Na wczasach w Bułgarii zajadałem się tą sałatką. Sekretem jest specjalny ser

Sałatka szopska to kwintesencja bułgarskiej kuchni. Jej proste, ale wyraziste smaki zachwycają zarówno turystów, jak i mieszkańców. Podczas wakacji w słonecznym kraju miałam okazję spróbować tej sałatki w wielu różnych wariantach, ale jeden z nich szczególnie utkwił mi w pamięci. Sekret tkwił w specjalnym serze, który ciężko można dostać w polskich sklepach.

Na wczasach w Bułgarii zajadałam się tą sałatką. Sekretem jest specjalny serNa wczasach w Bułgarii zajadałam się tą sałatką. Sekretem jest specjalny ser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Podczas wakacji w Bułgarii można spróbować wielu wyjątkowych potraw, ale jedną z najbardziej kultowych jest sałatka szopska. Ta prosta, ale niezwykle smaczna sałatka jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Sekretem tego dania jest specjalny ser, który nadaje mu wyjątkowego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Sekret idealnej sałatki szopskiej

Najważniejszym elementem sałatki szopskiej jest niewątpliwie ser. Tradycyjnie używa się do niej sera owczego, ale równie dobrze sprawdzi się ser bałkański. Ser powinien być słony i lekko pikantny, co idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami.

Przepis na sałatkę szopską: Tradycyjny smak Bułgarii

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • 4 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula szalotka lub 1/4 białej cebuli,
  • 150 g słonego sera bułgarskiego, szopskiego, bałkańskiego,
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • czarne oliwki do dekoracji.

Jak przygotować sałatkę szopską?

  1. Pokrój pomidory w kostkę, ogórki umyj, obierz i pokrój na kawałki, a paprykę pokrój w kostkę, usuwając pestki. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki.
  2. W dużej salaterce ułóż warstwami pomidory, ogórki i paprykę. Na wierzch połóż cienko pokrojoną cebulę.
  3. Warzywa dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny.
  4. Ser zetrzyj na tarce i posyp nim sałatkę. Dodaj posiekaną natkę i udekoruj czarnymi oliwkami.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do sałatki szopskiej można dodać inne warzywa, np. zieloną paprykę, cukinię lub czerwoną cebulę.
  • Zamiast oliwy z oliwek można użyć oleju słonecznikowego lub rzepakowego.
  • Sałatkę szopską można podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje