Nie zaszkodzi. Możesz jeść, nawet jeśli jest przeterminowany
09.08.2023 12:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Prawie każdy ciągle powtarza nam, by sprawdzać daty ważności produktów spożywczych, które kupujemy i trzymamy w domach. Pilnujemy tego i czasami okazuje się, że coś już się przeterminowało i musimy to wyrzucić... Tymczasem nie w każdym przypadku ma to większe znaczenie. Są takie produkty, które mimo upływu miesięcy, a nawet lat, wcale nie tracą na wartości. Co możemy spożywać bez kontrolowania daty przydatności?
Miód
Jest to jeden z produktów, które można przechowywać właściwie w nieskończoność. Z biegiem czasu może zmienić się jego kolor i konsystencja, ale zachowa on wszystkie swoje wartości odżywcze. W czasie prac archeologicznych prowadzonych w egipskich piramidach, wydobyte zostało kilka słoików z miodem. Pomimo upływu 2-3 tys. lat, produkt ciągle był zdatny do spożycia!
Aby skrystalizowany miód ponownie stał się przyjemnie płynny, wystarczy podgrzać go nieco w kąpieli wodnej – tylko do momentu rozpuszczenia się kryształków. Zbyt wysoka temperatura może znacznie obniżyć zawartość witamin i składników mineralnych obecnych w miodzie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ocet
Ocet wykorzystujemy najczęściej do marynowania, przyrządzania sosów, a nawet do sprzątania. Produkt ten nie ulega przeterminowaniu się. Jeśli więc w okresie robienia korniszonów kupiliśmy trochę za dużo octu, nie musimy się obawiać, że się nam zepsuje. Może spokojnie poczekać do kolejnego sezonu albo i dłużej.
Sól
Sól jest produktem, który nie psuje się nawet po wielu latach od jego zakupienia. Ciągle pozostaje świeży i nie traci swoich właściwości. Stanowi doskonały dodatek smakowy, ale i konserwant. Właśnie dlatego nie tylko sama sól może być bardzo długo przechowywana. Produkty znajdujące się w roztworze soli, czyli np. kiszonki, również bardzo długo pozostają smaczne i wartościowe.
Cukier
Jeśli przechowujemy cukier w suchym i zacienionym miejscu oraz w szczelnie zamkniętym pojemniku, nie musimy obawiać się tego, że przestanie być zdatny do spożycia. Cukier nie ma właściwości wspierających rozwój bakterii, więc spokojnie może służyć nam przez bardzo długi okres czasu.
Ryż
Ryż biały, dziki, jaśminowy, basmati albo arborio może być przechowywany nawet do 30 lat i nie straci swoich wartości odżywczych. Niestety nie możemy tego samego powiedzieć o ryżu brązowym. Zawiera on więcej oleju, więc jełczeje, co nie wpływa pozytywnie na jego smak, zapach i właściwości. Ryż brązowy można przechowywać maksymalnie pół roku.
Kawa
Co ciekawe, kawę warto przechowywać w zamrażarce, by zachowała świeżość, smak i zapach. Kawę ziarnistą i mieloną można w ten sposób trzymać nawet rok, a kawa rozpuszczalna będzie doskonała nawet po kilku latach – i to bez względu na to, czy jej opakowanie było otwarte, czy zamknięte.
Suszona fasola
Wysuszona fasola z biegiem lat wcale nie traci wartości odżywczych. Nie rozwijają się też w niej ani grzyby, ani bakterie, więc nie psuje się. Jedyną zauważalną różnicą między świeżą suszoną fasolą a tą nieco starszą może być jej struktura. Po upływie dwóch lat fasola po ugotowaniu może być nieco twardsza niż taka kilkumiesięczna. Dlatego też trzeba dłużej poddawać ją obróbce termicznej.
Syrop klonowy
Nieotwarta butelka właściwie nie ma daty przydatności do spożycia. Z kolei otwarta przechowywana w lodówce jest smaczna i wartościowa nawet po kilku latach. Aby syrop klonowy pozostał świeży przez bardzo długi czas, warto przechowywać go w zamrażarce.
Sos sojowy
Sos sojowy ma intensywny smak i z reguły dodaje się go tylko niewielką ilość do przygotowywanych potraw. Na szczęście nie psuje się on zbyt szybko i z powodzeniem można przechowywać go w lodówce nawet do 3 lat po otwarciu buteleczki.
Mocne alkohole
Wysokoprocentowe trunki nie mają daty ważności, więc spokojnie mogą być długo przechowywane, a nawet przekazywane z pokolenia na pokolenie. Do takich alkoholi należą m.in. whisky, brandy, koniak, wódka czy też rum.
Skrobia kukurydziana
Szczelnie zamknięta i sucha skrobia kukurydziana zachowuje swoją świeżość przez wiele lat. Z biegiem czasu mogą jedynie tworzyć się w niej grudki, ale wystarczy przesiać ją, by znów cieszyć się odpowiednią konsystencją produktu. Nie wpływa to na jej smak i wartości.
Makaron
Suchy makaron może być przechowywany praktycznie w nieskończoność. Datę przydatności do spożycia obecną na opakowaniu możemy z czystym sumieniem zignorować.
Mleko w proszku
Mleko w proszku produkuje się poprzez zagęszczanie i suszenie pasteryzowanego mleka. Dzięki temu zachowuje ono świeżość i wartości odżywcze do około 12 miesięcy.
Suszone mięso
To przysmak hinduskich plemion. Dawniej suszono mięso łosi albo bawołów. Dziś najczęściej spotykane jest suszone mięso wołowe, które można nawet kupić w sklepie w formie przekąsek pełnych białka.
Woda
Data przydatności do spożycia obecna na butelkach z wodą, które kupujemy w sklepach, nie odnosi się właściwie do samej wody, a bardziej do wody znajdującej się w tych właśnie opakowaniach. Jeśli taką wodę przelejemy do szklanych pojemników i szczelnie przykryjemy, możemy ją przechowywać bardzo długo i pić bez obaw. Ważne, by nie pić bezpośrednio z butelki i zawsze dokładnie ją zakręcać.
Aby bez obaw cieszyć się długą przydatnością do spożycia poszczególnych produktów, najważniejsze jest ich prawidłowe przechowywanie. Zazwyczaj wystarczy suche i zacienione miejsce, z dala od źródeł ciepła lub ekstremalnych wahań temperatury oraz dobrze zakręcone i szczelne pojemniki. Dzięki takiemu przechowywaniu możemy przez wiele lat cieszyć się sporą ilością produktów spożywczych, które nie psują się i zachowują swoje wartości. Pozwoli to też na niemarnowanie jedzenia.