Na każde imieniny w 5 minut robię obłędną sałatkę. Jest smaczniejsza nawet od jarzynowej

Kombinacja jajecznej sałatki i chrzanu to świetne połączenie, które warto uwzględnić podczas przyrządzania przekąsek na imprezę imieninową. Sałatka chrzanowa doskonale pasuje jako dodatek do zimnych mięs, a goszcząc na imprezowych stołach, znika jako pierwsza.

Sałatka chrzanowa to imprezowy hitSałatka chrzanowa to imprezowy hit
Źródło zdjęć: © Canva | HandmadePictures

W wielu domach wyrazista smakowo chrzanowa sałatka zyskuje większą popularność niż tradycyjna sałatka jarzynowa. Powodem jest przede wszystkim główny składnik - chrzan, który dodaje pikanterii całości. Taka sałatka świetnie uzupełnia zimne mięsa, może też stanowić doskonały dodatek do faszerowanych jajek czy roladek z tortilli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wołowina bulgogi po koreańsku. Pyszna i wyjątkowo krucha

Najlepsza sałatka imieninowa. Prosta i pełna smaku

Sałatka chrzanowa jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, szczególnie na imieninowym stole. Charakterystyczny smak oraz intensywny zapach chrzanu świetnie komponują się z innymi składnikami sałatki. Ważne jest jednak, by nie przesadzać z jego ilością. Wystarczy jego niewielka ilość, aby wzmocnić smak całości.

Chrzan jest dodawany do zimnych mięs w polskiej kuchni od wielu lat. Jeśli jego smak jest zbyt intensywny, dla złagodzenia warto dodać nieco kwaśnej śmietany, jajek lub majonezu. Chrzan ma również pozytywny wpływ na układ trawienny, pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia przyswajanie pokarmów. Dodatkowo poprawia pracę pęcherzyka żółciowego oraz stymuluje perystaltykę jelit, redukując ryzyko zaparć, wzdęć i zgagi.

Sałatka chrzanowa sprawdzi się na imprezowym stole
Sałatka chrzanowa sprawdzi się na imprezowym stole © Canva | wsmahar

Sałatka chrzanowa na imieniny. Przepis

Składniki:

  • 4 łyżki chrzanu tartego,
  • 200 g sera żółtego,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 jabłka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3 łyżki majonezu + ewentualnie łyżka jogurtu,
  • sól i pieprz,
  • świeży koperek/szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane białka oddziel od żółtek. Białka pokrój w kostkę.
  2. Jabłka (możesz je obrać, ale nie musisz) również pokrój w kostkę.
  3. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  4. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z żółtkiem, majonezem i tartych chrzanem. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj nieco jogurtu naturalnego.
  5. Do masy dodaj pokrojone jabłka, białka i odcedzoną kukurydzę. Wymieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem.
  6. Sałatkę chrzanową włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprósz posiekanym koperkiem bądź szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce