PrzepisProste przepisyNie kapusta i nie mięso. Do jesiennych pierogów pakuję inny bajeczny farsz

Nie kapusta i nie mięso. Do jesiennych pierogów pakuję inny bajeczny farsz

Pierogi z dynią i masłem szałwiowym
Pierogi z dynią i masłem szałwiowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | E. Rejmer
Magdalena Pomorska

03.10.2024 14:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jesienna wersja pierogów nawiązuje do sezonowych składników. Polecam na obiad tę potrawę z dodatkiem dyni. Jeśli pierogi podasz z doskonałym masełkiem szałwiowym, to zachwycisz nawet wybrednych gości przy stole.

Pierogi to jedno z ulubionych dań wielu Polaków, a jesień to doskonały czas na eksperymenty w kuchni. Przepis na pierogi z dynią to sposób na wykorzystanie puree z dyni i połączenia go w prosty sposób z pozostałymi składnikami. Słodycz dyni idealnie pasuje do twarogu i bardziej wyrazistych przypraw. Można użyć różnych odmian dyni, jednak dynia hokkaido ze względu na swoją delikatność jest szczególnie polecana.

Idealne ciasto na pierogi

Pierogi z dynią to prawdziwy hit jesieni. Aby jednak cieszyć się pełnią smaku, należy zacząć od przygotowania idealnego ciasta. Kluczowe składniki to mąka pszenna i gorąca woda, a także nieco puree z dyni dodane do samego ciasta. Przygotowane ciasto powinno być elastyczne i łatwo formować się w pierogi. Upewnij się, że wałkujesz je na równą grubość około 3 mm, co pozwoli na równomierne gotowanie i zachowanie idealnej struktury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na pierogi z dynią

Wspomniane elastyczne ciasto na pierogi musi wypełnisz doskonale doprawionym farszem z puree z dyni oraz twarogu. Poniżej znajdziesz listę wszystkich produktów na pierogi z dynią.

Składniki na ciasto:

  • 1 łyżka masła,
  • 50 ml gorącej wody,
  • 230 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 40 g puree z dyni.

Składniki na farsz:

  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 150 g twarogu (śmietankowego lub 3-krotnie mielonego)
  • 150 g puree z dyni,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. W gorącej wodzie rozpuść masło, a następnie wymieszaj z mąką oraz puree i zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na ok. 20 minut pod przykryciem z przewiewnej ściereczki, aby gluten zaczął pracować.
  2. Cebulę obierz i zezłoć na patelni na maśle. W misce połącz twaróg i dynię, a następnie wymieszaj z cebulą. Dopraw do smaku.
  3. Ciasto podziel na dwie części, jedną schować pod ściereczkę, a drugą rozwałkuj na ok. 3 mm, podsypując mąką.
  4. Wycinaj kółka, na każde nakładaj porcję farszu i sklej.
  5. Zagotuj wodę, posól i wrzucaj partiami pierogi. Gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Masło szałwiowe - dodatek do pierogów z dynią

Pierogi z dynią to danie wszechstronne, które można serwować na różne sposoby. Najprostszą, a jednocześnie najsmaczniejszą i bardzo ciekawą omastą będzie masło szałwiowe. To nic innego jak przesmażone szybko na maśle listki świeżej szałwię. Uwolnią swoje aromaty i lekko chrupiące świetnie uzupełnią całe danie. Wystarczy ok. pół szklanki szałwii na jedną łyżkę masła.

pierogidyniaobiad