Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan
Ziemniaki goszczą na stołach głównie w roli długoplanowej, a nasze babcie zawsze powtarzały, żeby zjeść mięsko, a pyry zostawić. W tym przypadku jednak nie ma mowy o tym, by ziemniaki pominąć. Są tak smaczne, że na dobrą sprawę nie potrzebują żadnej asysty na stole.
24.09.2024 06:38
Kiedy na stole pojawiają się miodowo-czosnkowe pieczone ziemniaczki, od razu wiadomo, że miska do kuchni wróci pusta. Są chrupiące, pełne smaku i tak pyszne, że nie sposób powstrzymać się od jedzenia. Jeśli ktoś twierdzi, że ziemniak to warzywo nudne, powinien koniecznie sięgnąć po ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miodowo-czosnkowe ziemniaczki
Świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonych mięs, ryby czy kotletów, ale są tak smaczne, że w zasadzie mogą grać również pierwsze skrzypce. Wystarczy dodać do nich ulubioną sałatkę i zaserwować jako ciepłą kolację, by usłyszeć pełne satysfakcji chrupanie przy stole.
Zobacz także
Sekret tkwi w odpowiednich składnikach. Poza obowiązkowym serem i miodem znajdziesz nuta orzeźwiającą nutę cytryny i ziołowy rozmaryn.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (po obraniu),
- 6 łyżek oleju roślinnego.
Olej z przyprawami:
- ⅓ szklanki oleju roślinnego,
- 2 gałązki rozmarynu,
- skórka starta z 1 cytryny,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki tartego parmezanu.
- 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ziemniaki obierz, umyj, podziel na mniejsze części i gotuj na półtwardo w osolonej wodzie.
Krok 2. Do miski wlej olej roślinny. Dodaj posiekany rozmaryn i zetrzyj skórkę z cytryny. Pamiętaj, by wcześniej ją sparzyć.
Krok 3. Następnie dodaj do oleju przeciśnięty przez praskę czosnek, starty parmezan oraz miód. Dokładnie wymieszaj całość, by składniki się połączyły.
Krok 4. Podgotowane ziemniaki polej olejem i wymieszaj, potrząsając dobrze garnkiem. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 20 minut.
Krok 5. Podpieczone ziemniaki polej przygotowaną marynatą z czosnkiem i miodem. Przemieszaj, aby równomiernie pokryła ziemniaki. Ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 15 minut. Często mieszaj zawartość blaszki, by nic się nie przypaliło.
Krok 6. Upieczone ziemniaki udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło. Smacznego!