Na Podkarpaciu Wigilia wygląda inaczej. Te potrawy mogą zadziwić każdego Polaka

Choć Wigilia w całej Polsce opiera się na podobnych symbolach, to na Podkarpaciu wiele elementów ma własny, wyraźnie regionalny charakter. Tutejszy stół wigilijny potrafi zaskoczyć nawet osoby dobrze obeznane z tradycjami świątecznymi. Niektóre potrawy są dziś niemal zapomniane poza regionem, a kiedyś stanowiły absolutną podstawę wieczerzy.

Wigilia na Podkarpaciu wygląda zupełnie inaczejWigilia na Podkarpaciu wygląda zupełnie inaczej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Podkarpacie to region, w którym świąteczne obrzędy przez długi czas zachowały bardzo tradycyjną formę. Wigilia rozpoczyna się tu podobnie jak w innych częściach kraju, czyli po pojawieniu się pierwszej gwiazdy, z siankiem pod stołem, czytaniem Ewangelii i łamaniem się opłatkiem. Ważne jest również pozostawienie pustego miejsca przy stole oraz symboliczne dzielenie się opłatkiem ze zwierzętami gospodarskimi. Jednak to, co naprawdę wyróżnia Podkarpacie, znajduje się na talerzach.

Sprawdzony przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Jak wyglądała Wigilia na Podkarpaciu dawniej?

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu wigilijna kolacja była skromna, lecz bardzo sycąca. Liczba potraw zależała od zamożności domu i lokalnych zwyczajów, ale najczęściej było ich siedem lub dziewięć. Wszystkie dania miały charakter postny, oparte były na kaszach, kapuście, grzybach i suszonych owocach. Mięso nie pojawiało się wcale, a słodycz uzyskiwano głównie dzięki miodowi i suszonym śliwkom.

Tradycyjne potrawy wigilijne na Podkarpaciu

Postnica

To gęsta zupa przygotowywana na bazie wywaru z suszonych owoców, głównie śliwek, z dodatkiem kaszy lub mąki. Była jednym z najważniejszych dań wigilijnych, szczególnie w biedniejszych domach.

Barszcz czerwony z uszkami

Choć znany w całej Polsce, na Podkarpaciu często miał łagodniejszy smak i był mniej kwaśny. Uszka nadziewano głównie grzybami leśnymi.

Maczanka grzybowa

Gęsty sos lub zupa z suszonych grzybów, którym polewano chleb lub ziemniaki. Była bardzo sycąca i intensywna w smaku.

Pierogi z kapustą i serem

W odróżnieniu od popularnych pierogów z kapustą i grzybami, na Podkarpaciu często dodawano do farszu biały ser, co nadawało potrawie łagodniejszy smak.

Kapusta z grzybami i grochem

Jedno z najbardziej treściwych dań wigilijnych. Groch miał symbolizować dostatek i siłę, a kapusta zdrowie.

Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną

Zamiast mięsa farsz przygotowywano z tartych ziemniaków i kaszy gryczanej. Danie było ciężkie, ale bardzo sycące.

Kasza ze śliwkami

Prosta potrawa deserowa, łącząca kaszę jęczmienną lub jaglaną z suszonymi śliwkami i miodem.

Piernik rozczyniany

Tradycyjny piernik przygotowywany wiele tygodni wcześniej. Nie był bardzo słodki, za to aromatyczny i długo dojrzewający.

Kutia

Znana głównie ze wschodniej Polski, na Podkarpaciu była ważnym elementem wieczerzy. Pszenica, mak, miód i bakalie miały zapewnić dostatek w nadchodzącym roku.

Śpiew, kolędy i dawne zwyczaje

Podkarpacie słynęło z bogatej tradycji śpiewania. Oprócz kolęd śpiewano tu również pieśni adwentowe, oracje wigilijne oraz kolędy życzące, kierowane do gospodarzy, panien i kawalerów. W wielu domach jeszcze długo po kolacji wspólnie śpiewano, zanim udano się na Pasterkę.

Dawniej popularne były także odwiedziny kolędników oraz liczne wróżby związane z pogodą, urodzajem i przyszłym rokiem. Część tych zwyczajów dziś zanika, ale w niektórych wsiach nadal można je spotkać.

Wybrane dla Ciebie
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟