Wystarczy dolać szklankę. Aż trudno uwierzyć, że tak podbija smak kapuśniaku

Wśród zwolenników tradycyjnej polskiej kuchni trwa odwieczna wojna o kapuśniak. Jednym bardziej smakuje ugotowany na świeżej główce, inni wolą wyrazisty kiszony dodatek. Osobiście uważam, że obydwie zupy mogą smakować dobrze, gdy zadbasz o właściwe proporcje i nie będziesz się spieszyć z gotowaniem. Smak kapuśniaku z białej kapusty podrasuje prosty składnik, który zazwyczaj ląduje w zlewie.

Słodki smak zupy warto zbalansować kwaśnym dodatkiemSłodki smak zupy warto zbalansować kwaśnym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kapuśniak ze świeżej kapusty –pomimo tego, że potrafi być naprawdę pyszny – często wychodzi za słodki. Sprawę ratują przyprawy i zioła – czarny pieprz, odrobina kminku, lubczyk czy świeży koperek. Jednak dla wielu osób ta zupa uznawana jest za mdłą i bez smaku. Jak sprawić, by była bardziej wyrazista? Z pomocą przychodzi zalewa z ogórków kiszonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Wzbogać zupę o wartościowy probiotyk

Sok z ogórków kiszonych to naturalny probiotyk. W wyniku fermentacji powstają bakterie, które pozytywnie działają na mikroflorę jelit. Wspierają odporność organizmu i działają oczyszczająco. To także bogactwo składników mineralnych, takich jak potas i magnez, które wspomagają pracę mięśni i nerwów.

Ten wartościowy dodatek do zupy możesz pić jak lemoniadę. Szczególnie rekomendowany jest rano na czczo. Tak spożywany pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn po nocy i wpływa korzystnie na przemianę materii. Warto go pić również po intensywnym wysiłku fizycznym, ponieważ nawadnia organizm i pomaga w regeneracji mięśni.

Jak sok z kiszonych ogórków działa na organizm?

Dzięki wysokiej zawartości elektrolitów, sok z kiszonych ogórków pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej organizmu, co jest istotne szczególnie podczas upałów lub po intensywnych ćwiczeniach fizycznych.

Dodatkowo, obecność antyoksydantów wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, co przyczynia się do ogólnego wzmocnienia organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. Picie soku z kiszonych ogórków to również sposób na detoksykację organizmu.

Przepis na kapuśniak z białej kapusty

Aby zupa była bardziej sycąca, możesz dodać żeberka wieprzowe lub kiełbasę pokrojoną w plasterki. W sezonie zamiast przecieru pomidorowego możesz dodać 2 pomidory malinowe – sparzone i obrane ze skórki.  

Składniki:

  1. 1 mała główka białej kapusty,
  2. 4-5 ziemniaków,
  3. 2 marchewki,
  4. cebula,
  5. 2 litry bulionu warzywnego,
  6. 100 ml przecieru pomidorowego,
  7. 1 szklanka soku z kiszonych ogórków,
  8. garść posiekanego koperku,
  9. sól, pieprz do smaku,
  10. opcjonalnie: 300 g boczku wędzonego lub kiełbasy i zasmażka

Wykonanie:

  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści, wytnij głąb, a pozostałą główkę posiekaj w niewielką kostkę.
  2. Marchewki i ziemniaki obierz ze skórek, również pokrój w kostkę.
  3. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka i zalej bulionem.
  4. Dodaj obraną cebulą i opcjonalnie wędzony boczek pokrojony w kostkę.
  5. Wstaw do zagotowania, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika. Gotuj, aż warzywa będę miękkie, czyli ok. 30 minut.
  6. Na koniec dodaj przecier pomidorowy i sok z kiszonych ogórków. Dopraw solą i pieprzem do smaku, posyp posiekanym koperkiem.

Pyszny kapuśniak z zasmażką

Jeśli chcesz zagęścić zupę, możesz użyć tradycyjnej polskiej zasmażki. Na patelni roztop łyżkę masła i wymieszaj z łyżką mąki. Dodaj trochę gorącego bulionu z zupy. Dokładnie rozmieszaj, a następnie przelej do garnka z kapuśniakiem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"