Nie daj się nabić w butelkę na targu. Tak z łatwością rozpoznasz polskie truskawki

Na tegorocznych targach warzywnych niespodziewanie pojawiły się polskie truskawki. Jednak jak nie dać się oszukać podczas zakupów i rozpoznać, czy mamy do czynienia z krajowymi owocami, czy też z importowanymi? Istnieje kilka prostych trików, które warto znać, aby uniknąć pułapek.

Nie daj się nabić w butelkę na targu. Zobacz, jak rozpoznać polskie truskawkiNie daj się nabić w butelkę na targu. Zobacz, jak rozpoznać polskie truskawki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Pierwsze polskie truskawki już w sprzedaży! To idealny czas, aby rozkoszować się słodkim smakiem tych pysznych owoców. Niestety, jak co roku, nie wszyscy sprzedawcy są uczciwi. Często zdarza się, że pod szyldem polskich truskawek sprzedawane są importowane owoce. Jak nie dać się oszukać i mieć pewność, że kupujemy prawdziwie polskie truskawki? Oto kilka prostych trików, które pomogą ci w dokonaniu trafnego wyboru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tymi genialnymi kopytkami wiosna jeszcze dziś pojawi się w twojej kuchni

Sezon na polskie truskawki w pełni! Jak nie dać się oszukać na targu?

Katarzyna Bosacka i inni eksperci podkreślają znaczenie sprawdzenia kraju pochodzenia truskawek na opakowaniach lub skrzynkach. Jeśli nie jesteśmy pewni autentyczności informacji, warto sięgnąć po kolejne sposoby identyfikacji. Szypułka truskawki może nam wiele powiedzieć. Po 3-4 dniach transportu z dalekich krajów, takich jak Afryka czy południowa Europa, truskawki wyglądają na mniej świeże. Zmęczona podróżą szypułka jest zwiędnięta, a od truskawki odchodzi z trudem. Ponadto jej kolor staje się matowy.

Dodatkowe wskazówki:

  • Polskie truskawki są zazwyczaj mniejsze i bardziej nierówne niż te importowane.
  • Sezon na polskie truskawki trwa od czerwca do lipca. Owoce dostępne poza tym okresem prawdopodobnie pochodzą z importu.
  • Kupuj truskawki od zaufanych sprzedawców, którzy dbają o jakość swoich produktów.

Stosując się do tych prostych wskazówek, bez problemu rozpoznasz polskie truskawki i unikniesz rozczarowania. Pamiętaj, że kupowanie owoców lokalnych to nie tylko gwarancja świeżości i smaku, ale także wsparcie dla polskich rolników.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇