10 mało znanych faktów o KFC. Większość klientów restauracji nie ma o nich pojęcia

Jesteś fanem kubełków wypełnionych po brzegi kawałkami chrupiących kawałków kurczaka? Dzisiaj pokażemy Ci kilka ciekawostek na temat najpopularniejszej sieciówki z kurczaka. Obowiązkowe dla każdego fana KFC :)

Obrazek
Ewa

#1 Starszy pan z KFC

Twarzą tej marki jest jej założyciel: pułkownik Harland Sanders tak naprawdę nie był wojskowym a pułkownikiem stanu Kalifornia. Podczas odbierania nadanego mu tytułu wystąpił w charakterystycznej bródce, białym garniturze i krawacie. I tak właśnie powstał wizerunek zerkający na nas z logo.

#2 Pierwszą restaurację otwarto w 1930 roku

Początkowo Sanders sprzedawał swoje kurczaki...przy stacji benzynowej. W 1952 roku był zmuszony jednak sprzedać swoją stację benzynową, ale nie porzucił marzeń o kurczakowym biznesie i postanowił założyć całą sieć restauracji. Od swoich franczyznobiorców pobierał 5 centów od każdego sprzedanego kurczaka.
Pierwszy lokal w Polsce pojawił się w 1995 roku, czyli ćwierć wieku temu.
Obecnie KFC ma 19 tysięcy lokali w 100 krajach na całym świecie. Imponujący wynik, prawda?

#3 Kubełki pojawiły się dopiero w 1957 roku

Flagowy produkt KFC pojawił się dopiero 15 lat po otwarciu pierwszej restauracji. Aktualnie w ciągu minuty sprzedaje się 400 kawałków kurczaka.

#4 Przepis jest skrywaną tajemnicą

Wielu próbowało odgadnąć tajemną recepturę panierki. Prawdziwy przepis był odtwarzany na setki sposobów, jednak ten, który wykorzystywany jest w restauracjach jest trzymany w sejfie w Luisville w Kentucky, gdzie siedzibę ma firma. Co ciekawe, sama receptura nie jest objęta patentem.

Dlaczego? Według obowiązującego prawa patentowego cały skład panierki musiałby być wtedy jawny.

Przepis trzymany w sejfie dodaje dużo tajemniczości całej firmie i jest bardzo ciekawym zabiegiem marketingowym. Możesz jednak spróbować przygotować chrupiącego kurczaka w domu, wyjdzie równie pyszny.

Obrazek

#5 W Japonii kurczak z KFC jest...tradycyjnym świątecznym posiłkiem

Pierwszą restaurację w Japonii otwarto w 1970 roku. Nikt nie spodziewał się, że smażony kurczak stanie się świątecznym posiłkiem. Początkowe zainteresowanie Japończyków podłapali marketingowcy i ruszyli z hasłem "Kurisumasu ni wa kentakkii" czyli:"Kentucky na Święta!". Odniosło to ogromny sukces i do dziś japońskiej rodziny zamawiają kubełki (często z kilkutygodniowym wyprzedzeniem) na święta.
My jednak wolimy zostać przy naszym barszczu z uszkami :)

#6 Pizza z KFC? Czemu nie!

Zarówno KFC jak i Pizza Hut należą do jednego koncernu, AmRest. W ten sposób w 2019 roku połączyli swoje siły i stworzyli razem pizzę z kawałkami chrupiącego kurczaka

#7 Co kraj to obyczaj

Menu KFC różni się często w zależności od kraju, gdzie znajduje się restauracja. W niektórych restauracjach w Stanach możesz spróbować wątróbki i żołądków.
W Japonii znajdziesz smażoną kukurydzę, w Tajlandii zamówisz boks z ryżem, kurczakiem i zielonym curry, filipińskie KFC ugości Cię hot-dogiem, w Singapurze zjesz tłuczone ziemniaki, a we Francji możesz trafić na...tiramisu ze słodkim ciastem.

#8 KFC ma rozbudowaną sieć dodatków

I nie mowa tutaj o jedzeniu. Możesz kupić crocsy inspirowane kultowym kubełkiem, figurki z porucznikiem Sandersem, skarpetki, koszulki i inne części garderoby. KFC stał się rozpoznawalnym na cały świecie i kultowym znakiem, który mocno zakorzenił się już w naszej kulturze.

#9 Dobre lokowanie do podstawa

Kubełki KFC pojawiały się w wielu filmach i serialach. "Green book", "Na zakręcie", "Tokyo Drift" to nieliczne z przykładów

#10 Nie bądźmy zbyt dosłowni

KFC towarzyszyło hasło "finger lickin’ good", czyli "palce lizać". W Chinach niestety zostało na początku przetłuczone dość niefortunni jako "zjedz swoje palce". No cóż, translatoryka nie należy do łatwych dziedzin nauki :)

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej