Numer jeden wśród mięs. Kto spróbował, ten nie wraca do schabu

Polska mięsem stoi i na każdej imprezie musi się ono znaleźć na stole. Najczęściej wybieramy drób, wołowinę lub wieprzowinę. Te ostatnie nie są zbyt polecane przez dietetyków. Jest jednak jeszcze jeden rodzaj mięsa. Jagnięcina wyróżnia się delikatnością i kruchością.

JagnięcinaJagnięcina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Przeciętny Polak kocha wieprzowinę. Według statystyk zjada od 40 do 50 kg takiego mięsa rocznie. Na drugim miejscu jest drób (około 30 kg), potem wołowina (około kilograma). O reszcie mięs zapominamy, a to ogromny błąd. Chociażby jagnięcina to jedno z najzdrowszych mięs i powinniśmy po nią sięgać częściej. Nie wywołuje ona takiego spustoszenia w organizmie jak wieprzowina (tak, naukowcy wiążą spożywanie tego mięsa z problemami z sercem). Jagnięcina zaś to delikatny przysmak, a szefowie kuchni najbardziej cenią mięso z młodych jagniąt mlecznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Jagnięcina to smak i tradycja

Spróbuję przekonać cię do tego, byś zaczął po nią sięgać. Najważniejszym aspektem jest smak. Dość intensywny, lekko dziki i ziemisty - jak kucharz zrobi ją dobrze, stwierdzisz, że nic lepszego nie jadłeś. Można powiedzieć, że daje "vibe" dziecka cielęciny i dziczyzny. Ma też dość delikatną teksturę, więc nie ciągnie się jak stek lub karkówka. Nie ma dużo tłuszczu, ale za to jest soczysta jak trzeba, bo mięśnie mają tych włókienek tyle, że aż się samo w ustach rozlatuje. I teraz uwaga – dobrze karmiona owca (czyli taka, co pasła się na łące i dostawała jedzenie premium, a nie paszę z importu), daje mięso, które smakuje jak natura, zioła, łąka i prestiż. Zwłaszcza podhalańska jagnięcina – to już nie mięso, to prawie towar luksusowy. Dosłownie została wpisana na listę produktów regionalnych i jest chroniona w UE. Takie mięso produkowane jest z jagniąt rasy polska owca górska i cakiel podhalański, które nie dożyły 60 dni. Tuszki ważą od 4 do 8 kg.

Niestety, na temat jagnięciny krąży wiele mitów. Dużo osób, szczególnie wychowanych w czasach PRL, jest przekonane, że smakuje jak podeszwa, jest twarde i ma dziwny zapach. Ta trauma żywieniowa wynika po prostu z tego, że jedli starą baraninę (wtedy była mięsem bezkartkowym i łatwiejszym do zdobycia).

Jagnięcina jest bogata we właściwości odżywcze

Chciałabym teraz przejść do tego, co jagnięcina ma do zaoferowania poza smakiem – czyli do jej wartości odżywczych. Po pierwsze – białko. I to nie byle jakie, tylko pełnowartościowe, łatwo przyswajalne i dobrze trzymające człowieka na nogach. Do tego dochodzi żelazo, które wspiera krew i nie pozwala człowiekowi zasnąć w połowie dnia, oraz witamina B12, potrzebna, żeby mózg działał, a nie tylko wyglądał. Jagnięcina jest też lekkostrawna, więc nie zalega jak głaz w żołądku. Mimo że ma niewiele tłuszczu, dzięki czemu po jej zjedzeniu nie czujesz się, jak po zjedzeniu całej grochówki z gara.

W składzie ma też coś ekstra – L-karnitynę, która wspomaga serducho i mięśnie (czyli generalnie pozwala być mniej zmęczonym człowiekiem), i CLA, czyli taki naturalny przeciwutleniacz, który może pomóc organizmowi radzić sobie z tym, co wrzucamy w siebie na co dzień (tak, mówię tu o niezdrowym jedzeniu). Jak widzisz, jagnięcina to wręcz bomba witaminowa. Warto dać jej szansę.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione