Na deser przygotowuję to proste ciasto. Na wierzch dorzucam słodkie morele

Gdy czujesz ochotę na ciasto, a równocześnie nie chcesz piec kolejnego sernika czy szarlotki, koniecznie spróbuj tego francuskiego deseru. Proste w przygotowaniu, a do tego obłędnie smaczne, na pewno zachwyci każdego.

Francuskie ciasto z morelami Francuskie ciasto z morelami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Vin.rusanov

Francuzi mogą pochwalić się kilkoma świetnymi deserami, a wśród nich jest właśnie clafoutis. To ciasto, szczególnie popularne w regionie Limousin nie jest tak rozsławione, jak np. crème brûlée czy makaroniki, jednak zdecydowanie zasługuje na uwagę. To nie typowe ciasto z kruszonką czy biszkoptem, bo jest o wiele bardziej miękkie, kremowe, delikatnie wilgotne oraz niesamowicie apetyczne.

Ciasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku zachwyca smakiem

Clafoutis z morelami

Tradycyjnie clafoutis podaje się z wiśniami lub czereśniami, jednak można je przygotowywać również z innymi owocami, w tym z morelami. Ich delikatna kwaskowatość oraz świeżość doskonale kontrastuje z kremową konsystencją ciasta, które jest półpłynne w środku, lekko karmelizowane na wierzchu i delikatnie przypieczone na brzegach. Nic więc dziwnego, że zawsze znika do ostatniego okruszka. Ten przepis pokazuje, że francuska kuchnia może być równocześnie prosta i smaczna.

Przepis na clafoutis z morelami

Do tego przepisu potrzebujesz tortownicy o średnicy około 22 cm.

Składniki:

  • 500 g moreli,
  • 200 ml mleka,
  • 80 g cukru,
  • 40 g mąki,
  • 30 g masła + 10 g do posmarowania tortownicy,
  • 3 duże jajka,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. W niewielkim garnuszku roztop masło i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Rozbij jajka do dużej miski i dodaj do nich cukier.
  3. Następnie roztrzep jajka z cukrem, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą, a masa będzie jasna i lekko puszysta.
  4. Wsyp mąkę i wlej roztopione, lekko przestudzone masło; dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
  5. Cienkim strumieniem dolej mleko i dodaj wanilię, cały czas mieszając.
  6. Opłucz morele pod bieżącą wodą, delikatnie osusz je, przekrój na pół i usuń pestki.
  7. Wysmaruj masłem tortownicę.
  8. Ułóż połówki moreli ciasno jedna obok drugiej, skórką w dół.
  9. Powoli zalej owoce przygotowanym ciastem. Odstaw tortownicę na bok.
  10. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  11. Ostrożnie wstaw tortownicę i piecz około 45 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
  12. Po upieczeniu sprawdź drewnianym patyczkiem, czy środek jest ścięty. Jeśli tak, wyciągnij ciasto i zostaw do lekkiego przestudzenia. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟