WAŻNE
TERAZ

Dron nad budynkami rządowymi. Jest komunikat premiera

Najgorsze warzywo do rosołu. Polacy wrzucają na potęgę, a jest tak szkodliwe, że ekspert ostrzega

Rosół, ten polski kulinarny klasyk, od wieków kojarzy się z domowym ciepłem i zdrowiem. Jednak nawet tak prosta potrawa może kryć w sobie pewne niebezpieczeństwa. Wszystko przez jeden, często stosowany składnik – opalaną cebulę. Dlaczego ten pozornie niegroźny dodatek może sprawić, że nasz ulubiony rosół stanie się potrawą szkodliwą dla zdrowia?

Najgorsze warzywo jakie możesz dodać do rosołu.Najgorsze warzywo jakie możesz dodać do rosołu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Rosół to jedno z najważniejszych dań w polskiej kuchni, które zyskało status królewskiej zupy. Znany jest ze swojego bogatego smaku, aromatu i właściwości zdrowotnych. Powszechnie stosowany w leczeniu przeziębień i w celu wzmocnienia organizmu, rosół jest synonimem domowego ciepła i tradycji. Jednak, mimo swojej popularności, nie każdy składnik, który dodajemy do tej zupy, jest bezpieczny. Istnieje jedno warzywo, które może zamienić tę pyszną potrawę w coś szkodliwego, a nawet toksycznego. Eksperci alarmują, by unikać go w procesie przygotowywania rosołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki po bombajsku. Są tak pyszne, że nie trzeba do nich niczego więcej

Opalana cebula – słodki smak, gorzkie skutki

Od pokoleń przekazywane przepisy na rosół często zawierają wskazówki dotyczące opalania cebuli. Ma ona nadać zupie głęboki kolor i wyjątkowy aromat. Jednak ten tradycyjny sposób przygotowania warzywa niesie ze sobą poważne zagrożenie.

Baszar El-Helou, dietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Instytutu Badawczego, alarmuje:

Jeśli przypieczona cebula trafi do rosołu, razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki, jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Akrylamid to substancja, która powstaje w wyniku procesów smażenia, pieczenia czy właśnie opalania produktów bogatych w skrobię. Jej długotrwałe spożywanie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym zwiększenia ryzyka nowotworów.

Jak przygotować rosół, aby był zdrowy i smaczny?

Aby cieszyć się smakiem rosołu bez obaw o zdrowie, warto wprowadzić kilka prostych zmian w jego przygotowaniu:

  • Zrezygnuj z opalania cebuli: Zamiast palić cebulę, wystarczy ją dokładnie umyć i wrzucić do garnka wraz z łupiną. W ten sposób nada ona zupie piękny kolor i delikatny smak, bez ryzyka powstawania szkodliwych substancji.
  • Usuń spalone części: Jeśli już wcześniej opaliłeś cebulę, przed dodaniem jej do rosołu dokładnie usuń wszystkie spalone fragmenty.
  • Wybierz odpowiednie mięso: Choć kurczak jest popularnym składnikiem rosołu, warto rozważyć inne opcje. Magda Gessler zwraca uwagę, że "Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon". Lepiej zdecydować się na wołowinę lub kaczkę, które są zdrowszym i bardziej aromatycznym wyborem.

Opalana cebula może znacząco obniżyć wartość odżywczą rosołu i stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. Aby cieszyć się tym tradycyjnym daniem bez obaw, warto zrezygnować z tego szkodliwego zwyczaju i wybrać zdrowsze alternatywy.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji