Na ten widok Polacy mają mdłości. Niemcy zajadają się aż miło

Jeśli sądzisz, że widziałeś już wszystko na sklepowych półkach i żadna wędlina cię nie zaskoczy – pozwól, że przedstawię ci zungenwurst. Nazwa brzmi intrygująco, ale to dopiero początek tej kulinarnej przygody. Ten tradycyjny niemiecki przysmak, którego głównym składnikiem są kawałki języka wieprzowego, wywołuje w Polsce wiele emocji – od ciekawości, przez zaskoczenie, aż po nieskrywane obrzydzenie. A jednak w Niemczech uchodzi za rarytas.

ZungenwurstZungenwurst
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Miłość do podrobów po niemiecku

Zungenwurst to klasyczna niemiecka kiełbasa, w której plastry języka wieprzowego zatopione są w galaretowatej masie z krwi, tłuszczu i przypraw. Występuje też łagodniejsza wersja z językiem w osłonie z galarety mięsnej bez krwi – wizualnie bardziej akceptowalna, choć nadal nie dla każdego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

W Niemczech to nie żaden relikt przeszłości, a wciąż żywa część kultury kulinarnej. Zungenwurst można kupić w wielu regionach – od Nadrenii po Bawarię. Podaje się ją na zimno, często z ciemnym chlebem, kiszonym ogórkiem i ostrą musztardą. W lokalnych masarniach traktowana jest jak produkt premium – wyrób rzemieślniczy o wysokiej jakości i tradycyjnej recepturze.

Dlaczego Polacy kręcą nosem?

Podroby w Polsce mają trudną historię. Choć kiedyś były nieodłącznym elementem kuchni wiejskiej i miejskiej, dziś są często kojarzone z biedą i "gorszym" mięsem. Coś, co dla niemieckich smakoszy jest ekskluzywnym smakiem dzieciństwa, w Polsce często wywołuje grymas twarzy. Zungenwurst nie wygląda apetycznie według dzisiejszych, "instagramowych" standardów – to surowa, ciemna masa z widocznymi kawałkami ozora. Ale może właśnie dlatego warto jej spróbować?

Smak, który zaskakuje

Dla tych, którzy się odważą – nagroda może być duża. Zungenwurst ma intensywny, głęboki smak – jednocześnie słony, mięsny i delikatnie ziołowy. Język jest miękki, a galaretowata baza dodaje mu wilgotności i charakteru. Najlepiej smakuje w prostym zestawieniu: kromka razowego chleba, odrobina chrzanu, kiszony ogórek. Dla niektórych to powrót do smaków dzieciństwa (bo przecież wiele polskich babć robiło salceson!), dla innych – kulinarny skok na głęboką wodę.

Hit z potencjałem?

W dobie mody na zero waste, tradycyjne receptury i odkrywanie zapomnianych smaków, zungenwurst może okazać się odkryciem. Szczególnie dla tych, którzy cenią autentyczność, jakość i smak wychodzący poza kulinarne schematy. Czy ta kiełbasa z językiem ma szansę stać się nowym hitem w Polsce? Tego nie wiemy. Ale jedno jest pewne – zasługuje na uwagę i uczciwą szansę. Może nie od razu na śniadanie, ale jako ciekawostka w podróży po niemieckiej kuchni – jak najbardziej.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje