"Można rwać za darmo i bez pytania". Powód tej promocji zwala z nóg

Czerwona porzeczka do zerwania za darmo - ogłasza na Facebooku plantator Piotr Belcarz z niewielkiej miejscowości Kiełczewice Maryjskie na Lubelszczyźnie. Post, który opublikował w mediach społecznościowych, odbił się szerokim echem. Internauci wskazują, że to znak, w jak fatalnej kondycji znajduje się obecnie polskie rolnictwo. Sam Bednarz przyznaje w rozmowie z money.pl, że ceny w skupie są jak "splunięcie w twarz". 

ObrazekPlantator z Lubelszczyzny zachęca do darmowych zbiorów porzeczki ze swojej plantacji - Pyszności; Fot. Facebook: Piotr Belcarz (screenshot)

Brak perspektywy sprzedaży owoców i warzyw oraz oddawanie ich za darmo przez osoby, które utrzymują się z pracy na roli, to gest rozpaczy. Tak sprawę komentuje Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP dla money.pl.  W podobnej sytuacji co Piotr Belcarz jest dużo więcej osób. Niektórzy muszą do gospodarstwa dokładać i szukać zarobku w "normalnej pracy". Również internauci stanowczo wyrażają swoje zdanie: "Rolnicy są niszczeni" - czytamy na Facebooku.

Porzeczka za darmo. "Rwać, nie pytać"

Zdjęcie tabliczki z czerwonym napisem "Można rwać za darmo i bez pytania!" obiegło internet w połowie lipca br. Plantator Piotr Belcarz zachęca do darmowych samozbiorów, ponieważ nie opłaca mu się sprzedawać owoców w skupie. Jak tłumaczy w rozmowie z money.pl, zaoferowano mu 40 groszy za kilogram porzeczki, gdzie zwrot kosztów produkcji jest możliwy dopiero na poziomie 2 zł. Natomiast zarobek zaczyna się od ok. 3 zł.

- Takie stawki były w minionych latach. Nawet się jeden rok trafił, gdy cena w skupie była powyżej 5 zł za kilogram porzeczki. 40 gr to jest splunięcie w twarz producentowi - powiedział Piotr Belcarz.

Czerwona porzeczka, do której zbiorów zachęca Piotr Belcarz, rośnie na 1,5-hektorowy polu. Mężczyzna do zrywania owoców używa kombajnu, ponieważ maszyna ta jest szybsza i tańsza od pracowników fizycznych. Niemniej, ze względu na dramatycznie niskie stawki w skupie plantatorowi nie opłaca się uruchamiać tak paliwożernego sprzętu.

Plantator oddaje owoce za darmo. "To gest rozpaczy"

Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP w rozmowie z money.pl wskazuje, że problemy sadowników wynikają nie tylko z niskich cen w skupie, ale też trudności z dostępnością pracowników sezonowych w Polsce. Tłumaczy, że w tym drugim przypadku kryzys spowodowany jest uruchomieniem programu 500 plus (w przyszłym roku ta kwota wzrośnie do 800 zł).

- Od momentu wprowadzenia świadczenia 500 plus niestety widzimy lawinowy spadek chętnych do zbiorów. Ludzie nie podejmują pracy i nie kryją się z tym, że "wolą żyć z socjalu". Mówią to zarówno plantatorzy w takich centrach jak Grójecczyzna, gdzie jest duża koncentracja produkcji, jak i w innych regionach - wyjaśnia Mirosław Maliszewski. - To, że plantator nie ma perspektywy zbioru i sprzedaży owoców, przez co oddaje je za darmo, oceniam jako gest rozpaczy - dodaje.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej