PrzepisWystarczy dolać szklankę. Aż trudno uwierzyć, że tak podbija smak kapuśniaku

Wystarczy dolać szklankę. Aż trudno uwierzyć, że tak podbija smak kapuśniaku

Wśród zwolenników tradycyjnej polskiej kuchni trwa odwieczna wojna o kapuśniak. Jednym bardziej smakuje ugotowany na świeżej główce, inni wolą wyrazisty kiszony dodatek. Osobiście uważam, że obydwie zupy mogą smakować dobrze, gdy zadbasz o właściwe proporcje i nie będziesz się spieszyć z gotowaniem. Smak kapuśniaku z białej kapusty podrasuje prosty składnik, który zazwyczaj ląduje w zlewie.

Słodki smak zupy warto zbalansować kwaśnym dodatkiem
Słodki smak zupy warto zbalansować kwaśnym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kapuśniak ze świeżej kapusty –pomimo tego, że potrafi być naprawdę pyszny – często wychodzi za słodki. Sprawę ratują przyprawy i zioła – czarny pieprz, odrobina kminku, lubczyk czy świeży koperek. Jednak dla wielu osób ta zupa uznawana jest za mdłą i bez smaku. Jak sprawić, by była bardziej wyrazista? Z pomocą przychodzi zalewa z ogórków kiszonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Wzbogać zupę o wartościowy probiotyk

Sok z ogórków kiszonych to naturalny probiotyk. W wyniku fermentacji powstają bakterie, które pozytywnie działają na mikroflorę jelit. Wspierają odporność organizmu i działają oczyszczająco. To także bogactwo składników mineralnych, takich jak potas i magnez, które wspomagają pracę mięśni i nerwów.

Ten wartościowy dodatek do zupy możesz pić jak lemoniadę. Szczególnie rekomendowany jest rano na czczo. Tak spożywany pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn po nocy i wpływa korzystnie na przemianę materii. Warto go pić również po intensywnym wysiłku fizycznym, ponieważ nawadnia organizm i pomaga w regeneracji mięśni.

Jak sok z kiszonych ogórków działa na organizm?

Dzięki wysokiej zawartości elektrolitów, sok z kiszonych ogórków pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej organizmu, co jest istotne szczególnie podczas upałów lub po intensywnych ćwiczeniach fizycznych.

Dodatkowo, obecność antyoksydantów wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, co przyczynia się do ogólnego wzmocnienia organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. Picie soku z kiszonych ogórków to również sposób na detoksykację organizmu.

Przepis na kapuśniak z białej kapusty

Aby zupa była bardziej sycąca, możesz dodać żeberka wieprzowe lub kiełbasę pokrojoną w plasterki. W sezonie zamiast przecieru pomidorowego możesz dodać 2 pomidory malinowe – sparzone i obrane ze skórki.  

Składniki:

  1. 1 mała główka białej kapusty,
  2. 4-5 ziemniaków,
  3. 2 marchewki,
  4. cebula,
  5. 2 litry bulionu warzywnego,
  6. 100 ml przecieru pomidorowego,
  7. 1 szklanka soku z kiszonych ogórków,
  8. garść posiekanego koperku,
  9. sól, pieprz do smaku,
  10. opcjonalnie: 300 g boczku wędzonego lub kiełbasy i zasmażka

Wykonanie:

  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści, wytnij głąb, a pozostałą główkę posiekaj w niewielką kostkę.
  2. Marchewki i ziemniaki obierz ze skórek, również pokrój w kostkę.
  3. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka i zalej bulionem.
  4. Dodaj obraną cebulą i opcjonalnie wędzony boczek pokrojony w kostkę.
  5. Wstaw do zagotowania, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika. Gotuj, aż warzywa będę miękkie, czyli ok. 30 minut.
  6. Na koniec dodaj przecier pomidorowy i sok z kiszonych ogórków. Dopraw solą i pieprzem do smaku, posyp posiekanym koperkiem.

Pyszny kapuśniak z zasmażką

Jeśli chcesz zagęścić zupę, możesz użyć tradycyjnej polskiej zasmażki. Na patelni roztop łyżkę masła i wymieszaj z łyżką mąki. Dodaj trochę gorącego bulionu z zupy. Dokładnie rozmieszaj, a następnie przelej do garnka z kapuśniakiem.

Wybrane dla Ciebie