Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta

Zanim na wigilijnych stołach pojawiły się barszcze z uszkami i modne wariacje świątecznych dań, w wielu domach jadło się coś znacznie prostszego. Ta zupa była symbolem biednej, ale mądrej kuchni, opartej na lokalnych składnikach i wierzeniach.

Siemieniotka to tradycyjna zupa ze ŚląskaSiemieniotka to tradycyjna zupa ze Śląska
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Siemieniotka to jedna z najbardziej zapomnianych potraw wigilijnych, szczególnie charakterystyczna dla Górnego Śląska i terenów przygranicznych. Dawniej była obowiązkowym elementem kolacji wigilijnej, dziś pojawia się głównie w opowieściach o kuchni naszych dziadków.

Domowa zupa grzybowa. Klasyk, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole

Siemieniotka to śląska tradycja wigilijna

Siemieniotka wywodzi się z kuchni śląskiej i była przygotowywana głównie na Wigilię. Jej podstawą są ziarna konopi siewnych, które dawniej były w Polsce powszechnie uprawiane i wykorzystywane w kuchni. Zupa miała charakter postny, sycący i "ochronny". W ludowych wierzeniach przypisywano jej właściwości zdrowotne i magiczne. Miała chronić domowników przed chorobami skóry, wrzodami i innymi dolegliwościami w nadchodzącym roku.

Czy ziarna konopi są zdrowe?

Ziarna konopi siewnych są wyjątkowo bogate w składniki odżywcze. Zawierają pełnowartościowe białko roślinne, dostarczające wszystkich niezbędnych aminokwasów, co było niezwykle istotne w czasach, gdy mięso jadano rzadko. Są także źródłem zdrowych tłuszczów, w tym kwasów omega-3 i omega-6 w korzystnych proporcjach, wspierających serce i układ nerwowy.

Konopie dostarczają również magnezu, żelaza, cynku i witamin z grupy B, które wspomagają metabolizm, odporność i pracę mięśni. Obecny w nich błonnik sprzyja prawidłowej pracy jelit i daje uczucie sytości na długo, (a to miało kiedyś ogromne znaczenie w zimowym, skromnym jadłospisie).

Dlaczego siemieniotka była uważana za zupę "leczniczą"?

W dawnej medycynie ludowej konopie wykorzystywano jako środek łagodzący stany zapalne i problemy skórne. Siemieniotka, gotowana długo i spożywana na ciepło, była traktowana jako potrawa rozgrzewająca i wzmacniająca. Wierzono, że regularne jej jedzenie poprawia trawienie, "czyści krew" i chroni przed chorobami w okresie zimowym. Choć dziś patrzymy na to z dystansem, wiele z tych przekonań ma swoje podstawy w składzie ziaren konopi.

Przepis na tradycyjną siemieniotkę

Składniki:

  • 600 g ziaren konopi,
  • 2 l mleka świeżego,
  • 100 g masła,
  • 60 g mąki pszennej lub jaglanej,
  • 2 szt. czerstwych słodkich bułek,
  • sól i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna konopi przepłucz dokładnie, zalej 1 l zimnej wody i odstaw na noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia gotuj je w tej samej wodzie przez co najmniej 2 godziny, aż łuski popękają i ukaże się biały miąższ.
  3. Wywar odcedź, a ugotowane konopie ostudź i zmiel.
  4. Do zmielonej masy wlej około 3 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszaj i gotuj przez 20 minut.
  5. Całość przecedź przez gęste sito, dokładnie wypłukując miąższ z łusek.
  6. Połącz uzyskany wywar z płynem z płukania i ponownie przecedź.
  7. Do wywaru wlej gorące mleko.
  8. Z części masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę, rozprowadź ją niewielką ilością zimnego mleka i dodaj do zupy.
  9. Gotuj, ciągle mieszając, aż zupa zgęstnieje. Dopraw solą i cukrem do smaku.
  10. Bułki pokrój w kostkę, przygotuj grzanki i podawaj je razem z gorącą siemieniotką.

Wybrane dla Ciebie
Zamówiłam w restauracji. Wielu na myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯