Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Ziemniaki goszczą na stołach głównie w roli długoplanowej, a nasze babcie zawsze powtarzały, żeby zjeść mięsko, a pyry zostawić. W tym przypadku jednak nie ma mowy o tym, by ziemniaki pominąć. Są tak smaczne, że na dobrą sprawę nie potrzebują żadnej asysty na stole.

Miodowo-czosnkowe ziemniaczkiMiodowo-czosnkowe ziemniaczki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kiedy na stole pojawiają się miodowo-czosnkowe pieczone ziemniaczki, od razu wiadomo, że miska do kuchni wróci pusta. Są chrupiące, pełne smaku i tak pyszne, że nie sposób powstrzymać się od jedzenia. Jeśli ktoś twierdzi, że ziemniak to warzywo nudne, powinien koniecznie sięgnąć po ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Miodowo-czosnkowe ziemniaczki

Świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonych mięs, ryby czy kotletów, ale są tak smaczne, że w zasadzie mogą grać również pierwsze skrzypce. Wystarczy dodać do nich ulubioną sałatkę i zaserwować jako ciepłą kolację, by usłyszeć pełne satysfakcji chrupanie przy stole.

Sekret tkwi w odpowiednich składnikach. Poza obowiązkowym serem i miodem znajdziesz nuta orzeźwiającą nutę cytryny i ziołowy rozmaryn.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (po obraniu),
  • 6 łyżek oleju roślinnego.

Olej z przyprawami:

  • ⅓ szklanki oleju roślinnego,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki tartego parmezanu.
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ziemniaki obierz, umyj, podziel na mniejsze części i gotuj na półtwardo w osolonej wodzie.

Nie gotuj ziemniaków do miękkości
Nie gotuj ziemniaków do miękkości © Pyszności

Krok 2. Do miski wlej olej roślinny. Dodaj posiekany rozmaryn i zetrzyj skórkę z cytryny. Pamiętaj, by wcześniej ją sparzyć.

Zetrzyj samą skórkę
Zetrzyj samą skórkę © Pyszności

Krok 3. Następnie dodaj do oleju przeciśnięty przez praskę czosnek, starty parmezan oraz miód. Dokładnie wymieszaj całość, by składniki się połączyły.

Marynata do ziemniaczków
Marynata do ziemniaczków © Pyszności

Krok 4. Podgotowane ziemniaki polej olejem i wymieszaj, potrząsając dobrze garnkiem. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 20 minut.

Ziemniaki z olejem
Ziemniaki z olejem © Pyszności

Krok 5. Podpieczone ziemniaki polej przygotowaną marynatą z czosnkiem i miodem. Przemieszaj, aby równomiernie pokryła ziemniaki. Ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 15 minut. Często mieszaj zawartość blaszki, by nic się nie przypaliło.

Ziemniaki z marynatą
Ziemniaki z marynatą © Pyszności

Krok 6. Upieczone ziemniaki udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło. Smacznego!

Miodowo-czosnkowe ziemniaczki
Miodowo-czosnkowe ziemniaczki © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa