Moja mama smażyła z resztek. Wielka porcja kosztuje grosze

Kiedy w lodówce pojawiało się głównie światło, a wyszukane potrawy z różnych stron świata pozostawały jedynie w sferze marzeń, kreatywność była na wagę złota. Proste danie z tanich składników smakowało wtedy najlepiej na świecie.

Ten makaron to wspomnienie dzieciństwaTen makaron to wspomnienie dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Makaron z jajkiem to potrawa, którą pamiętam z dzieciństwa. Najczęściej mama wykorzystywała makaron, który został po rosole czy pomidorówce. To był jej sprytny sposób na niemarnowanie jedzenia. Do tego kilka jajek, chwila smażenia i gotowe. Czasem ląduje tam trochę szynki lub boczku, innym razem kiełbasa, papryka lub nieco startego sera. Kiedyś był to prawdziwy rarytas i dowód na to, że mama potrafiła czarować, zamieniając proste składniki w pyszny obiad. Czasem największe kulinarne hity powstają, gdy w lodówce zalegają resztki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni

Makaron z jajkiem

Gdy dopada cię głód, a w lodówce zalegają resztki z poprzednich dni, ten przepis przychodzi na ratunek. Zamiast marnować jedzenie, możesz wyczarować obiad w zaledwie kilka minut. Podstawą jest ugotowany makaron, który został z rosołu – to doskonała baza do stworzenia pysznego, taniego i pożywnego posiłku, który zniknie z talerza w mgnieniu oka.

Jeśli chcesz dodać do niego mięsny akcent, po prostu wrzuć do środka to, co masz pod ręką. Znakomicie sprawdzi się szynka, ale jeszcze lepszy efekt uzyskasz, podsmażając wcześniej kiełbasę lub boczek. To właśnie ten element nada całości głębi i charakteru, podkręcając przy tym sytość. Najlepiej smakuje z makaronem typu nitki, ale tak naprawdę każdy kształt będzie dobry. Ważne, żeby nie marnować jedzenia i cieszyć się smakiem

Składniki:

  • 200 g ugotowanego makaronu (najlepiej nitki, ale każdy inny też będzie pasował)
  • 2 jajka
  • 50 g startego sera,
  • 100 g szynki, boczku lub kiełbasy,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka oleju lub masła do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do posypania (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, obierz i pokrój w drobną kostkę. Szynkę również pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej lub masło. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj szynkę i podsmaż ją przez chwilę.
  3. W misce roztrzep jajka widelcem. Dodaj starty ser, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelnię wrzuć ugotowany makaron. Podgrzej go przez minutę, mieszając z szynką i cebulą.
  5. Zalej makaron mieszanką jajek i sera. Smaż całość na małym ogniu, stale mieszając, aż jajka się zetną i utworzą kremowy sos, który oblepi makaron.
  6. Gotowy makaron przełóż na talerz. Możesz posypać go świeżo posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀