Najlepsze śniadanie na upalne dni. Placki z tym dodatkiem są puszyste i lekkie jak chmurka
Latem królują u mnie słodkie śniadania. Najchętniej sięgam wtedy po naleśniki, omlety na słodko oraz placuszki. Te ostatnie wyróżniają się wyjątkowym, głównym składnikiem.
Placuszki są pysznym sposobem na rozpoczęcie dnia. Wystarczy dodać do nich kilka dodatków, aby stworzyć pełnowartościowy posiłek, który nasyci nas na długie godziny i doda energii z samego rana. Garść orzechów, hojna ilość jogurtu naturalnego lub sezonowe owoce mogą dopełnić smak i dodać plackom wielu wartości odżywczych. Jednak jest jeszcze jeden składnik, który sprawi, że śniadanie będzie nie tylko smaczne, ale i naprawdę pożywne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!
Dlaczego warto przygotować placuszki na maślance?
Mimo że maślanka nie wydaje się najbardziej oczywistym składnikiem placuszków, warto użyć jej zamiast mleka. Dzięki niej twoje śniadanie będzie znacznie bardziej puszyste i delikatne, a także bardziej wilgotniejsze. Dużą zaletą tego przepisu jest lekko kwaśny smak maślanki, który doskonale współgra ze słodkimi owocami oraz dodatkami, takimi jak czekolada czy dżem. Dodatkowo jest bogata w probiotyki, które wspierają zdrową florę bakteryjną jelit i wspomagają trawienie. Zawiera także witaminy z grupy B oraz cenne minerały, takie jak wapń i magnez, które pozytywnie wpływają na układ kostny i nerwowy.
Przepis na wyjątkowe placuszki z maślanki:
Składniki:
- 240 g maślanki,
- 130 g mąki pszennej,
- jajko,
- łyżeczka cukru,
- łyżka oliwy,
- 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 250 g truskawek,
- garść orzechów włoskich,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski.
- Dodaj maślankę, jajko oraz cukier i dokładnie wymieszaj mikserem lub trzepaczką ręczną.
- Odstaw na około 5 minut, aby ciasto lekko odpoczęło.
- W tym czasie dokładnie umyj truskawki i usuń szypułki.
- Aby pozbyć się ewentualnych bakterii i pestycydów, namocz truskawki w wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub octu jabłkowego (ok. 1 łyżka na litr wody).
- Po 5 minutach wyjmij truskawki, opłucz je pod bieżącą wodą i pokrój w ćwiartki.
- Orzechy posiekaj w drobne kawałki.
- Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju, a następnie łyżką nakładaj okrągłe porcje ciasta.
- Smaż na małym ogniu, a gdy zauważysz, że ciasto delikatnie ścięło się od góry, przerzuć placuszek na drugą stronę i smaż, aż ładnie się zarumieni.
- Gotowe placuszki przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj z pokrojonymi owocami i orzechami włoskimi.