PoradyNie gotuj na nich zup. W tych częściach kurczaka gromadzą się pasożyty i toksyny

Nie gotuj na nich zup. W tych częściach kurczaka gromadzą się pasożyty i toksyny

Kiedy temperatura za oknem spada, w ruch idą zupy. Idealnie rozgrzewają i smakują dobrze również po podgrzaniu. Warto zadbać o to, by były nie tylko smaczne, ale również zdrowe.

To najgorsze mięso do zup
To najgorsze mięso do zup
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podstawą każdej zupy jest esencjonalny wywar, powstający najczęściej z mięsa i warzyw. O ile z warzywami większych problemów nie ma, o tyle sam wybór mięsnej wkładki nie jest taki prosty. Często wybór pada na drobiowe mięso, które pasuje niemal do wszystkich zup. Atrakcyjną ceną kuszą jednak części, które nie powinny trafiać na nasze stoły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka witrażyki z czterech składników. Pyszności!

Najgorsze mięso na zupę

Nie ma chyba nic bardziej pokrzepiającego w chłodne dni niż aromatyczna, domowa zupa. To nie tylko pyszny posiłek, ale także źródło wielu witamin i minerałów, które wzmacniają nasz organizm. Jednak, aby zupa była nie tylko smaczna, ale też bezpieczna, warto zwrócić uwagę na jakość składników.

Zupa ogórkowa- Pyszności
Zupa ogórkowa- Pyszności© Adobe Stock

Choć kurczak jest popularnym wyborem do przygotowania rosołu, nie wszystkie jego części są równie bezpieczne. Eksperci ostrzegają przed spożywaniem głowy, płuc i kuperka, ponieważ w tych częściach mogą gromadzić się szkodliwe substancje i pasożyty. Nawet długotrwałe gotowanie nie zawsze pozwala je całkowicie usunąć.

Głowizna może zawierać wysokie stężenie metali ciężkich, hormonów i innych substancji szkodliwych, które mogą negatywnie wpływać na nasz organizm. Podroby zawierają dużo tłuszczu i białka, które podczas gotowania mogą powodować zmętnienie wywaru.

Jak wybrać mięso na zupę?

Wybierając wysokiej jakości mięso z bezpiecznych części, możemy cieszyć się pysznym i zdrową zupą. Sprawdzi się czerwone mięso z kością, takie jak szponder, mostek czy żeberka wołowe. Jest ono bogate w kolagen, który nadaje rosołowi żelatynową konsystencję i korzystnie wpływa na stawy oraz skórę. Postawić można także na kaczkę, której mięso nadaje wywarowi głęboki, ciemny kolor i charakterystyczny smak. Warto pamiętać, że zarówno wołowina, jak i kaczka są źródłem żelaza, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zupa z mięsem mielonym
Zupa z mięsem mielonym © Adobe Stock

Jeśli zależy ci na lekkim smaku, postaw na drób, taki jak kurczak czy indyk. Mięso drobiowe jest zazwyczaj chudsze i łatwostrawne. Udka, piersi czy skrzydełka będą tutaj jak znalazł.

poradymięsozupy
Wybrane dla Ciebie