Chcesz zaskoczyć swoich gości w Wigilię? Zaproponuj im ten regionalny przysmak

Najczęściej podczas wieczerzy wigilijnej możemy się spodziewać na stole czerwonego barszczu z uszkami albo zupy grzybowej. Jednak w wielu rejonach Polski podawana jest zupa, której podstawą jest nietypowy produkt.

Siemieniotka jest wigilijną zupą w wielu regionach PolskiSiemieniotka jest wigilijną zupą w wielu regionach Polski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Małgorzata Kijowska

Siemieniotka, siemieniucha, konopianka, siemionka, siemieniec - pewnie znalazłoby się jeszcze przynajmniej kilka nazw tej zupy. To tradycyjna zupa wigilijna z siemienia konopnego, podawana najczęściej na początku kolacji na Śląsku, w Małopolsce i Wielkopolsce. Znana jednak również i w innych rejonach naszego kraju ze względu na migrację ludności i przekazywanie tradycji. Warto podkreślić, że siemieniotka powstaje tylko i wyłącznie z siemienia konopnego, a nie lnianego.

Według ludowych wierzeń, siemieniotka chroniła przed chorobami, głównie najróżniejszymi wrzodami i świerzbem. Traktowano ją również jako symbol dobrobytu i płodności. Powstała prawdopodobnie w XIX wieku, ale do dzisiaj są domy, w których Wigilia bez siemieniotki nie istnieje. Obecnie doceniana przede wszystkim za smak i dla kultywowania rodzinnych tradycji.

Siemieniotka, siemieniucha - jak smakuje i z czego ją zrobić

Smak siemieniotki można określić jako bardzo delikatny i wyważony, czasem lekko gorzkawy. Ma lekko zielonkawy kolor i kleistą strukturę. Podaje się ją z kaszą jaglaną, gryczaną lub ryżem ugotowanymi na sypko albo chrupiącymi grzankami. Dodatków do siemieniotki jest sporo, gdyż każdy region, a nawet każdy dom, mają swoje tradycje. Warto jednak pamiętać, aby nie zepsuć wszystkiego zbyt intensywnymi w smaku i zapachu dodatkami. Zamysłem tej niezwykłej zupy było rozpocząć wigilijną wieczerzę łagodnością, zanim przejdzie się do tych intensywniejszych i bardziej wyrazistych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze

Przepis na wigilijną siemieniotkę

Składniki:

  • 250 g nasion drobnych konopi,
  • 1 litr mleka - można użyć również słodkiej śmietanki dla jeszcze lepszego smaku,
  • płatki jaglane do zagęszczenia - około 50 - 100 g, w zależności od upodobań,
  • odrobina soli.

Przygotowanie:

  1. Siemię konopi przesypać na gęste sito i porządnie wypłukać pod bieżąca wodą. Moczyć kilka godzin, a najlepiej dzień wcześniej.
  2. Namoczone i wypłukane siemię przesypać do garnka, zalać wodą i ugotować na niewielkim ogniu, aż nasionka zaczną pękać - trwa to między 40, a 60 minut.
  3. Ugotowane siemię należy odcedzić z resztek wody, a następnie zmielić w maszynce do mielenia z najdrobniejszym sitkiem. Można to zrobić nawet dwukrotnie dla lepszego efektu.
  4. Zmielone nasiona konopi zalać mlekiem lub słodką śmietanką, dodać odrobinę soli i zagotować.
  5. Zupę można dodatkowo zagęścić łyżką mąki lub dorzucając garść płatków jaglanych do mleka (lub śmietanki) i gotując je do miękkości przed dodaniem konopii.
  6. Podawać w głębokim talerzu, z ugotowaną wcześniej na sypko kaszą jaglaną, gryczaną lub ryżem. Doskonale smakuje również z podpieczonym kawałkiem chleba.

Wskazówka: By pozbyć się lekkiej goryczki, jaką ma siemię, warto kilkukrotnie podczas gotowania zmienić wodę. Jednak nie każdy to robi, gdyż dla niektórych właśnie ta goryczka stanowi urok zupy.

W każdym domu inna siemieniotka

Każdy dom ma swoje wersje potraw, nawet tych tradycyjnych i świątecznych. Dlatego i na siemieniotkę można znaleźć ich sporo. Nie wiem, czy znalazłby się ktoś na tyle odważny, aby jeden z przepisów okrzyknąć tym podstawowym i prawdziwym. Pielęgnujmy własne tradycje i zwyczaje, a poszukując innych, nieznanych nam dotąd symboli, wybierajmy najbardziej nam pasujące.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje