Nie kapusta i nie mięso. Do jesiennych pierogów pakuję inny bajeczny farsz

Jesienna wersja pierogów nawiązuje do sezonowych składników. Polecam na obiad tę potrawę z dodatkiem dyni. Jeśli pierogi podasz z doskonałym masełkiem szałwiowym, to zachwycisz nawet wybrednych gości przy stole.

Pierogi z dynią i masłem szałwiowymPierogi z dynią i masłem szałwiowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | E. Rejmer
Magdalena Pomorska

Pierogi to jedno z ulubionych dań wielu Polaków, a jesień to doskonały czas na eksperymenty w kuchni. Przepis na pierogi z dynią to sposób na wykorzystanie puree z dyni i połączenia go w prosty sposób z pozostałymi składnikami. Słodycz dyni idealnie pasuje do twarogu i bardziej wyrazistych przypraw. Można użyć różnych odmian dyni, jednak dynia hokkaido ze względu na swoją delikatność jest szczególnie polecana.

Idealne ciasto na pierogi

Pierogi z dynią to prawdziwy hit jesieni. Aby jednak cieszyć się pełnią smaku, należy zacząć od przygotowania idealnego ciasta. Kluczowe składniki to mąka pszenna i gorąca woda, a także nieco puree z dyni dodane do samego ciasta. Przygotowane ciasto powinno być elastyczne i łatwo formować się w pierogi. Upewnij się, że wałkujesz je na równą grubość około 3 mm, co pozwoli na równomierne gotowanie i zachowanie idealnej struktury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Święto Pieroga w Szczerbinie. Relacja z konkursu na najlepsze pierogi

Przepis na pierogi z dynią

Wspomniane elastyczne ciasto na pierogi musi wypełnisz doskonale doprawionym farszem z puree z dyni oraz twarogu. Poniżej znajdziesz listę wszystkich produktów na pierogi z dynią.

Składniki na ciasto:

  • 1 łyżka masła,
  • 50 ml gorącej wody,
  • 230 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 40 g puree z dyni.

Składniki na farsz:

  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 150 g twarogu (śmietankowego lub 3-krotnie mielonego)
  • 150 g puree z dyni,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. W gorącej wodzie rozpuść masło, a następnie wymieszaj z mąką oraz puree i zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na ok. 20 minut pod przykryciem z przewiewnej ściereczki, aby gluten zaczął pracować.
  2. Cebulę obierz i zezłoć na patelni na maśle. W misce połącz twaróg i dynię, a następnie wymieszaj z cebulą. Dopraw do smaku.
  3. Ciasto podziel na dwie części, jedną schować pod ściereczkę, a drugą rozwałkuj na ok. 3 mm, podsypując mąką.
  4. Wycinaj kółka, na każde nakładaj porcję farszu i sklej.
  5. Zagotuj wodę, posól i wrzucaj partiami pierogi. Gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Masło szałwiowe - dodatek do pierogów z dynią

Pierogi z dynią to danie wszechstronne, które można serwować na różne sposoby. Najprostszą, a jednocześnie najsmaczniejszą i bardzo ciekawą omastą będzie masło szałwiowe. To nic innego jak przesmażone szybko na maśle listki świeżej szałwię. Uwolnią swoje aromaty i lekko chrupiące świetnie uzupełnią całe danie. Wystarczy ok. pół szklanki szałwii na jedną łyżkę masła.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis