Moja mama smażyła z resztek. Wielka porcja kosztuje grosze

Kiedy w lodówce pojawiało się głównie światło, a wyszukane potrawy z różnych stron świata pozostawały jedynie w sferze marzeń, kreatywność była na wagę złota. Proste danie z tanich składników smakowało wtedy najlepiej na świecie.

Ten makaron to wspomnienie dzieciństwaTen makaron to wspomnienie dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Makaron z jajkiem to potrawa, którą pamiętam z dzieciństwa. Najczęściej mama wykorzystywała makaron, który został po rosole czy pomidorówce. To był jej sprytny sposób na niemarnowanie jedzenia. Do tego kilka jajek, chwila smażenia i gotowe. Czasem ląduje tam trochę szynki lub boczku, innym razem kiełbasa, papryka lub nieco startego sera. Kiedyś był to prawdziwy rarytas i dowód na to, że mama potrafiła czarować, zamieniając proste składniki w pyszny obiad. Czasem największe kulinarne hity powstają, gdy w lodówce zalegają resztki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni

Makaron z jajkiem

Gdy dopada cię głód, a w lodówce zalegają resztki z poprzednich dni, ten przepis przychodzi na ratunek. Zamiast marnować jedzenie, możesz wyczarować obiad w zaledwie kilka minut. Podstawą jest ugotowany makaron, który został z rosołu – to doskonała baza do stworzenia pysznego, taniego i pożywnego posiłku, który zniknie z talerza w mgnieniu oka.

Jeśli chcesz dodać do niego mięsny akcent, po prostu wrzuć do środka to, co masz pod ręką. Znakomicie sprawdzi się szynka, ale jeszcze lepszy efekt uzyskasz, podsmażając wcześniej kiełbasę lub boczek. To właśnie ten element nada całości głębi i charakteru, podkręcając przy tym sytość. Najlepiej smakuje z makaronem typu nitki, ale tak naprawdę każdy kształt będzie dobry. Ważne, żeby nie marnować jedzenia i cieszyć się smakiem

Składniki:

  • 200 g ugotowanego makaronu (najlepiej nitki, ale każdy inny też będzie pasował)
  • 2 jajka
  • 50 g startego sera,
  • 100 g szynki, boczku lub kiełbasy,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka oleju lub masła do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do posypania (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, obierz i pokrój w drobną kostkę. Szynkę również pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej lub masło. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj szynkę i podsmaż ją przez chwilę.
  3. W misce roztrzep jajka widelcem. Dodaj starty ser, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelnię wrzuć ugotowany makaron. Podgrzej go przez minutę, mieszając z szynką i cebulą.
  5. Zalej makaron mieszanką jajek i sera. Smaż całość na małym ogniu, stale mieszając, aż jajka się zetną i utworzą kremowy sos, który oblepi makaron.
  6. Gotowy makaron przełóż na talerz. Możesz posypać go świeżo posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje