Kotlet schabowy to absolutna klasyka i stały gość w wielu polskich domach. Nieco zmodyfikowaliśmy przepis i dodaliśmy jeden składnik, który odmieni całe danie. Oto przepis na najlepszy kotlet schabowy.
Najlepszy kotlet schabowy – przepis i wykonanie
Kotlety schabowe to danie, które od zawsze kojarzy nam się z obiadem u mamy. Dźwięk tłuczonego mięsa w każdą niedzielę roznosił się po klatce schodowej.
Postanowiliśmy nieco odświeżyć klasyczny przepis i przygotować go w innej wersji. Dzięki jednemu składnikowi mięso jest jeszcze bardziej soczyste i delikatne – to sprawi, że zrobić najlepszy kotlet schabowy. Marynatę do mięsa przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Schabowy w majonezie. Naszym sekretem jest majonez, który dodajemy do panierki. Wszystko możesz przygotować dzień wcześniej, więc to idealny przepis dla zabieganych. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków i surówki- obiad jak u mamy! Mięso pozostawione na kilka godzin w marynacie z majonezu, soku z cytryny i ziół staje się bardziej kruche i soczyste. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na najlepszy kotlet schabowy.
Składniki
Najlepszy kotlet schabowy – składniki
- 6 plastrów schabu
- 2 jaja
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Jak marynować mięso do schabowego?
Zacznijmy od przygotowania mięsa do najlepszego kotleta schabowego.
Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i na całą noc schować mięso do lodówki. Plastry schabu rozbij na cienkie kotlety. Żeby deska nie uciekała podczas rozbijania, podłóż pod nią ręcznik kuchenny lub kuchenną łapkę. Nie musisz usuwać tłuszczu i błonek. Aby mięso nie rwało się podczas rozbijania, przykryj je woreczkiem śniadaniowym lub folią i przez nią rozbijaj mięso.
Gdy kotlety będą już cienkie i rozbite przejdź do przygotowania marynaty. W robocie kuchennym połącz: jajka, majonez, sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek, świeży koperek i pietruszkę. Zamiast świeżych ziół możesz użyć też po łyżeczce suszonych.
Obtocz mięso w przygotowanej marynacie. Możesz zostawić je na kilka godzin w marynacie, ale jeśli nie masz tyle czasu, to przejdź od razu do panierowania i smażenia.
Jeśli postanowiłeś schować je do lodówki na całą noc, to przed panierowaniem wyciągnij talerz z kotletami godzinę wcześniej z lodówki.
Następnie obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni. Kotlety możesz smażyć na oleju lub smalcu. Smaż tak, żeby ładnie zarumieniły się z obu stron. Najlepiej będzie robić to na średniej mocy palnika. Po usmażeniu odłóż kotlety na talerz z kawałkiem ręcznika papierowego, żeby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
Najlepszy kotlet schabowy jest gotowy
Nasze kotlety schabowe w innym wydaniu są już gotowe. Teraz spróbuj najlepszy kotlet schabowy.
Podawaj je z ziemniaki lub frytkami i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzą się tutaj wszelkie surówki na bazie kapusty. Możesz również podać kotlety w towarzystwie zasmażanej kapusty. Po prostu palce lizać!
Smacznego!