier aromatyzowany skórką pomarańczową i odrobina przyprawy do piernika. Z kolei dla miłośników słonych smaków - sól wędzona, zioła prowansalskie i odrobina startego sera, którą posypiesz pierwszą usmażoną stronę naleśnika.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej