Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Gdy szukałam inspiracji na tegoroczne święta, trafiłam na kapustę po czesku i od razu wiedziałam, że na pewno pojawi się na stole. Idealnie kwaśna i aromatyczna, wspaniale się sprawdzi i zachwyci każdego, kto jej spróbuje.
Kapusta na świątecznym stole to nic nowego — pojawia się w wielu potrawach, a często serwuje się ją także jako osobne danie. W Czechach króluje zasmażana kapusta kiszona, aromatyczna od kminku i innych przypraw oraz bogata w tłuszcz. To tamtejszy świąteczny klasyk, który w oka mgnieniu znika z talerzy.
Jarmark bożonarodzeniowy w Wiedniu
Kapusta po czesku
Kapusta z suszonymi leśnymi grzybami to klasyk świąteczny, ale Czesi mają na nią swój sposób. Po pierwsze, rezygnują z grzybów i dodają nieco kontrowersyjny składnik, czyli wędzony boczek. W wielu domach podczas wigilii unika się mięsa, pozostając przy daniach wegetariańskich lub rybach. Spokojnie jednak możesz zastąpić go większą ilością oleju albo zdecydować się na boczek i podać kapustę dopiero w pierwszy lub drugi dzień świąt, kiedy na stole często pojawia się pieczeń.
Jarski zamiennik boczku
Jeżeli zależy ci na wyraźnym, dymnym aromacie, który zazwyczaj dostarcza boczek, możesz użyć też innych składników. Świetnie sprawdzi się wędzone tofu. Osuszone, pokrojone w drobną kostkę i podsmażone na oleju, dobrze zastępuje ten mięsny klasyk, zachowując aromat i teksturę.
Przepis na kapustę po czesku
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej,
- 150 g surowego wędzonego boczku,
- 1 cebula;
- 4 łyżki oleju lub smalcu,
- 50 ml wody,
- 1-2 liście laurowe,
- 3-4 kulki ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka mąki,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta kminku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Usuń skórę z boczku.
- Pokrój boczek w drobną kostkę.
- Następnie rozgrzej patelnie.
- Powoli wytapiaj go na patelni na małym ogniu, aż tłuszcz się wytopi.
- Obierz cebulę, posiekaj ją drobno i dodaj do boczku, smaż razem, aż cebula nabierze złotobrązowego koloru.
- Opłucz kapustę kiszoną pod bieżącą wodą, aby złagodzić jej kwaśność, i posiekaj na mniejsze kawałki.
- Przełóż kapustę do garnka, zalej wodą tak, aby była lekko przykryta, wrzuć liście laurowe i kulki ziela angielskiego, a następnie gotuj powoli przez około 30 minut.
- Odcedź kapustę, po czym dodaj wytopiony boczek z cebulą i przesmaż razem przez kilka minut.
- Dopraw solą, pieprzem, cukrem i szczyptą kminku, dokładnie wymieszaj.
- Rozpuść mąkę w 50 ml wody i wlej do kapusty, smażając jeszcze kilka minut, aż całość zgęstnieje. Gotowe!