WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Kiedy nie mam czasu trzeć ziemniaków, robię placki z innego warzywa. Smakuję wybornie

Czy kiedykolwiek byłeś zmęczony mozolnym tarciem ziemniaków na placki? Jeśli tak, mam dla ciebie świetną alternatywę, która nie tylko oszczędzi twoim rękom trudu, ale także dostarczy ci wyjątkowego smaku. Zapomnij o tradycyjnych plackach ziemniaczanych i sięgnij po placki z kalafiora.

Kiedy nie mam czasu trzeć ziemniaków, robię placki z innego warzywa. Smakuję wybornieKiedy nie mam czasu trzeć ziemniaków, robię placki z innego warzywa. Smakuję wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Placki ziemniaczane to bez wątpienia klasyka polskiej kuchni. Chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku, idealnie komponują się z gulaszem, śmietaną czy sosem grzybowym. Choć ich przygotowanie jest stosunkowo proste, jedna czynność może skutecznie nas zniechęcić - mozolne tarcie ziemniaków na tarce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialna sałatka à la pomidor. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem

Na szczęście istnieje prosty sposób na pyszne placki bez wysiłku! Wystarczy zamienić ziemniaki na... kalafiora! Placki kalafiorowe to fantastyczna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są równie pyszne, a przy tym o wiele łatwiejsze w przygotowaniu.

Przepis na placki kalafiorowe

Składniki:

  • 500 g kalafiora,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kalafiora umyj i pokrój na drobne kawałki. Możesz go również zblendować.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. W misce wymieszaj kalafiora, cebulę, jajko, śmietanę, mąkę, sól i pieprz.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką wykładaj porcje ciasta na patelnię i formuj z nich nieduże placki.
  5. Smaż placki na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
  6. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do ciasta na placki kalafiorowe możesz dodać inne warzywa, np. startego ziemniaka, cukinię lub marchewkę.
  • Aby placki były bardziej chrupiące, możesz dodać do ciasta 2 łyżki bułki tartej.
  • Placki kalafiorowe można również upiec w piekarniku. W tym celu rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż będą złociste.

Podawaj placki kalafiorowe z ulubionymi dodatkami, np. sosem śmietanowym, gulaszem, jajecznicą lub na słodko z syropem klonowym lub dżemem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze