Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan
Ziemniaki goszczą na stołach głównie w roli długoplanowej, a nasze babcie zawsze powtarzały, żeby zjeść mięsko, a pyry zostawić. W tym przypadku jednak nie ma mowy o tym, by ziemniaki pominąć. Są tak smaczne, że na dobrą sprawę nie potrzebują żadnej asysty na stole.
Kiedy na stole pojawiają się miodowo-czosnkowe pieczone ziemniaczki, od razu wiadomo, że miska do kuchni wróci pusta. Są chrupiące, pełne smaku i tak pyszne, że nie sposób powstrzymać się od jedzenia. Jeśli ktoś twierdzi, że ziemniak to warzywo nudne, powinien koniecznie sięgnąć po ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan
Miodowo-czosnkowe ziemniaczki
Świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonych mięs, ryby czy kotletów, ale są tak smaczne, że w zasadzie mogą grać również pierwsze skrzypce. Wystarczy dodać do nich ulubioną sałatkę i zaserwować jako ciepłą kolację, by usłyszeć pełne satysfakcji chrupanie przy stole.
Sekret tkwi w odpowiednich składnikach. Poza obowiązkowym serem i miodem znajdziesz nuta orzeźwiającą nutę cytryny i ziołowy rozmaryn.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (po obraniu),
- 6 łyżek oleju roślinnego.
Olej z przyprawami:
- ⅓ szklanki oleju roślinnego,
- 2 gałązki rozmarynu,
- skórka starta z 1 cytryny,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki tartego parmezanu.
- 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ziemniaki obierz, umyj, podziel na mniejsze części i gotuj na półtwardo w osolonej wodzie.
Krok 2. Do miski wlej olej roślinny. Dodaj posiekany rozmaryn i zetrzyj skórkę z cytryny. Pamiętaj, by wcześniej ją sparzyć.
Krok 3. Następnie dodaj do oleju przeciśnięty przez praskę czosnek, starty parmezan oraz miód. Dokładnie wymieszaj całość, by składniki się połączyły.
Krok 4. Podgotowane ziemniaki polej olejem i wymieszaj, potrząsając dobrze garnkiem. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 20 minut.
Krok 5. Podpieczone ziemniaki polej przygotowaną marynatą z czosnkiem i miodem. Przemieszaj, aby równomiernie pokryła ziemniaki. Ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 15 minut. Często mieszaj zawartość blaszki, by nic się nie przypaliło.
Krok 6. Upieczone ziemniaki udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło. Smacznego!