Na deser przygotowuję to proste ciasto. Na wierzch dorzucam słodkie morele
Gdy czujesz ochotę na ciasto, a równocześnie nie chcesz piec kolejnego sernika czy szarlotki, koniecznie spróbuj tego francuskiego deseru. Proste w przygotowaniu, a do tego obłędnie smaczne, na pewno zachwyci każdego.
Francuzi mogą pochwalić się kilkoma świetnymi deserami, a wśród nich jest właśnie clafoutis. To ciasto, szczególnie popularne w regionie Limousin nie jest tak rozsławione, jak np. crème brûlée czy makaroniki, jednak zdecydowanie zasługuje na uwagę. To nie typowe ciasto z kruszonką czy biszkoptem, bo jest o wiele bardziej miękkie, kremowe, delikatnie wilgotne oraz niesamowicie apetyczne.
Ciasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku zachwyca smakiem
Clafoutis z morelami
Tradycyjnie clafoutis podaje się z wiśniami lub czereśniami, jednak można je przygotowywać również z innymi owocami, w tym z morelami. Ich delikatna kwaskowatość oraz świeżość doskonale kontrastuje z kremową konsystencją ciasta, które jest półpłynne w środku, lekko karmelizowane na wierzchu i delikatnie przypieczone na brzegach. Nic więc dziwnego, że zawsze znika do ostatniego okruszka. Ten przepis pokazuje, że francuska kuchnia może być równocześnie prosta i smaczna.
Przepis na clafoutis z morelami
Do tego przepisu potrzebujesz tortownicy o średnicy około 22 cm.
Składniki:
- 500 g moreli,
- 200 ml mleka,
- 80 g cukru,
- 40 g mąki,
- 30 g masła + 10 g do posmarowania tortownicy,
- 3 duże jajka,
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii.
Sposób przygotowania:
- W niewielkim garnuszku roztop masło i pozostaw do ostygnięcia.
- Rozbij jajka do dużej miski i dodaj do nich cukier.
- Następnie roztrzep jajka z cukrem, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą, a masa będzie jasna i lekko puszysta.
- Wsyp mąkę i wlej roztopione, lekko przestudzone masło; dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
- Cienkim strumieniem dolej mleko i dodaj wanilię, cały czas mieszając.
- Opłucz morele pod bieżącą wodą, delikatnie osusz je, przekrój na pół i usuń pestki.
- Wysmaruj masłem tortownicę.
- Ułóż połówki moreli ciasno jedna obok drugiej, skórką w dół.
- Powoli zalej owoce przygotowanym ciastem. Odstaw tortownicę na bok.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Ostrożnie wstaw tortownicę i piecz około 45 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
- Po upieczeniu sprawdź drewnianym patyczkiem, czy środek jest ścięty. Jeśli tak, wyciągnij ciasto i zostaw do lekkiego przestudzenia. Smacznego!