Nie barszcz i nie grzybowa. Tadeusz Müller wspomina zupełnie inną zupę wigilijną

Święta to czas pełen wspomnień i podróży do dzieciństwa. Dziennikarka WP Karolina Motylewska zapytała Tadeusza Müllera, jakie świąteczne tradycje i smaki wyniósł z rodzinnego domu. Restaurator i syn gwiazdy TVN wspomina nietypowe potrawy, których próżno szukać na tradycyjnym, polskim stole.

Tadeusz Müller z mamą Magdą i siostrą LarąTadeusz Müller z mamą Magdą Gessler i siostrą Larą Gessler
Źródło zdjęć: © Instagram
Ewa MalinowskaKarolina Motylewska

Tadeusz Müller jest synem polskiej restauratorki Magdy Gessler. Urodził się w Madrycie i to właśnie z Hiszpanią związane są jego wspomnienia z dzieciństwa. Nie brakuje w nim smaków nieoczywistych, związanych z tradycją kraju, w którym się wychował. Magda Gessler dbała również o wyjątkową, pełną ciepła atmosferę, która dodatkowo ogrzewała serca w słonecznej Hiszpanii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tadeusz Müller o tradycjach świątecznych. Jak wyglądały jego święta w Hiszpanii?

Nietypowe dania wigilijne Tadeusza Müllera

Podczas gdy na polskim stole królują śledzie pod różnymi postaciami i smażony karp, Hiszpanie zajadają się owocami morza.

— Święta w Hiszpanii to jest w ogóle inna sytuacja niż w Polsce. Przed świętami to jest festiwal owoców morza. Wszyscy ganiają po mieście tak jak u nas za karpiem, dorszem i śledziami, to tam za owocami morza. Okres świąt to jedzenie krewetek, kalmarów, homarów. Wszystkich rzeczy, które można wyciągnąć z morza, ponieważ nie każdy je to na co dzień. Święta to jest taki moment, gdy możemy coś wyjątkowego położyć na stole — mówi Tadeusz Müller.

W czasie, gdy my z sentymentem wspominamy babciny barszcz czy pierogi, syn Magdy Gessler w szufladzie ze wspomnieniami trzyma sopa de ajo. Pod tą nazwą skrywa się hiszpańska zupa czosnkowa, którą Tadeusz zajadał się w czasie wigilijnej kolacji.

Sopa de ajo to świąteczne wspomnienie Tadeusza Müllera
Sopa de ajo to świąteczne wspomnienie Tadeusza Müllera © Adobe Stock | MYCHKO#ALEX
— Bardzo mocna w smaku, robiona na bulionie, dużo czosnko, wędzonej papryki. Do tego jajko sadzone i grzanka z aioli. To smak mojego dzieciństwa, jeśli chodzi o święta — wspomina restaurator.

Świąteczne prezenty u Magdy Gessler

Do hiszpańskiego domu Magdy Gessler, w którym wychowywał się jej syn, przychodzili sąsiedzi z całej dzielnicy. Nie mogło zabraknąć tam choinki, która była dość ekscentryczną dekoracją jak na tamte czasy. To wokół niej zbierały się tłumy bliższych i dalszych znajomych.

Tadeusz Muller z mamą i siostrą w programie "MasterChef"
Tadeusz Müller z mamą i siostrą w programie "MasterChef" © Facebook

Święta to również czas prezentów. Tadeusz Müller wspomina drewniane zabawki, które zgodnie z protestancką tradycją, czekały na niego pod choinką. Podarunków nie może zabraknąć również dziś. Na jaki prezent liczyć może Magda Gessler, mama restauratora?

— Na pewno będzie to coś wspólnego z kulinariami, bo ona lubi podawać jedzenie z rozmachem. Mamy gadżety do kuchni, które podkreślają jej piękno zewnętrzne i wewnętrzne — powiedział Tadeusz Müller.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem