Niedoceniane, a pyszne! Tych faktów o pieczarkach jeszcze nie znasz

Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Marciniuk

29.05.2024 16:59, aktual.: 29.05.2024 17:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy myślimy o grzybach, często wyobrażamy sobie jesienne wędrówki po lesie w poszukiwaniu borowików czy maślaków. Tymczasem skromna i niedoceniana pieczarka, częsty gość na naszych talerzach, zasługuje na równie dużą uwagę. Choć może wydawać się zwyczajna, kryje w sobie wiele ciekawostek, które mogą zaskoczyć.

Polska – europejski lider w produkcji pieczarek

Nie każdy wie, że Polska jest największym producentem pieczarek (Agaricus bisporus) w Europie. Nasze pieczarki są znane z wysokiej jakości, zarówno na rodzimym rynku, jak i poza jego granicami.

W samym 2022 r. nad Wisłą wyprodukowano ich ponad 300 tys. ton, głównie w dużych, nowoczesnych firmach rodzinnych będących podstawą całego łańcucha produkcyjnego. Jest to efekt wieloletniej tradycji i przeszło 15 lat dynamicznego wzrostu napędzanego chęcią podnoszenia jakości przy jednoczesnym zapewnieniu atrakcyjnych dla konsumenta cen. Sektor pieczarek charakteryzuje się wysokim poziomem samowystarczalności, bardzo dobrze reaguje na nowe trendy odpowiedzialnej konsumpcji i sprzyja lokalnemu zatrudnieniu.

Liczby mówią same za siebie. Prawie 70 proc. polskiej produkcji trafia na rynek świeży. Co trzecia pieczarka na europejskim stole wyrosła i została ręcznie zebrana w Polsce. 70 proc. pieczarek wyprodukowanych w Polsce jest eksportowanych – głównie do Wielkiej Brytanii, Niemiec i Francji. W całkowitej europejskiej skali Polska i Holandia odpowiadają za 50 proc.(!) produkcji. Robi wrażenie, prawda?

Wartość Europejskiej branży pieczarkowej szacowana jest na ponad 2 miliardy Euro rocznie
Wartość Europejskiej branży pieczarkowej szacowana jest na ponad 2 miliardy Euro rocznie© Adobe Stock | Vladimir Gerasimov

Pieczarki – symbol zrównoważonej produkcji i świadomej konsumpcji

Produkcja pieczarek w Polsce odbywa się z zachowaniem rygorystycznych standardów zrównoważonego rolnictwa. Natura produkcji pieczarek jest zrównoważona od czasów kiedy nikt jeszcze o zrównoważonym rolnictwie nie myślał, ani mówił. Są uprawiane w zamkniętych halach, w ściśle kontrolowanych warunkach. Wszystko to nie tylko zmniejsza wpływ produkcji na środowisko, ale również zapewnia, że pieczarki są uprawiane bez stosowania środków ochrony roślin. Ponadto są dostępne przez cały rok w niezmiennie wysokiej jakości. Nie są produktem sezonowym.

Ponadto są rewelacyjnym wyborem dla osób, które deklarują chęć stosowania diety bezmięsnej bądź ograniczenie spożycia mięsa. Pieczarki to idealne rozwiązanie dietetyczne. Całoroczna dostępność sprawia, iż mogą być stosowane we wszystkich dietach.

Możliwości wykorzystania pieczarek są prawie nieograniczone – od klasycznych potraw przez eksperymenty kulinarne aż po nowoczesne, wegetariańskie i wegańskie przepisy
Możliwości wykorzystania pieczarek są prawie nieograniczone – od klasycznych potraw przez eksperymenty kulinarne aż po nowoczesne, wegetariańskie i wegańskie przepisy© Adobe Stock

Bogactwo wartości odżywczych i walorów smakowych

Pieczarki są niskokaloryczne, stanowią źródło wartościowego białka (zawierają prawie wszystkie aminokwasy), ale też dobrze przyswajalnych węglowodanów i tłuszczów (w tym korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych). Znajdziemy w nich potas, miedź, selen i jod, a także witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) i rzadko spotykaną w produktach spożywczych witaminę D.

W tych smacznych grzybach obecny jest też beta glutan będący rozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego, który ze względu na właściwości prozdrowotne uznawany jest za składnik żywności funkcjonalnej. Obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi, wspomaga odporność, zapobiega rozwojowi otyłości i wspiera regulację pracy jelit.

Dowiedziono też, że beta glutan działa przeciwnowotworowo poprzez aktywację komórek NK (natural killers). Pieczarka zawiera ponadto inne substancje o właściwościach antynowotworowych, takie jak tyrozynaza i inhibitor aromatazy.

Pieczarki mają też ciekawy smak. Nie są ani kwaśne, ani słodkie. Nie wyczuwa się w nich goryczy i nie zawierają soli. Reprezentują smak "umami", którego nazwa pochodzi od japońskiego słowa "smaczny". Jego cechą charakterystyczną jest to, że wzmacnia inne smaki.

Wg badania przeprowadzonego przez Ipsos w maju 2023 r. ponad 89 proc. milenialsów uznało je za smaczne, 85 proc. za zrównoważone, a 84 proc. za uniwersalne.

Biorąc wszystko powyższe pod uwagę, tym ciężej uwierzyć, że statystycznie jemy ich zaledwie 2 kg rocznie na osobę.

Zmieńmy podejście do pieczarek!

Choć często są traktowane jako dodatek do potraw, pieczarki zasługują na główną rolę w naszym kulinarnym repertuarze. Ich uniwersalność, walory smakowe i wartości odżywcze sprawiają, że mogą odmienić każdy posiłek i zasługują, by być nie tylko gościem, ale wręcz stałym elementem naszego jadłospisu. Zachęcamy do eksperymentowania z pieczarkami w kuchni i odkrywania ich niezliczonych możliwości.

© materiały partnera
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także