Nie kapusta i nie mięso. Do jesiennych pierogów pakuję inny bajeczny farsz
Jesienna wersja pierogów nawiązuje do sezonowych składników. Polecam na obiad tę potrawę z dodatkiem dyni. Jeśli pierogi podasz z doskonałym masełkiem szałwiowym, to zachwycisz nawet wybrednych gości przy stole.
03.10.2024 14:28
Pierogi to jedno z ulubionych dań wielu Polaków, a jesień to doskonały czas na eksperymenty w kuchni. Przepis na pierogi z dynią to sposób na wykorzystanie puree z dyni i połączenia go w prosty sposób z pozostałymi składnikami. Słodycz dyni idealnie pasuje do twarogu i bardziej wyrazistych przypraw. Można użyć różnych odmian dyni, jednak dynia hokkaido ze względu na swoją delikatność jest szczególnie polecana.
Idealne ciasto na pierogi
Pierogi z dynią to prawdziwy hit jesieni. Aby jednak cieszyć się pełnią smaku, należy zacząć od przygotowania idealnego ciasta. Kluczowe składniki to mąka pszenna i gorąca woda, a także nieco puree z dyni dodane do samego ciasta. Przygotowane ciasto powinno być elastyczne i łatwo formować się w pierogi. Upewnij się, że wałkujesz je na równą grubość około 3 mm, co pozwoli na równomierne gotowanie i zachowanie idealnej struktury.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na pierogi z dynią
Wspomniane elastyczne ciasto na pierogi musi wypełnisz doskonale doprawionym farszem z puree z dyni oraz twarogu. Poniżej znajdziesz listę wszystkich produktów na pierogi z dynią.
Składniki na ciasto:
- 1 łyżka masła,
- 50 ml gorącej wody,
- 230 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 40 g puree z dyni.
Składniki na farsz:
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 150 g twarogu (śmietankowego lub 3-krotnie mielonego)
- 150 g puree z dyni,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- W gorącej wodzie rozpuść masło, a następnie wymieszaj z mąką oraz puree i zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na ok. 20 minut pod przykryciem z przewiewnej ściereczki, aby gluten zaczął pracować.
- Cebulę obierz i zezłoć na patelni na maśle. W misce połącz twaróg i dynię, a następnie wymieszaj z cebulą. Dopraw do smaku.
- Ciasto podziel na dwie części, jedną schować pod ściereczkę, a drugą rozwałkuj na ok. 3 mm, podsypując mąką.
- Wycinaj kółka, na każde nakładaj porcję farszu i sklej.
- Zagotuj wodę, posól i wrzucaj partiami pierogi. Gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Masło szałwiowe - dodatek do pierogów z dynią
Pierogi z dynią to danie wszechstronne, które można serwować na różne sposoby. Najprostszą, a jednocześnie najsmaczniejszą i bardzo ciekawą omastą będzie masło szałwiowe. To nic innego jak przesmażone szybko na maśle listki świeżej szałwię. Uwolnią swoje aromaty i lekko chrupiące świetnie uzupełnią całe danie. Wystarczy ok. pół szklanki szałwii na jedną łyżkę masła.