PrzepisSałatkiNa każde imieniny w 5 minut robię obłędną sałatkę. Jest smaczniejsza nawet od jarzynowej

Na każde imieniny w 5 minut robię obłędną sałatkę. Jest smaczniejsza nawet od jarzynowej

Kombinacja jajecznej sałatki i chrzanu to świetne połączenie, które warto uwzględnić podczas przyrządzania przekąsek na imprezę imieninową. Sałatka chrzanowa doskonale pasuje jako dodatek do zimnych mięs, a goszcząc na imprezowych stołach, znika jako pierwsza.

Sałatka chrzanowa to imprezowy hit
Sałatka chrzanowa to imprezowy hit
Źródło zdjęć: © Canva | HandmadePictures

16.09.2024 10:49

W wielu domach wyrazista smakowo chrzanowa sałatka zyskuje większą popularność niż tradycyjna sałatka jarzynowa. Powodem jest przede wszystkim główny składnik - chrzan, który dodaje pikanterii całości. Taka sałatka świetnie uzupełnia zimne mięsa, może też stanowić doskonały dodatek do faszerowanych jajek czy roladek z tortilli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka imieninowa. Prosta i pełna smaku

Sałatka chrzanowa jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, szczególnie na imieninowym stole. Charakterystyczny smak oraz intensywny zapach chrzanu świetnie komponują się z innymi składnikami sałatki. Ważne jest jednak, by nie przesadzać z jego ilością. Wystarczy jego niewielka ilość, aby wzmocnić smak całości.

Chrzan jest dodawany do zimnych mięs w polskiej kuchni od wielu lat. Jeśli jego smak jest zbyt intensywny, dla złagodzenia warto dodać nieco kwaśnej śmietany, jajek lub majonezu. Chrzan ma również pozytywny wpływ na układ trawienny, pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia przyswajanie pokarmów. Dodatkowo poprawia pracę pęcherzyka żółciowego oraz stymuluje perystaltykę jelit, redukując ryzyko zaparć, wzdęć i zgagi.

Sałatka chrzanowa sprawdzi się na imprezowym stole
Sałatka chrzanowa sprawdzi się na imprezowym stole © Canva | wsmahar

Sałatka chrzanowa na imieniny. Przepis

Składniki:

  • 4 łyżki chrzanu tartego,
  • 200 g sera żółtego,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 jabłka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3 łyżki majonezu + ewentualnie łyżka jogurtu,
  • sól i pieprz,
  • świeży koperek/szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane białka oddziel od żółtek. Białka pokrój w kostkę.
  2. Jabłka (możesz je obrać, ale nie musisz) również pokrój w kostkę.
  3. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  4. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z żółtkiem, majonezem i tartych chrzanem. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj nieco jogurtu naturalnego.
  5. Do masy dodaj pokrojone jabłka, białka i odcedzoną kukurydzę. Wymieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem.
  6. Sałatkę chrzanową włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprósz posiekanym koperkiem bądź szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie