Wystarczy dolać szklankę. Aż trudno uwierzyć, że tak podbija smak kapuśniaku
Wśród zwolenników tradycyjnej polskiej kuchni trwa odwieczna wojna o kapuśniak. Jednym bardziej smakuje ugotowany na świeżej główce, inni wolą wyrazisty kiszony dodatek. Osobiście uważam, że obydwie zupy mogą smakować dobrze, gdy zadbasz o właściwe proporcje i nie będziesz się spieszyć z gotowaniem. Smak kapuśniaku z białej kapusty podrasuje prosty składnik, który zazwyczaj ląduje w zlewie.
Kapuśniak ze świeżej kapusty –pomimo tego, że potrafi być naprawdę pyszny – często wychodzi za słodki. Sprawę ratują przyprawy i zioła – czarny pieprz, odrobina kminku, lubczyk czy świeży koperek. Jednak dla wielu osób ta zupa uznawana jest za mdłą i bez smaku. Jak sprawić, by była bardziej wyrazista? Z pomocą przychodzi zalewa z ogórków kiszonych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny
Wzbogać zupę o wartościowy probiotyk
Sok z ogórków kiszonych to naturalny probiotyk. W wyniku fermentacji powstają bakterie, które pozytywnie działają na mikroflorę jelit. Wspierają odporność organizmu i działają oczyszczająco. To także bogactwo składników mineralnych, takich jak potas i magnez, które wspomagają pracę mięśni i nerwów.
Ten wartościowy dodatek do zupy możesz pić jak lemoniadę. Szczególnie rekomendowany jest rano na czczo. Tak spożywany pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn po nocy i wpływa korzystnie na przemianę materii. Warto go pić również po intensywnym wysiłku fizycznym, ponieważ nawadnia organizm i pomaga w regeneracji mięśni.
Jak sok z kiszonych ogórków działa na organizm?
Dzięki wysokiej zawartości elektrolitów, sok z kiszonych ogórków pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej organizmu, co jest istotne szczególnie podczas upałów lub po intensywnych ćwiczeniach fizycznych.
Dodatkowo, obecność antyoksydantów wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, co przyczynia się do ogólnego wzmocnienia organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. Picie soku z kiszonych ogórków to również sposób na detoksykację organizmu.
Przepis na kapuśniak z białej kapusty
Aby zupa była bardziej sycąca, możesz dodać żeberka wieprzowe lub kiełbasę pokrojoną w plasterki. W sezonie zamiast przecieru pomidorowego możesz dodać 2 pomidory malinowe – sparzone i obrane ze skórki.
Składniki:
- 1 mała główka białej kapusty,
- 4-5 ziemniaków,
- 2 marchewki,
- cebula,
- 2 litry bulionu warzywnego,
- 100 ml przecieru pomidorowego,
- 1 szklanka soku z kiszonych ogórków,
- garść posiekanego koperku,
- sól, pieprz do smaku,
- opcjonalnie: 300 g boczku wędzonego lub kiełbasy i zasmażka
Wykonanie:
- Kapustę obierz z wierzchnich liści, wytnij głąb, a pozostałą główkę posiekaj w niewielką kostkę.
- Marchewki i ziemniaki obierz ze skórek, również pokrój w kostkę.
- Wszystkie warzywa wrzuć do garnka i zalej bulionem.
- Dodaj obraną cebulą i opcjonalnie wędzony boczek pokrojony w kostkę.
- Wstaw do zagotowania, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika. Gotuj, aż warzywa będę miękkie, czyli ok. 30 minut.
- Na koniec dodaj przecier pomidorowy i sok z kiszonych ogórków. Dopraw solą i pieprzem do smaku, posyp posiekanym koperkiem.
Pyszny kapuśniak z zasmażką
Jeśli chcesz zagęścić zupę, możesz użyć tradycyjnej polskiej zasmażki. Na patelni roztop łyżkę masła i wymieszaj z łyżką mąki. Dodaj trochę gorącego bulionu z zupy. Dokładnie rozmieszaj, a następnie przelej do garnka z kapuśniakiem.